ma19022018

maandag 19 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Bevalling|Symptomen begin bevalling

Symptomen begin bevalling

Beoordeel dit item
(21 stemmen)

symptomen_begin_bevalling.jpgAls je tegen het einde van je zwangerschap loopt, ben je alert op ieder symptoom van je lichaam dat aangeeft dat je bevalling begint. Het is daarom handig als je goed weet wat deze symptomen zijn zodat je een goed idee hebt wanneer het daadwerkelijk zo ver is en je tot die tijd ook geen onnodige zorgen maakt.

Symptomen van het begin van een normale bevalling

- verlies van de slijmprop (tot 2 weken voor de bevalling)
- breken van de vliezen
- op gang komen van de weeën

Verlies slijmprop

Als je zwanger bent, wordt de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Deze kan tegen het einde van je zwangerschap loslaten en naar buiten komen, samen met wat slijm en bloed. Het ziet eruit als een klein, taai, glazig propje. Toch kan de bevalling mogelijk nog even op zich laten wachten. Soms verlies je de slijmprop pas als de weeën zijn begonnen, maar soms dus ook veel eerder (tot 2 weken voor de bevalling is dat mogelijk). Je hoeft je verloskundige dan ook niet telefonisch hierover in te lichten. Misschien merk je niet eens dat je de slijmprop verliest, bijvoorbeeld omdat het op de wc gebeurt.

Het op gang komen van de weeën

Meestal begin je met korte weeën die iedere 7 - 15 minuten komen en nog niet zo pijnelijk zijn. Deze weeën geven over het meestal geen ontsluiting (wel bij een tweede of volgend kindje), maar zorgen er wel voor dat de baarmoedermond straks sneller ontsluiting geeft. Soms komt het voor dat de weeën al direct om de 3 of 4 minuten komen, maar nog niet erg sterk zijn en dus evengoed geen ontsluiting opleveren. Soms kunnen deze weeën een paar dagen aanhouden.
Langzaam maar zeker merk je dat de weeën vaker gaan komen, maar vooral dat ze sterker worden en pijnlijker. Weeën die voor goede ontsluiting zorgen, komen om de 4 tot 5 minuten, duren minimaal een minuut en zijn pijnlijk.

Breken van de vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Vaak wordt gedacht dat het breken van de vliezen altijd inhoudt dat je ineens veel vruchtwater verliest, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn: als het hoofdje van de baby al diep is ingedaald, verlies je meestal slechts een paar druppels omdat de baarmoedermond is afgesloten door het hoofdje van je baby.

Als je vliezen eenmaal gebroken zijn is de kans 70% dat de weeën binnen 24 uur vanzelf beginnen. Meestal kun je de eerste 24 uur thuis afwachten of de weeën inderdaad op gang komen. Komen de weeën niet spontaan op gang, dan moet je naar het ziekenhuis omdat het risico op een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn. Als je vliezen zijn gebroken mag je ook niet meer thuis in bad tenzij je al sterke weeën hebt.

Laat je verloskundige altijd weten dat je vliezen gebroken zijn. Bij helder vruchtwater hoef je hiervoor niet ’s nachts je verloskundige wakker te bellen. Je moet de verloskundige wel direct bellen (ook ’s nachts) als:
•Het vruchtwater bruin of groen is.
•Je nog geen 37 weken zwanger bent.
•Je baby in stuitligging ligt. 
Het is belangrijk dat je zelf goed je temperatuur in de gaten houdt. Verhoging van je temperatuur kan wijzen op een beginnende infectie bij de baby.
In 60% van de gevallen breken de vliezen pas als er sprake is van een bijna volledige ontsluiting. Als je vliezen breken tijdens de weeën, bel dan je verloskundige om dit door te geven.

Voorweeën of echte weeën

Veel vrouwen vragen zich af of de weeën nu echt zijn begonnen of dat het zogenaamde voorweeën zijn. Wanneer je veel last hebt van voorweeën kan dat heel vervelend zijn, vooral als ze 's nachts optreden. Voorweeën komen over het algemeen onregelmatig, maar soms komen de voorweeën wel met enige regelmaat en kun je echt denken dat de bevalling is begonnen. Lees hier meer over het verschil tussen voorweeën en echte weeën

 

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!

Lees hier meer over het verschil tussen voorweeën en echte weeën

Lees hier meer over je bevalling en weeën opwekken

Lees hier het handige overzicht van verschillende borstkolven, zodat je weet welke je straks het beste kunt kiezen.

Is het mogelijk om actief te oefenen voor je bevalling. Ja, dat blijkt mogelijk, je traint dan ook direct je bekkenbodemspieren! Lees hier meer.

Gerelateerde items (op tag)