wo21022018

woensdag 21 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Borstvoeding en werk|Tips voor succesvol kolven

Tips voor succesvol kolven

Beoordeel dit item
(1 Stem)

alle borstkolven.jpgAls je zwanger bent en van plan bent om borstvoeding te gaan geven en dit te combineren met werk, dan is het goed om je hierop goed voor te bereiden. Je ontkomt er dan niet aan om, wanneer je weer aan het werk gaat, moedermelk af te kolven. Hoe werkt dit en wat zijn handige tips om het makkelijker te maken en zo de slaagkans te vergroten? Maar ook welk kolfapparaat kun je het beste kiezen? Kies je een elektrisch kolfapparaat, van Avent, Medela of Ameda? Hier volgt een overzicht van tips uit de praktijk.

 

Begin op tijd met oefenen

Zowel het kolven voor jezelf als het drinken uit het flesje voor je baby vergt oefening. Begin met het oefenen met drinken uit het flesje als je baby een week of 5 à 6 oud is en de borstvoeding verder probleemloos verloopt. Je baby zal dan nog makkelijk leren drinken via de speen terwijl het drinken uit de borst geen gevaar loopt. Geef je baby de tijd om aan het drinken uit de fles te wennen. Het beste is om de fles niet door de moeder te laten geven. Je baby zal de fles eerder van iemand anders accepteren.

Leg een voorraad afgekolfde moedermelk aan in de vriezer

Heb je in het begin last van stuwing kun je deze moedermelk direct invriezen. Zo heb je meteen al een eerste voorraadje zonder dat dit je enige moeite heeft gekost. Verder is het handig om iedere dag wat extra te kolven, bij voorkeur na een voeding als je baby niet zoveel heeft gedronken. Mocht je baby iedere voeding alles leegdrinken, dan kun je tussen twee voedingen in kolven. Zeker in de weken voordat je weer gaat beginnen is het handig om dit te doen. Je melkproductie gaat omhoog en dat is weer prettig voor als je straks op het werk moet kolven.

Maak kleine deelporties

Vries kleine deelporties in. Dit kan in speciale moedermelkbewaarzakjes, maar deze zijn vrij kostbaar. Je kunt een deel ook invriezen in ijsblokzakjes. Mocht je straks net niet meer genoeg kolven dan kun je dit makkelijk en gedoseerd aanvullen met moedermelkijsblokjes. Dit voorkomt verspilling. Het is immers al lastig genoeg om de hoeveelheid en voorraad op peil te houden.

Handkolf of elektrische kolf ( Avent, Medela of Ameda )?

Wat je prettig vindt, hangt helemaal van jezelf en de situatie af. Kolf je vaak of maar één dag in de week. Gaat het kolven makkelijk of juist niet. Kost het je veel tijd voordat je een voeding bij elkaar hebt gekolfd? Er zijn vrouwen die 4 dagen in de week kolven en dit naar tevredenheid met een eenvoudige handborstkolf doen, zij hebben dan meestal een toeschietreflex dat snel komt. Er zijn ook vrouwen die één dag in de week kolven en waarbij dit zo moeizaam gaat dat het noodzakelijk is dat ze een elektrische dubbelzijdige kolf aanschaffen. Maar je kunt ook een dubbele elektrische borstkolf overwegen omdat dit je een hoop tijd kan besparen wanneer je vaker kolft. De bekendste merken voor borstkolven zijn Medela (bv. Medela Pump Style, Medela Swing of Medela Symphony) en Avent (bv. Avent Isis Duo of Uno). Via deze link kun je een gratis e-book ontvangen met uitgebreide informatie over alle verkrijgbare borstkolven. Zo kun je een goed overwogen keuze maken.

Ontspan tijdens het kolven

Hoe druk je het ook hebt op je werk, voor bijna iedere vrouw is het van essentieel belang om te ontspannen tijdens het kolven. Door de ontspannen en aan je baby te denken is de kans groter dat je toeschietreflex op gang komt. Zonder dit toeschietreflex is het vrijwel onmogelijk om voldoende af te kolven. Je herkent deze reflex aan het tintelen in je borsten en het toeschieten van melk. Lukt het je niet om deze reflex op te roepen tijdens het kolven, dan kun je het volgende proberen:
- Onder de warme douche thuis hebben veel vrouwen een toeschietreflex, oefen eerst hier.
- Een foto van je baby meenemen naar de kolfruimte
- Visualiseer dat je je baby aan het voeden bent, visualiseer ook het toeschieten/toestromen van de melk.
- Koop eventueel een goede dubbelzijdige borstkolf.
- Blijft het kolven moeizaam gaan, schakel dan hulp in van een deskundige.

 

Wil je meer informatie over borstkolven? Ga dan naar Borstkolf-Info.nl. Hier vind je een compleet overzicht van alle verkrijgbare borstkolven met hun voor- en nadelen. Je ziet hier tevens waar je de borstkolven voordelig kunt kopen. Een ander voordeel van deze website is dat er vaak kortingscodes op staan waardoor je de borstkolven met flinke kortingen kunt kopen.

Lees hier meer over de wettelijke regelgeving Borstvoeding en Werk.

Lees hier meer over de Voordelen van borstvoeding.

Lees hier hoeveel gekolfde moedermelk je baby nodig heeft.

Lees hier praktijkverhalen Kolven op het werk.

{mos_fb_discuss:11}