zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|handige weetjes|Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Beoordeel dit item
(12 stemmen)

zwangerschap_rugpijn.jpgNiets kan de pret van je zwangerschap zo bederven als zwangerschapsmisselijkheid, vooral als die de hele dag duurt en je constant moet overgeven! Ongeveer driekwart van de vrouwen heeft de eerste 3 tot 4 maanden last van zwangerschapsmisselijkheid. Het is niet zeker waardoor deze zwangerschapsmisselijkheid ontstaat. Waarschijnlijk wordt de misselijkheid in het begin van de zwangerschap veroorzaakt door het hormoon hCG, dat door het lichaam in de eerste weken van de zwangerschap in grote hoeveelheden wordt aangemaakt.

De placenta gaat namelijk vlak na de deling van het bevruchte eitje al hormonen aanmaken die er voor zorgen dat er geen nieuwe eisprong plaats zal vinden. De hoeveelheid hCG in je bloed stijgt daardoor sterk en dit is de vermoedelijk oorzaak van de zwangerschapsmisselijkheid. Na een paar maanden, meestal rond de 12-13 weken, raakt je hormoonspiegel weer in balans, dan zal je vanzelf minder misselijk worden.

Sommige vrouwen zijn alleen 's ochtends misselijk, andere de hele dag. Er zijn vrouwen die zoveel overgeven dat ze zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen wegens uitdrogingsverschijnselen. Je hebt dan last van extreme zwangerschapsmisselijkheid die wordt Hyperemesis Gravidarum (HG) genoemd. Soms kun je je zwangerschap de eerste drie maanden gewoon niet geheim houden voor de buitenwereld ook al wil je dat liever wel. Wanneer geef je teveel over zul je je wellicht afvragen? Verschijnselen waar je op moet letten bij overmatig overgeven bij zwangerschapsmisselijkheid zijn met name de uitdrogingsverschijnselen: minder vaak plassen dan normaal, urine met een donkere kleur of met een zeer sterke geur. Je stofwisseling is dan verstoord en je moet dan contact opnemen met je verloskundige die je waarschijnlijk naar het ziekenhuis doorverwijst.

Tips bij zwangerschapsmisselijkheid

 

  1. 's Ochtends een cracker in bed: Bij veel vrouwen helpt het om 's ochtends voordat je opstaat een cracker, beschuitje of droge toast in bed te eten. Wacht daarna een minuut of 10 en sta pas daarna op. Je bent misschien nog steeds misselijk, maar het kan wel het verschil uitmaken tussen overgeven of niet overgeven. Door je lage bloedsuikerspiegel ben je 's ochtends waarschijnlijk het misselijkst en zo breng je die snel weer op peil.
  2. Vermijdt sterk gekruide en vette maaltijden, voorlopig kun je beter een aantal kleinere porties per dag eten. Veel vrouwen vinden het wel lekker om op iets zoets te zuigen of zoute chips te eten. Eet verder vooral vezelrijk voedsel zoals fruit, groente en granen, dit geeft de energie langzaam af.
  3. Probeer zoveel mogelijk te rusten: neem overdag ook af en toe een 15 minuten break.
  4. Drink veel: Het is ontzettend belangrijk om genoeg te drinken. Als je te weinig vocht binnenkrijgt zul je je eerder misselijk voelen, zuig eventueel op een ijsblokje.
  5. Bepaalde luchtjes maken je misselijk, maar er zijn ook juist luchtjes die de misselijkheid verminderen. Zo schijnt de lucht van limoen, citroen en groene appels de misselijkheid te verminderen. Een goede tip tegen de misselijkheid is om een olie met een van deze luchtjes op een zakdoekje te doen en deze steeds bij de hand te houden voor het geval je ergens overvallen wordt door onaangename luchtjes.
  6. Gember schijnt erg goed te helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Drink bijvoorbeeld gemberthee of gember-lemonthee, deze is vaak bij een reformwinkel te koop. Gemberkoekjes hebben ook deze uitwerking.
  7. Probeer accupuntuur of speciaal drukbandjes. Acupunctuur brengt je lichaam weer in balans, en werkt goed tegen zwangerschapsmisselijkheid. Een andere tip tegen zwangerschapsmisselijkheid is een acupressuur polsbandje (Sea Band) dat wordt verkocht tegen reisziekte. Veel vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid geven aan hierbij baat te hebben.

Lees hier hoe je een zwangerschapsmasker kunt voorkomen

Lees hier wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap

Lees hier of het verstandig is een kattenbak te verschonen tijdens je zwangerschap

Ga hier aar de zwangerschapskalender.

Meer in deze categorie: Symptomen zwangerschap »