wo21022018

woensdag 21 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Echo|Eerste echo (7, 8, 9, 10, 11, 12 weken echo)

Eerste echo (7, 8, 9, 10, 11, 12 weken echo)

Beoordeel dit item
(111 stemmen)

10wekenecho.jpgDe eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, daarom wordt deze eerste echo ook wel 10 weken echo genoemd. Soms vindt de eerste echo al eerder plaats, met 7, 8 of 9 weken, maar met 11 of 12 weken zwangerschap komt ook voor. Wanneer de eerste echo heel vroeg in je zwangerschap plaatsvindt, is er een redelijke kans dat deze echo vaginaal wordt uitgevoerd. Via een inwendige echo is de foetus namelijk beter te zien.

 

Eerste echo: inwendige echo of uitwendige echo?

Voor jou is het van belang om vooraf te weten of de echo via de vagina of via de buikwand wordt uitgevoerd. Wanneer je een uitwendige echo heb, moet je met een volle blaas komen.Bij een inwendige echo zit een volle blaas juist in de weg. Meestal zal eerst geprobeerd worden om de echo uitwendig uit te voeren en wanneer dit niet lukt, wordt alsnog de echo vaginaal gedaan. Je kunt je misschien ongemakkelijk voelen bij het idee van een inwendige echo, maar het is totaal niet nodig om je hierover zorgen te maken. De echoscopist of gynacoloog die deze uitvoert, zijn zeer ervaren en zullen je zeker op je gemak stellen. Voor hun is het gewoon dagelijks werk. Maar waarschijnlijk vergeet jij ook alles om je heen zodra je voor het eerst het hartje van je baby ziet kloppen. Vind je het erg vervelend bespreek dit dan met de echoscopist, zij zal dan waarschijnlijk alsnog proberen om de echo eerst uitwendig te uit te voeren. Wanneer je slank bent, is de kans groter dat dit lukt, maar het ligt aan meer factoren zoals wanneer je baarmoeder nog te veel achter je schaambot zit, dus je weet het nooit vooraf. Lees hier meer over de inwendige echo.

Op eerste echo hartje zichtbaar!

Het moment dat je voor het eerst je baby ziet is fantastisch! Je kunt alle onderdelen van je baby goed zien, het hoofdje, armpjes en beentjes. De echoscopist zal controleren of alles goed is met je baby en of hij zich goed ontwikkelt. Hoogstwaarschijnlijk kom je samen met je partner. Hij (of zij) wil natuurlijk ook niets missen en dolgraag zijn kleintje in het echt bewonderen. Mocht je partner niet mee kunnen komen, laat dan zeker iemand anders meegaan. Je kunt dan de vreugde delen, maar het is natuurlijk ook altijd mogelijk dat je minder goed nieuws krijgt. Je hebt dan in ieder geval iemand bij je die je kan steunen en naar huis kan brengen. Waarom wordt deze eerste echo eigenlijk uitgevoerd?

 • Om vast te stellen of de foetus zich in de baarmoeder bevindt
 • Om vast te stellen dat de zwangerschap intact is, dat wil zeggen dat het hartje klopt
 • Om te zien of het een eenling of een meerling is
 • Om de duur van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het kind geven een vrij nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum
 • Om vast te stellen of de baarmoeder en eierstokken er normaal uitzien


 • 8 Weken echo

  Wanneer je rond 8 weken al de eerste echo krijgt, is er natuurlijk minder te zien dan wanneer je rond 10 of 12 weken de echo ondergaat. Deze eerste echo vindt daarom vaak rond de 10e zwangerschapsweek plaats. Bij een 6 of 7 weken echo is het meestal nog niet mogelijk om het hartje te zien kloppen. Het hartje is dan nog volop in de maak en gaat vanaf 7 weken daadwerkelijk kloppen. Alleen met een medische indicaties kunnen er meerdere echo's plaatsvinden. Anders wordt er slechts

  kindernamen gids en zwangerschaps ebook

  één echo uitgevoerd rond de 10 weken en later krijg je dan nog de 20 weken echo aangeboden.Lees hier meer over de 20 weken echo. Wil je vaker je ontwikkeling van je baby volgen dan kun je natuurlijk nog uitwijken naar een zogenaamde pretecho. Lees hier meer over pretecho's. Bekijk hier wat foto's van eerste echo's (week 6 t/m 11).

  Vraag hier de GRATIS de ebooks 'Je complete Zwangerschap in 42 weken' en de 'Complete Kindernamengids' aan!

  Droom alvast weg bij onze Kindernamen-database.

  13 Tips voor een hechte band tussen papa en baby

  Lees hier hoe je baby groeit bij:
  - 6 weken zwangerschap
  - 7 weken zwangerschap
  - 8 weken zwangerschap
  - 9 weken zwangerschap
  - 10 weken zwangerschap
  - 11 weken zwangerschap
  - 12 weken zwangerschap

  Laat hieronder weten hoe je uitkijkt naar je eerste echo en hoe die is verlopen!

  Meer in deze categorie: « Inwendige echo Pretecho »