do22022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Zwangerschap: week tot week|12 weken zwanger: eerste keer naar verloskundige

12 weken zwanger: eerste keer naar verloskundige

Beoordeel dit item
(18 stemmen)

12_weken_zwanger_eerste_keer_verloskundige.jpgAls je ongeveer 12 weken zwanger bent, ga je hoogstwaarschijnlijk voor het eerst naar de verloskundige, wellicht ben je al iets eerder geweest (vanaf 8 weken zwanger). Wat kun je verwachten van dit eerste bezoek van de vele die gedurende je zwangerschap nog zullen volgen? Deze eerste keer zal in ieder geval extra tijd genomen worden om de medische voorgeschiedenis van zowel jezelf en je man als van jullie familie door te nemen. Verder wordt er bloed afgenomen voor de controle van het ijzergehalte.

Wil je het complete GRATIS Zwangerschaps-ebook ontvangen? Schrijf je hieronder in en krijg het Zwangerschaps-ebook direct per mail toegezonden.

Je baby bij 12 weken zwangerschap

 

* Leuk om te lezen tijdens je zwangerschap!

Als je 12 weken in verwachting bent is je baby nu 6 tot 6,5 centimeter lang en weegt ongeveer 14 gram. Je baarmoeder komt steeds verder omhoog en is voor de verloskundige al voelbaar boven de rand van je schaambeen. Je baby kan al vruchtwater inslikken. En aan de zijkant van het gezichtje wordt de aanzet van de oorschelpen gevormd onder meer hierdoor krijgt het gezichtje al echt menselijke trekken. Wil je weten vanaf welke datum je baby levensvatbaar (vanaf 28 weken is die kans groot) is buiten je lichaam? Maak dan gebruik van onze handige zwangerschapscalculator. Hier kun je ook diverse andere leuke zwangerschapsdata berekenen, zoals hoe lang ben ik zwanger op mijn verjaardag, of als ik op vakantie ga?

Jijzelf bij 12 weken zwangerschap

Aan je buik is met 12 weken zwangerschap misschien nog vrijwel niets te zien. Dit kan per vrouw flink verschillen. Bij de ene vrouw is echt nog helemaal niets te zien, terwijl de ander al duidelijk merkt dat de buik begint op te zwellen. Bij een tweede zwangerschap is je buik over het algemeen eerder zichtbaar. Dat komt doordat je buikspieren al een keer eerder opgerekt zijn en dus minder strak zijn.

Wanneer de verloskundige met een doptone-apparaat naar het hartje luistert van je baby is de kans erg groot dat je dit nu hoort kloppen! Een bijzonder moment! Het hartje van je baby klopt enorm snel, dat wordt in de loop van je zwangerschap wel iets langzamer. Het kan zijn dat er bij jou nog niets te horen is omdat het nog wat vroeg in de zwangerschap is. Dat is geen reden tot ongerustheid. De volgende keer dat je bij de verloskundige komt, zul je het hartje van je baby zeker horen. Helaas moet je daarvoor nog wel 4 weken geduld hebben. Want in het begin ga je 'slechts' eens per 4 weken voor controle naar de verloskundige. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe vaker de controles zijn. Over het algemeen ga je vanaf ongeveer 25 weken één keer per 3 weken, vanaf 30 weken één keer per 2 weken en vanaf 36 weken één keer per week.

Wat wordt er tijdens ieder bezoek aan de verloskundige gecontroleerd?

Meestal wordt je gewicht gecontroleerd, al zijn er ook verloskundigen die dit niet controleren zolang er geen aanleiding toe bestaat. De eerste keer wordt je urine gecontroleerd op de aanwezigheid van suiker en eiwit.Een te hoge concentratievan suiker kan duiden op zwangerschapsdiabetes, de aanwezigheid van eiwit op zwangerschapsvergiftiging.

12 weken zwanger echoDe eerste keer wordt ook je bloed gecontroleerd op een aantal ziektes en wordt je bloedgroep vastgesteld. Later wordt regelmatig het ijzergehalte in je bloed bepaald. Verder wordt tijdens ieder bezoek gekeken naar de ligging van de baby en de groei van je baarmoeder. Je bloeddruk wordt iedere keer gemeten, omdat een hoge bloeddruk ook een indicator kan zijn voor zwangerschapsvergiftiging. Hoogtepunt van ieder bezoek is het luisteren naar de hartslag van je baby.

Vraag hier GRATIS de ebooks 'Je complete Zwangerschap in 42 weken' en de 'Complete Kindernamengids met bijna 20.000 kindernamen' t.w.v. E27 aan!

Schrijf je hier in voor het gratis zwangerschaps-ebook van 30 pagina's met checklist van alles wat je moet regelen rondom je zwangerschap! Vele duizenden aanstaande moeders gingen je voor.

"Nogmaals bedankt voor jullie e-book, ik vind het een erg handig exemplaar en heb er dus al veel handige weetjes uitgehaald".

Yvette (12 weken zwanger)

 

"Het zwangerschapsboek is leuk om door te kijken. Interessant en leuke nuttige informatie tijdens de zwangerschap".

Bianca (19 weken zwanger)

 

"Leuk initiatief dat gratis zwangerschapsboek. Ik kan niet wachten tot er een nieuwe week begint, dan lees ik meteen weer over alle nieuwe ontwikkelingen".

Isabelle (28 weken zwanger)

Lees hier meer over zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent, hoef je bepaalde werkzaamheden niet meer te verrichten omdat ze niet veilig zijn voor jou en de baby. Doe je gevaarlijk of zwaar werk? Lees hier dan meer over veilig werken tijdens de zwangerschap (wettelijke regels)

Ga verder naar 13 weken zwanger zijn

Ga terug naar 11 weken zwanger zijn

Lees meer over je eerste echo

Laat hieronder je reactie achter en kom in contact met zwangeren die net zo ver zijn als jij!

Aantal keren gelezen: 60047 keer