vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Zwangerschap: week tot week|Aankomen en gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Aankomen en gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Beoordeel dit item
(20 stemmen)

zwangerschap_week_voor_week.jpgAankomen tijdens je zwangerschap is een volkomen natuurlijk proces. Niet alleen groeit er een baby in je buik, ook alle ondersteunde organen nemen een behoorlijk deel van het gewicht voor hun rekening. Hier lees je er meer over.

 

 

Aankomen in het 1e trimester zwangerschap

De gewichtstoename in het eerste trimester van je zwangerschap is gemiddeld 1 tot 2 kilo (als je tenminste niet als te veel last hebt van misselijkheid). Je baby bedraagt dan nog slechts 48 gram, de rest is placenta, vruchtwater, je baarmoeder en borsten die groter worden en de toename van je bloedvolume.

Aankomen in het 2e trimester zwangerschap

In het tweede trimester is er waarschijnlijk al een kilo of 6 bij gekomen. Je baby weegt dan ongeveer een kilo. Naast de ondersteunde systemen voor je baby zoals de placenta, het vruchtwater, baarmoeder en borsten, zul je ook ongeveer net zoveel aankomen door grotere vetreserves. Je lichaam bereidt zich op deze manier voor op de komst van je baby.

Aankomen in het 3e trimester zwangerschap

In het derde trimester van je zwangerschap komt er nog eens 5 kilo bij. Je baby weegt nu zo'n 3 tot 4 kilo. In totaal bedraagt de gewichtstoename dan zo'n 13 kilo. Dit is echter een gemiddelde gewichtstoename tijdens zwangerschappen. Er zijn vrouwen die minder of veel meer aankomen en dit is niet direct een reden tot ongerustheid. De gewichtstoename bij vrouwen tijdens een zwangerschap kan wel schommelen tussen de 8 en 25 kilo. Je verloskundige controleert jou en je baby goed. Probeer natuurlijk wel zo gezond mogelijk te eten en voldoende rust te nemen.

Afvallen na je zwangerschap

Een aanzienlijk deel van het gewicht dat je tijdens je zwangerschap aankomt ben je met de geboorte van je kind al kwijt. De weken daarna val je nog eens een aantal kilo vrijwel vanzelf af. Vaak zie je dat de laatste paar kilo's wat meer moeite kosten om kwijt te raken, deze blijven als het ware hangen. Vrouwen langer borstvoeding geven, hebben hier overigens veel minder last van. Dit is ook logisch, daarvoor was de opbouw van de vetreserve tenslotte ook voor bedoeld. Zij raken deze reserves dus ook vanzelf weer kwijt.Lees hier hoe je een zwangerschapsmasker kunt voorkomen

Lees hier wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap

Lees hier of het verstandig is een kattenbak te verschonen tijdens je zwangerschap

Ga hier aar de zwangerschapskalender.

Aantal keren gelezen: 47896 keer