zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Echo|Inwendige echo

Inwendige echo

Beoordeel dit item
(23 stemmen)

8wekenecho.jpgEen inwendige echo wordt vaak uitgevoerd wanneer de echo plaatsvindt vroeg in je zwangerschap (rond 7 - 8 weken). Toch wordt ook later zeker regelmatig een inwendige echo gedaan in plaats van een uitwendige echo. Dit komt omdat je via een inwendige echo over het algemeen veel beter zicht hebt op de foetus. Ook bij een 20 weken echo kan deze (voor een deel) inwendig worden uitgevoerd. Je kunt zeker bij je eerste echo vragen of je een inwendige echo krijgt of een echo via je buikwand. Dan kun je hier rekening mee houden.

 

Inwendige echo of niet?

Voor jou is het namelijk ook van belang om vooraf te weten omdat je bij een uitwendige echo met een volle blaas komen. Terwijl bij een inwendige echo een volle blaas juist in de weg zit. Meestal wordt eerst geprobeerd om de echo uitwendig uit te voeren en wanneer dit niet lukt, wordt alsnog de echo vaginaal gedaan. Je kunt je misschien ongemakkelijk voelen bij het idee van een inwendige echo, maar het is totaal niet nodig om je hierover zorgen te maken. De echoscopist of gynacoloog die deze uitvoert, zijn zeer ervaren en zullen je zeker op je gemak stellen. Voor hun is het gewoon dagelijks werk. Maar waarschijnlijk vergeet jij ook alles om je heen zodra je voor het eerst het hartje van je baby ziet kloppen. Vind je het erg vervelend bespreek dit dan met de echoscopist, zij zal dan waarschijnlijk alsnog proberen om de echo eerst uitwendig te uit te voeren. Wanneer je slank bent, is de kans groter dat dit lukt, maar het ligt aan meer factoren zoals of je baarmoeder nog achter het schaambot zit, dus je weet het nooit vooraf.

Hoe vindt de inwendige echo plaats?

Bij een inwendige echo lig je of op gynaecologische stoel, die je misschien al kent van een inwendig onderzoek of op een onderzoeksbank met een kussen onder je billen. Je onderbroek moet uit. De vaginale echokop is een dun staafje (zo'n 1,5-2cm breed) waarover men een soort condoom doet en meestal ook een gllijmiddel zodat het inbrengen in de vagina gemakkelijk gaat, verder dan een vingerlengte inbrengen is niet nodig. Het inbrengen van de echokop of de inwendige echo zelf doen geen pijn.

Hoe vindt de uitwendige echo plaats?

Bij een uitwendige echo lig je op een onderzoeksbank en hoef je alleen je buik te ontbloten. Op je buik wordt een gel aangebracht die de geluidsgolven beter geleiden. Zeker de eerste 3 maanden is het noodzakelijk om met een volle blaas de uitwendige echo te ondergaan.

 

Lees hier meer over de 10 weken echo

Lees hier meer over pretecho's

Lees hier hoe je baby groeit bij:
- 6 weken zwangerschap
- 7 weken zwangerschap
- 8 weken zwangerschap
- 9 weken zwangerschap
- 10 weken zwangerschap
- 11 weken zwangerschap
- 12 weken zwangerschap