do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|gezondheid|Brie, feta en geitenkaas tijdens zwangerschap gevaarlijk wegens listeria?

Brie, feta en geitenkaas tijdens zwangerschap gevaarlijk wegens listeria?

Beoordeel dit item
(38 stemmen)

brie_feta_geitenkaas_zwangerschap.jpgIn rauwmelkse zachte kazen kan de Listeria bacterie voorkomen. Deze bacterie is gevaarlijk voor je als je zwanger bent. Besmetting kan leiden tot een miskraam of een doodgeboren kind. De Listeria bacterie komt regelmatig voor in verse melk en kan overleven in rauwmelkse zachte kaas.


In harde kazen zoals we die meestal in Nederland eten komt de listeria bacterie niet voor. Vrijwel alle zachte kazen (brie, camembert, Deense feta, geitenkaas) die in de Nederlandse supermarkten liggen, worden van gepasteuriseerde melk gemaakt. De bacterie is dan al dood en deze kazen kunnen dus over het algemeen gegeten worden. Toch zijn er de laatste jaren een aantal keren listeria bacteriën aangetroffen in diverse soorten zachte buitenlandse kazen gemaakt van rauwmelkse kaas (au lait cru). Roquefort kaas wordt van rauwe schapenmelk gemaakt, maar hierin is Listeria nog nooit aangetroffen, wel was er maart 2015 een terugroepactie omdat er E-coli was aangetroffen in een partij Roquefort.

 


Het is echter oppassen geblazen met zachte kazen in buitenlandse (bv Franse) supermarkten en in speciaalzaken. Hier worden wel zachte kazen van verse melk verkocht. Omdat je dit vrijwel nooit zeker weet, kun je deze tijdens je zwangerschap beter vermijden. Jaarlijks zijn er ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend. Dit lijkt niet zo veel, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als je zwanger bent (en ook voor pasgeboren baby's).

Bij gezonde mensen lijken de klachten van een listeria besmetting op een milde griep. Zwangeren, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een zwak afweersysteem lopen echter meer risico. Wanneer je een sterk verminderde weerstand hebt. kan Listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen. Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte of in het ergste geval het overlijden van de baby. Pasgeboren baby's die besmet zijn met listeria worden direct behandeld met antibiotica.

Lees hier de complete lijst van wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan

Tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen

Gezond eten tijdens je zwangerschap

Voorkom rugpijn tijdens je zwangerschap

Stekende pijn in buik vaak bandenpijn

Toxoplasmose tijdens zwangerschap voorkomen