ma19022018

maandag 19 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|gezondheid|Minder dove baby's bij betere voorlichting aan zwangere vrouwen

Minder dove baby's bij betere voorlichting aan zwangere vrouwen Speciaal

Beoordeel dit item
(4 stemmen)
minder dove babysElk jaar raken 1.000 baby's geïnfecteerd met het cytomegalovirus, dat tot leerproblemen en doofheid kan leiden. Het blijkt dat veel van deze infecties voorkomen hadden kunnen worden met een betere voorlichting aan zwangeren. 


Op dit moment krijgen zwangere vrouwen nog te weinig voorlichting van hun verloskundigen over de risico's van infectieziekten. Zo vertelt bijna de helft van de verloskundigen nooit iets over het cytomegalovirus (cmv), terwijl jaarlijks ongeveer duizend pasgeborenen met het virus geïnfecteerd raken. Daardoor worden jaarlijks rond de 180 baby's geboren die doof zijn of leerproblemen krijgen.

Met een betere voorlichting kan dit aantal flink verminderen, is de conclusie van gezondheidswetenschapper Monique Pereboom, die vrijdag promoveerde aan het VUmc. Ze onderzocht het gedrag van zwangere vrouwen om infecties te voorkomen, en de voorlichting van verloskundigen hierover. Uit haar onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen vaak wel gedrag vermijden dat kan leiden tot een toxoplasmose- of listeriose-infectie, maar dat geldt niet voor cmv.

Zwangere vrouwen zouden hun handen moeten wassen na het verschonen van een plasluier en geen bekers moeten delen met kleine kinderen. Veel peuters dragen het virus ongemerkt bij zich en het wordt gemakkelijk overgedragen via lichaamsvloeistoffen. Veel vrouwen weten dit niet, omdat het hen niet wordt verteld. 'Cmv staat niet in het standaardrijtje dat verloskundigen opnoemen', zegt Pereboom. 'Het staat zelfs niet in de voorlichtingsfolder voor zwangere vrouwen.' En dat terwijl voorlichting goed helpt bij bekendere infectieziekten.

De meeste zwangere vrouwen weten wel dat je niet de kattenbak moet verschonen als je zwanger bent om toxoplasmose te voorkomen. Maar er wordt bijvoorbeeld vergeten dat tuinieren zonder handschoenen aan een veel groter risico vormt dan het verschonen van de kattenbak. Kortom, voortaan: hoort deze dus in het rijtje thuis. Goed om te weten!

Bron: Volkskrant.nl

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan

Tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen

Wat wel en niet eten tijdens je zwangerschap

Voorkom rugpijn tijdens je zwangerschap

Stekende pijn in buik vaak bandenpijn

Toxoplasmose tijdens zwangerschap voorkomen

Kun je brie, feta en geitenkaas tijdens je zwangerschap eten?