do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Echo|Eerste echo en wat kun je daar precies op zien + echofoto’s

Eerste echo en wat kun je daar precies op zien + echofoto’s

Beoordeel dit item
(16 stemmen)
echo_12weken.De eerste echo wordt meestal gemaakt bij je verloskundige. Wanneer je net zwanger bent, kun je direct een afspraak maken bij een verloskundigenpraktijk bij je in de buurt of waar je je prettig bij voelt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je dus niet eerst langs je huisarts om je zwangerschap te laten bevestigingen. Een positieve uitslag op een zwangerschapstest is voldoende voor het maken van een afspraak bij een verloskundige. 

Zo snel mogelijk bellen voor een afspraak verloskundige

Het lijkt misschien vreemd want je weet zelf nog maar net dat je zwanger bent, toch kun je gerust na een paar dagen of een week bellen voor een afspraak bij een verloskundige. Je eerste afspraak is tenslotte al snel.

De eerste echo

Bij de eerste afspraak wordt kennis gemaakt en je medische informatie over jou en je familie doorgenomen. Er wordt dan ook een afspraak gemaakt voor de eerste echo van je baby. Deze eerste echo vindt meestal plaats tussen week 10 en week 12 van je zwangerschap. Soms vindt de echo al plaats tussen week 7 en week 8 of 9 van de zwangerschap. Dit heeft dan meestal een medische reden, bijvoorbeeld bloedverlies of eerdere miskramen tijdens de zwangerschap. Zo’n vroege echo is niet altijd goed zichtbaar vanaf de buikwand en moet daarom soms inwendig gedaan worden. Het is goed om daar rekening mee te houden wanneer er een vroege echo gemaakt wordt.

Hoe lang zwanger

Het doel van deze eerste echo is om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent. Daarvoor wordt de baby van hoofd tot stuit opgemeten. Aan de hand van deze meting kan de echoscopist/verloskundige berekenen hoe ver je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Verder ziet de verloskundige of de baby zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Misschien ben je wel zwanger van een tweeling, ook dat is nu te zien. Het geslacht is op deze eerste echo nog niet te zien. Daarvoor moet je wachten op de 20 weken echo of tussentijds een echo geslachtsbepaling laten doen, dat kan vanaf 15 á 16 weken zwangerschap.

Neem iemand mee naar je eerste echo

Het is aan te raden iemand mee te nemen naar de eerste echo, zoals je partner of een familielid, vriendin of kennis. De eerste echo is meestal leuk en spannend omdat je voor het eerst je baby ziet en het hartje ziet en hoort kloppen. Maar je kunt helaas ook minder goed nieuws horen, zoals een leeg vruchtzakje of een verdikte nekplooi hetgeen kan wijzen op een aangeboren afwijking. Het is dan prettig om iemand bij je te hebben voor steun. Hieronder zie je enkele eerste echofoto’s die tijdens de verschillende weken zijn gemaakt. Je kunt hierop goed zien hoe ontzettend snel de ontwikkeling gaat in deze eerste weken. Op de 6 weken echo is er nog nauwelijks meer te zien dan een vruchtzakje en klopt ook het hartje nog niet, dat gaat pas in de week erna kloppen. In de echo's vanaf week 9 kun je al echt een kindje zien met armpjes en beentjes en dat is slechts een paar weken tijd! Je begrijpt dus hoe essentieel deze weken zijn voor de ontwikkeling van je kind.

echo bij 6 weken                                                              echo bij 7 weken
echo 6weken tweeling  echo 7weken


echo bij 8 weken                                                             echo bij 9 weken
echo 8wekenecho 9weken

echo bij 10 weken                                                          echo bij 11 weken
echo 10 wekenecho 11 weken


Schrijf je hier in voor het gratis Zwangerschapsebook ´Je complete zwangerschap in 42 weken´ en ´De complete kindernamengids´

Of stuur dit artikel door naar een zwangere vriendin voor wie het interessant is via facebook of twitter.Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « 20 weken echo