do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|handige weetjes|Kans op tweelingen (ééneiige en 2 eiige tweelingen)

Kans op tweelingen (ééneiige en 2 eiige tweelingen)

Beoordeel dit item
(22 stemmen)

tweelingen.jpgWat is de kans op een tweeling vraag je je misschien af? Misschien komen er tweelingen voor in je familie, ben je zelf onderdeel van een tweeling of één van je ouders? Hier lees je meer over de kans op een ééneiige tweeling en een 2eiige tweeling, Vooral het percentage 2 eiige tweelingen is van vele factoren afhankelijk.

Kans op ééneiige tweelingen

Uit ongeveer 1 op de 330 afgeronde zwangerschappen wordt een één-eiige tweeling geboren. Dat betekent dat 1 op de 160 kinderen tot een één-eiige tweeling behoort. Een één-eiige tweeling kan zowel spontaan ontstaan, als het gevolg zijn van een vruchtbaarheidsbehandeling. Het voorkomen van één-eiige tweelingen is niet erfelijk bepaald. 
Eén-eiige tweelingen worden vaak identieke tweelingen genoemd, omdat ze genetisch uit dezelfde genen bestaan.  Dit betekent echter niet dat de kinderen volledig hetzelfde zijn. Zowel qua uiterlijk als qua karakter kunnen er behoorlijk wat verschillen zijn.

In sommige gevallen is al tijdens de zwangerschap of direct na de geboorte duidelijk dat er spake is van een één-eiige tweeling, doordat er een gedeelde placenta of vruchtzak is. Ongeveer 70% van de één-eiige tweelingen delen dezelfde placenta tijdens de zwangerschap, maar dat is dus niet altijd het geval.

2 Eiige tweelingen

Twee-eiige tweelingen ontstaan nadat twee eicellen tegelijk vrijkomen en bevrucht worden of na een IVF-behandeling waarbij twee (of meer) bevruchte eicellen worden teruggeplaatst.
Het krijgen van twee-eiige tweelingen kan erfelijk bepaald zijn, het komt in sommige families meer voor dan in andere. Zo hebben zussen en dochters van vrouwen met een twee-eiige tweeling bijvoorbeeld een twee keer zo grote kans om zelf ook een twee-eiige tweeling te krijgen. Het krijgen van een twee-eiige tweeling is het gevolg is van een dubbele eisprong bij de moeder en dus speelt de erfelijkheid van de vader hierbij geen rol. Wel kan de vader dit doorgeven aan zijn dochter.


Opmerkelijk is dat in sommige delen van de wereld het percentage twee-eiige tweelingen hoger is dan in andere. Het hoogste percentage tweelingen komt voor in Afrika (waarbij Nigeria het land is met de meeste tweelingen), het laagste in Azië.
In de afgelopen 25 jaar is het percentage tweelingen geleidelijk toegenomen. Dit komt vooral doordat vrouwen op steeds oudere leeftijd een kind krijgen. Op 40 jarige leeftijd is de kans om een twee-eiige tweeling te krijgen vier keer zo groot als op 15 jarige leeftijd. Dit komt onder andere doordat oudere vrouwen vaker een dubbele eisprong hebben en doordat zij vaker een IVF behandeling ondergaan. Bij vrouwen van boven de 35 jaar komt minder vaak een eicel vrij, maar wel vaker twee (of meer) tegelijk. 
De genetische verwantschap tussen twee-eiige tweelingen is hetzelfde als die tussen ‘gewone’ broers en zussen (zij delen 50% van hun genen).

Lees meer handige weetjes tijdens je zwangerschap.

Lees hier hoe je een zwangerschapsmasker kunt voorkomen

Lees hier wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap

Lees hier of het verstandig is een kattenbak te verschonen tijdens je zwangerschap