wo21022018

woensdag 21 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Zwangerschap: week tot week|39 weken zwanger: symptomen begin bevalling

39 weken zwanger: symptomen begin bevalling

Beoordeel dit item
(61 stemmen)

foto_baby39 wekenzwanger_symptomenbeginbevalling.jpgJe bent nu 39 weken zwanger en weet dat je bevalling ieder moment kan beginnen. Natuurlijk wil je dan precies weten wat de symptomen van het begin van je bevalling zijn. Welke tekenen van je lichaam geven aan dat de bevalling is begonnen?

 

 

Je baby bij 39 weken zwangerschap

Je baby weegt met 39 weken zwangerschap zo'n 3,2 kilogram. Jongetjes zijn gemiddeld iets zwaarder dan meisjes. Bij de geboorte kan er flink verschil in gewicht zijn tussen baby's onderling. Alles tussen de 2,5 en 4,2 kilogram wordt als een gezond geboortegewicht beschouwd.

 

* Nuttig om te lezen voor je bevalling!

Jijzelf bij 39 weken zwangerschap

Nu je 39 weken in verwachting bent, komt de uitgerekende datum wel heel dichtbij. Je let waarschijnlijk op alle tekenen van je lichaam die aangeven dat de bevalling nu echt van start gaat. Hier vind je een overzicht van de symptomen die het begin van je bevalling aan kunnen geven.

Tekenen van het begin van een normale bevalling:

- verlies van de slijmprop (kan tot 2 weken voor de bevalling)
- breken van de vliezen
- op gang komen van de weeën

Verlies slijmprop

Als je zwanger bent, wordt de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Tegen het einde van je zwangerschap kan deze loslaten en naar buiten komen, samen met wat slijm en bloed. Het ziet eruit als een klein, taai, glazig propje. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de bevalling nu snel op gang komt! Soms verlies je de slijmprop pas als de weeën zijn begonnen, maar soms dus ook veel eerder (tot 2 weken voor de bevalling is dat mogelijk). Je hoeft je verloskundige dan ook niet telefonisch hierover in te lichten. Misschien merk je niet eens dat je de slijmprop verliest, bijvoorbeeld omdat het op de wc gebeurt.

Op gang komen van de weeën

Meestal begin je met vrij korte weeën om de 7 tot 15 minuten, die nog niet zoveel pijn doen. Deze weeën geven over het algemeen geen ontsluiting (wel bij een tweede of volgend kindje), maar zorgen er wel voor dat de baarmoedermond straks sneller ontsluiting geeft. Soms komt het voor dat de weeën al direct om de 3 of 4 minuten komen, maar nog niet erg sterk zijn en dus geen ontsluiting geven. Soms kunnen deze weeën een paar dagen aanhouden.
Langzaam maar zeker merk je dat de weeën vaker gaan komen, maar vooral dat ze sterker worden en pijnlijker. Weeën die voor goede ontsluiting zorgen, komen om de 4 tot 5 minuten, duren minimaal een minuut en zijn pijnlijk.

Breken van de vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Vaak wordt gedacht dat het breken van de vliezen inhoudt dat je ineens veel vruchtwater verliest, dat hoeft helemaal niet het geval te zijn: als het hoofdje van de baby al diep is ingedaald, verlies je meestal slechts een paar druppels.

Als je vliezen eenmaal gebroken zijn is de kans 70% dat de weeën binnen 24 uur vanzelf beginnen. Meestal kun je de eerste 24 uur thuis afwachten of de weeën inderdaad op gang komen. Komen de weeën niet spontaan op gang, dan moet je naar het ziekenhuis omdat het risico op een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.

Laat je verloskundige altijd weten dat je vliezen gebroken zijn. Bij helder vruchtwater hoef je hiervoor niet ’s nachts de verloskundige wakker te bellen. Je moet de verloskundige wel direct bellen (ook ’s nachts) als:
•Het vruchtwater bruin of groen is.
•Je nog geen 37 weken zwanger bent.
•Je baby in stuitligging ligt.
Zolang je nog geen weeën hebt, mag je niet in bad. Houdt zelf goed je temperatuur in de gaten. Verhoging van de temperatuur kan wijzen op een beginnende infectie bij de baby.
In 60% van de gevallen breken de vliezen pas als er sprake is van een bijna volledige ontsluiting. Als je vliezen breken tijdens de weeën, bel dan je verloskundige om dit door te geven.

Laat je partner alvast het volgende artikel lezen: 13 Tips voor een hechte band tussen papa en baby

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!

Lees hier de leukste columns van moeders en vaders

Ga verder naar zwangerschapsweek 40.

Lees in zwangerschapsweek 38 over het verschil tussen voorweeën en echte weeën en meer over de oogkleur van je baby.

Straks ga je wellicht borstvoeding geven en als je weer gaat werken of eens uit gaat misschien ook borstvoeding kolven. Maar welke borstkolf kies je dan? Het is daarom goed om eens het overzicht van borstkolven te bekijken.
Aantal keren gelezen: 144281 keer

Gerelateerde items (op tag)