wo21022018

woensdag 21 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Zwangerschap: week tot week|38 weken zwanger: voorweeën of echte weeën

38 weken zwanger: voorweeën of echte weeën

Beoordeel dit item
(60 stemmen)

echobabyvoetjes38wekenzwangervoorweeën.jpgJe bent nu 38 weken zwanger en weet dat je baby ieder moment geboren zou kunnen worden. Misschien heb je al last van voorweeën, sommige vrouwen hebben hier al weken voor de bevalling veel last van. Maar als je nu voor het eerst last krijgt van stevige voorweeën kun je denken dat de bevalling op gang komt. Dit hoeft echter niet zo te zijn en dat is dan een flinke teleurstelling. Hoe weet je nou of je te maken hebt met voorweeën of met echte weeën? Het belangrijkste kenmerk van echte weeën is dat deze in kracht toenemen.

Je baby bij 38 weken zwangerschap

Je baby weegt met 38 weken zwangerschap zo'n 3,1 kilogram. Jongetjes zijn gemiddeld iets zwaarder dan meisjes. Bij de geboorte kan er flink verschil in gewicht zijn tussen baby's onderling. Alles tussen de 2,5 en 4,2 kilogram kan als een gezond geboortegewicht beschouwd worden.

 

* Nuttig om te lezen voor je bevalling!

Jijzelf met 38 weken zwangerschap

Inmiddels ben je 38 weken in verwachting. Zolang de baby nog niet geboren is heb je nog heerlijk de tijd om alles nog eens rustig door te lopen. Is de babykamer helemaal in orde? Heb je echt alle kleertjes? Kijk anders eens bij IkenMijnKind verkopen ze het mooie kinderkledingmerk Name It met kortingen tot wel 80%. Kijk ook even bij de dag- en weekaanbiedingen.

Dit is overigens een leuke tijd om nog eens wat oude foto-albums van jouw eigen babytijd door te kijken.De uitgerekende datum komt snel dichterbij. Waarschijnlijk kijk je erg uit naar de geboorte van je baby en wil je dolgraag kennis met hem of haar maken. Lijkt hij op jou of juist meer op je partner? Ben je benieuwd naar de kleur van zijn ogen en van zijn haar? De meeste blanke baby's worden geboren met donkerblauwe ogen. Dit is echter nog niet de definitieve oogkleur. Dit kan de maanden na de geboorte nog veranderen in lichter blauw, groen, grijs of bruin. Baby's met een donkere huidskleur hebben meestal bruine of grijze ogen bij de geboorte die later in diepbruin veranderen. Baby's met gemengd bloed krijgen vaak een mooie kleur ogen, varierend van blauw, groen en grijs, tot lichtbruin en diepbruin.

Voorweeën of echte weeën

Wanneer je veel last hebt van voorweeën kan dat heel vervelend zijn, vooral als ze 's nachts optreden. Voorweeën komen over het algemeen onregelmatig, maar soms komen de voorweeën toch met enige regelmaat en kun je denken dat de bevalling is begonnen.

Het verschil met de echte weeën zit in het feit dat voorweeën niet erger worden en korter duren dan echte weeën. Een voorwee duurt zo'n 30 tot 40 seconden, terwijl echte weeën minimaal 1 minuut duren. Ook worden de voorweeën niet pijnlijker, terwijl echte weeën steeds meer pijn doen. Voorweeën krijg je meestal 's avonds of 's nachts. Voorweeën geven bij een eerste kindje geen ontsluiting, bij een volgende kindje kunnen ze wel zorgen voor een paar centimeter ontsluiting zonder dat de bevalling echt is begonnen. Voorweeën zorgen er wel voor dat het hoofdje dieper indaalt en dat de baarmoedermond weker wordt. Een kruik met warm water tegen je buik kan helpen je baarmoeder te ontspannen.

Hoe weet je nu of je echte weeën of voorweeën hebt? Let goed op het verloop van je (voor)weeën. Als deze steeds pijnlijker worden en je niet meer kunt praten terwijl je een wee hebt en als je tussen de weeën door heel erg moet bijkomen, dan heb je echte weeën.

Straks ga je wellicht borstvoeding geven en als je weer gaat werken of eens uit gaat misschien ook borstvoeding kolven. Maar welke borstkolf kies je dan? Het is daarom goed om eens het overzicht van borstkolven te bekijken.

Lees in zwangerschapsweek 39 meer over de symptomen van het begin van de bevalling

Ga terug naar zwangerschapsweek 37

13 Tips voor een hechte band tussen papa en baby

Aantal keren gelezen: 127884 keer

Gerelateerde items (op tag)