zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Echo|20 weken echo

20 weken echo

Beoordeel dit item
(18 stemmen)

20wekenecho_zwangerschap.jpgDe 20 weken echo zit al jaren standaard in de basisverzekering en wordt daarom aan alle zwangere vrouwen aangeboden. De 20 weken echo wordt tussen de 18 en 22 weken zwangerschap uitgevoerd. Met behulp van de 20 weken echo kunnen bepaalde aangeboren afwijkingen worden opgespoord. Gelukkig komen verreweg de meeste baby volledig gezond ter wereld. Bij zo'n 3 tot 4% van de baby's wordt voor of na de geboorte een afwijking vastgesteld, deze hoeven gelukkig niet altijd ernstig te zijn.

Het laten uitvoeren van een 20 weken echo onderzoek is echter geen enkele garantie op een gezond kind. Ten eerste zijn er veel afwijkingen die niet met behulp van de 20 weken echo kunnen worden opgespoord. Maar er wordt ook gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is.

 

 

20 weken echo voor je zwangerschap: eerst een adviesgesprek

Voordat je een afspraak maakt voor de 20 weken echo heb je eerste een adviesgesprek met je verloskundige over deze echo. Vaak gebeurt dat nadat je de termijnecho (eerste echo) rond 10 weken zwangerschap hebt gehad. Dat deze 20 weken echo nu standaard wordt aangeboden wil nog niet zeggen dat je verplicht bent deze te ondergaan. Een goed gesprek voorafgaand aan de echo kan je helpen een weloverwogen keuze te maken. De 20 weken echo kan inwendig of uitwendig worden uitgevoerd. Lees over het verschil tussen een uitwendige en inwendige echo hier meer.

kindernamen gids en zwangerschaps ebook

 

Uitslag 20 weken echo onderzoek: wellicht staan jullie voor een moeilijke keuze

De 20 weken echo kan je misschien geruststellen, maar kan jou en je partner ook voor moeilijke keuzes stellen. Je kunt voor de volgende vragen komen te staan:

- Als blijkt dat het kind een verhoogde kans heeft opeen aangeboren afwijking, laat je dan wel of geen vervolgonderzoek doen?

- Hoe zie je een leven met en voor een kind met een ernstige lichamelijke afwijking?

- En hoe kijk je aantegen het eventueel afbreken van een zwangerschap?

Vreselijk moeilijke vragen waar je natuurlijk liever niet bij stil staat.

Je maakt zelf de beslissing naar aanleiding van de uitslag echo!

Wanneer je de 20 weken echo laat maken is het prettig om samen met je partner te gaan of waneer dit niet mogelijk is met iemand anders die je vertrouwt. Neem geen kinderen mee, het betreft tenslotte een medisch onderzoek en daarom is het belangrijk dat dit zorgvuldig kan gebeuren.

Het is belangrijk om je te realiseren dat jij zelf bepaalt hoe en wat. Je kunt op elk moment stoppen met het onderzoek en je bepaalt zelf wat je met de uitslag doet en of je nog vervolgonderzoek wilt laten doen.

Welke aangeboren aandoeningen kunnen worden ontdekt met de 20 weken echo?

De 20 weken echo is een manier om ernstige aangeboren aandoeningen bij je baby te ontdekken.Toch kunnen niet alle aandoeningen worden gezien op de echo.

Voorbeelden van aandoeningen die bij dit echo onderzoek kunnen worden gezien:

  • open ruggetje
  • open schedel
  • waterhoofd
  • hartafwijkingen
  • breuk of gat in het middenrif
  • breuk of gat in de buikwand
  • ontbreken of afwijken van de nieren
  • ontbreken of afwijken van botten
  • afwijkingen aan armen of benen.
  •  

Wat zijn de gevolgen van een aandoening?

Als bij je ongeboren baby een lichamelijke aandoening wordt gevonden, zijn de gevolgen voor de baby niet altijd duidelijk. Sommige aandoeningen zijn zo ernstig dat de baby kan overlijden voor of bij de geboorte. Er zijn ook aandoeningen die beter kunnen worden behandeld als al voor de bevalling bekend is dat je kindje ze heeft.

20 weken echo & geslachtsbepalingbaby

Vaak is het ook mogelijk om te zien wat het geslacht van de baby is. Echter in 5% van de gevallen blijkt dit toch niet te kloppen. Bespreek vooraf met je partner goed of je het geslacht van je baby wel of niet vooraf wilt weten. Je kunt dit dan direct melden bij de aanvang van de 20 weken echo. De echoscopist zal dit niet per ongeluk verklappen, maar soms komt het geslacht ineens duidelijk in beeld. Wanneer duidelijk is dat jullie het geslacht nog niet willen weten, kan getracht worden dit te voorkomen.

Een 20 weken echo duurt meestal zo'n 30 minuten. Je krijgt bijna altijd een echofoto van je ongeboren baby mee naar huis als herinnering.

Lees hier meer over pretecho's

Lees hier meer over de 10 weken echo

Nog geen kindernaam? Kijk dan in onze complete Kindernamen-database.

Lees hier hoe je baby groeit bij:
- 16 weken zwangerschap
- 17 weken zwangerschap
- 18 weken zwangerschap
- 19 weken zwangerschap
- 20 weken zwangerschap

- 21 weken zwangerschap
- 22 weken zwangerschap

Laat hieronder weten of je uit kijkt naar je 20 weken echo, of dat je er tegenop ziet en hoe je 20 weken echo is verlopen!