zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Zwangerschap: week tot week|42 weken zwanger: bevalling opwekken?

42 weken zwanger: bevalling opwekken?

Beoordeel dit item
(11 stemmen)

42wekenzwanger_bevallingopwekkenJe bent 42 weken zwanger. Als je baby nu nog niet geboren is, wordt in het ziekenhuis een echo gemaakt om te kijken hoe het met je baby gesteld is. Ook wordt er samen met jou bekeken hoe het nu het beste verder kan. Wanneer jij en je baby in goede gezondheid zijn en er is nog voldoende vruchtwater, dan wordt er nog wat langer gewacht. Verreweg de meeste bevallingen beginnen gewoon op de natuurlijke manier. Krijgt je baby het erg krap, dan wordt er eerder besloten om de baby te gaan halen en dus de bevalling opgewekt. Hier lees je hoe het opwekken van een bevalling werkt.

 

 

 

Je baby bij 42 weken zwangerschap

Aan de meeste baby's die na 42 weken zwangerschap worden geboren, kun je wel zien dat ze aan de late kant zijn. Ze hebben vaak al wat langere nageltjes en meestal niet meer zoveel vernix (vettige witte substantie die je baby beschermt tegen het vocht in de baarmoeder). Ookal is je baby meer dan klaar voor de geboorte, toch komt hij er misschien nog niet vanzelf uit. Als je volgens de medische termen ook overtijd bent (dus NA 42 weken zwangerschap) dan wordt bekeken of het nodig is om de bevalling op te wekken.

Jijzelf bij 42 weken zwangerschap

Wanneer je 42 weken in verwachting bent, ga je voor het eerst naar het ziekenhuis om de toestand van je baby te laten controleren. Hiertoe wordt de hartslag van je baby gemeten en wordt er een echo gemaakt. Als alles perfect in orde is, kun je thuis nog een aantal dagen afwachten. In medische termen is je baby pas echt overtijd na 42 weken zwangerschap. Tot die tijd wordt, als jullie beide gezond zijn, behalve eventueel strippen (zie zwangerschapsweek 41) ook niets gedaan. Wel wordt er een vervolgafspraak gemaakt en waarschijnlijk al besproken wanneer ze de bevalling eventueel gaan opwekken.

Opwekken bevalling

Het opwekken van een bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis. Uitgangspunt voor het opwekken van een bevalling is altijd dat de omstandigheden buiten de baarmoeder beter zijn dan in de baarmoeder. Veel voorkomende redenen voor het opwekken van een bevalling zijn: een groeivertraging bij het kind, een steeds slechter functionerende placenta, langdurig gebroken vliezen en natuurlijk het over tijd zijn van de baby.

Eerst wordt door de gynaecoloog bepaald of de baarmoedermond al enigszins aan het verweken en verstrijken is. Dit houdt in dat de baarmoedermond al wat zacht is geworden en wat open is gaan staan. Dit is een voorwaarde voor het op gang helpen van de bevalling! Wanneer dit nog niet het geval is, zal er een gel of staafjes worden ingebracht met hormonen die dit proces versnellen. Het opwekken van de weeën zelf gebeurt met weeënopwekkers aan een infuus. Al naar gelang de weeën daadwerkelijk doorzetten of niet, kan er eventueel meer hormoon worden toegediend. Een opgewekte bevalling kan door de sterke weeën heel snel gaan.

Het beste is uiteindelijk toch om te hopen op een volledig natuurlijke bevalling. Dit is voor moeder en baby over het algemeen het prettigste. Je kunt de natuur een handje te helpen door te proberen zelf je weeën op te wekken door:

- te vrijen, in sperma zit ook een hormoon dat daarbij kan helpen en verder kan ook een orgasme helpen om de weeënactiviteit op gang te brengen (niet als je vliezen al gebroken zijn!)
- het stimuleren van je tepels (door te zuigen of te wrijven) daarbij komt het hormoon oxytocine vrij dat helpt bij het op gang brengen van de weeën
- frambozenbladthee (niet drinken voor de 37ste week van je zwangerschap!)
- voetreflexmassage (door deskundige)
- acupuntuur
- wandelen, de druk op de baarmoedermond kan net het benodigde laatste zetje geven.

Het is wetenschappelijk niet bewezen dat één van deze methoden helpt. Toch hebben sommige vrouwen hier profijt van gehad. Al blijft het natuurlijk altijd de vraag of de bevalling zonder deze hulpmiddelen ook niet op gang was gekomen.

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!

Lees hier persoonlijke verhalen van moeders over bevalling, kinderen en werk

Lees meer over de noodzaak om na de bevalling je bekkenbodemspieren te trainen

Lees in zwangerschapsweek 41 over het strippen aan het einde van je zwangerschap.

Lees in zwangerschapsweek 39 over de signalen die het begin van je bevalling aangeven.

Lees in zwangerschapsweek 38 over het verschil tussen voorweeën en echte weeën en meer over de oogkleur van je baby.

Straks ga je wellicht borstvoeding geven en als je weer gaat werken of eens uit gaat misschien ook borstvoeding kolven. Maar welke borstkolf kies je dan? Het is daarom goed om eens het overzicht van borstkolven te bekijken.

Laat je partner alvast het volgende artikel lezen: 13 Tips voor een hechte band tussen papa en baby
Aantal keren gelezen: 40789 keer