zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|gezondheid|Meer kans op dikke baby bij snelle gewichtstoename begin zwangerschap

Meer kans op dikke baby bij snelle gewichtstoename begin zwangerschap

Beoordeel dit item
(1 Stem)
dikke baby gewichtstoename begin zwangerschapMoeders die in het begin van hun zwangerschap veel aankomen, hebben drie keer meer kans op een dikke grote baby, dit blijkt uit onderzoek van de University of Alberta.


Een onderzoek onder 172 zwangere vrouwen toont aan dat wanneer er een flinke gewichtstoename plaatsvindt tijdens de eerste helft van de zwangerschap, er een grotere kans is dat er een baby komt met meer lichaamsvet, dan vrouwen die minder aankwamen of pas op een later moment in de zwangerschap. De resultaten benadrukken het belang van gezond eten en bewegen tijdens het eerste deel van de zwangerschap, aldus de onderzoekers. Vrouwen moeten zich bewust zijn van de gevaren van gewichtstoename.

De vrouwen die mee deden aan dit onderzoek werden aangemoedigd om drie keer per week te bewegen en gezond te eten. Meer de helft van de aanstaande moeders kwam veel aan tijdens de zwangerschap. Vrouwen die aan het begin van de zwangerschap veel aankwamen hadden echter een 2,7 keer grotere kans op een grote, zware baby. Het lichaamsvet was bij deze baby’s ook meer dan 14 procent.

"Veel vrouwen nemen het eten voor twee te letterlijk. Gezond eten en bewegen tijdens de zwangerschap hebben langdurende voordelen voor zowel moeder als kind", zo blijkt uit het onderzoek. "Kinderen die groot zijn bij de geboorte worden over het algemeen langer en hebben ook meer kans op overgewicht als kind en volwassenen."

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Obstetrics & Gynecology.

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan

Tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen

Wat wel en niet eten tijdens je zwangerschap

Voorkom rugpijn tijdens je zwangerschap

Stekende pijn in buik vaak bandenpijn

Toxoplasmose tijdens zwangerschap voorkomen

Kun je brie, feta en geitenkaas tijdens je zwangerschap eten?