Tand door lip
Tand door lip

Wat moet je doen bij een tand door de lip?

Een tand door de lip? In dit blog vertel ik je graag hoe je een tand door de lip bij je kind kunt behandelen.
Het kan een eng gezicht zijn. Je kleuter is op de speelplaats op haar gezicht gevallen en haar is dik en bloedt. Tussen het gejammer (van haar), het bloed (ook van haar) en de tranen (mogelijk ook van jou), is het … veel. En ondertussen heeft je kind je nodig om gerustgesteld te worden.

Gelukkig zien verwondingen aan de mond bij kinderen er meestal erger uit dan ze zijn. De mond heeft veel bloedvaten, dus zelfs een kleine snee kan al flink bloeden. Maar het pluspunt is dat, omdat het zo veel bloedvaten heeft, snijwonden rond de mond ook de neiging hebben snel te genezen.

Wanneer gebeurt dat, een tand door de lip?

Normaal bij kinderen is het springen en vallen van klimrekken in de speeltuin. Mijn jongste zoon is er bijvoorbeeld zo één die hard rent om vervolgens al rennend achterom te kijken, en met zijn gezicht tegen een paal aan te lopen. Tand door lip.  Een ander veel voorkomend probleem: je kind bijt op haar lip of wang bij het eten.

Hoe behandel je een tand door de lip?

  • Maak het schoon. Spoel de snee met koud water om hem uit te spoelen. Als je kind met zijn hoofd naar beneden van de glijbaan gelanceerd is, is de kans groot dat hij in iets smoezeligs terechtgekomen is. Kijk of er zand of vuil in de wond is achtergebleven. Zorg dat je dat verwijdert.
  • Oefen druk uit. Gebruik gaas of een schone doek om druk tegen de snee te houden. De meeste snijwonden in de mond stoppen met bloeden binnen 5 tot 10 minuten als je druk uitoefent.
  • Verdoof het. Gebruik een ijskompres of een in een doek gewikkeld ijsblokje om de snee te verdoven en de pijn te helpen verlichten. Voor jongere kinderen kan een waterijsje dubbele diensten bewijzen, door zowel als koud kompres als zoete afleiding te dienen.
  • Behandel de pijn. Als je kind zich nog steeds ongemakkelijk voelt, gebruik dan een paracetamol voor kinderen om de scherpe kantjes eraf te halen. De antibiotische zalf kun je overslaan. En doe vooral geen moeite om te proberen een pleister op de snee te plakken.
  • Eet voorzichtig. Vermijd je kind iets zouts of zuurs te geven, zoals sinaasappelsap, want dat kan de verwonding doen prikken. Het is ook een goed idee om na de maaltijd met water te spoelen om te voorkomen dat voedsel de snee irriteert. Als het na 10 dagen nog niet genezen is, bel dan je tandarts. Misschien wil je ook de eerste dag een gemakkelijk te kauwen menu plannen.
  • Houd het in de gaten. Een lipwond zou in drie of vier dagen vanzelf moeten genezen. Als je zwelling, afscheiding uit de wond, koorts, of verergerende pijn of roodheid opmerkt, ga dan naar een arts.

Wanneer naar een dokter bij een tand door de lip?

De meeste gespleten lippen zijn geen noodgevallen. Het kan eng zijn, maar meestal genezen ze vanzelf zonder hechtingen.

Maar soms zijn knuffels en waterijsjes niet genoeg. Ernstiger snijwonden kunnen oplosbare hechtingen of huidlijm nodig hebben om de genezing te bevorderen en littekenvorming te verminderen. Ga naar een dokter voor een snee in de lip als:

  • De snee lang of diep is – meer dan een halve centimeter lang of een halve centimeter diep.
  • Een voorwerp of tand een gat door de lip prikt of over de rand snijdt waar de lip het gezicht ontmoet.
  • Je kind een roestig of vuil voorwerp raakte, of er zit gruis in de wond dat je niet met water kunt wegspoelen. Je hebt medische hulp nodig om de wond schoon te laten maken.
  • Je kind heeft geen tetanusinjectie gehad, of je bent niet zeker van haar immunisatiestatus.
  • De snee bloedt nog steeds hevig na 10 minuten druk uitoefenen. Blijf in dat geval druk uitoefenen terwijl je ze naar de dokter brengt.
  • Een tand is tijdens de val losgeslagen. Als er een tand kapot is, is een tandarts meestal een betere optie dan naar de eerste hulp gaan.
  • De wond geneest niet of je ziet tekenen van infectie, zoals verergerende roodheid, zwelling of afscheiding.

Helaas kun je je kinderen niet tegen al het pijn beschermen. Maar met een beetje TLC zal die kapotte lip in een mum van tijd weer glimlachen.

 

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.