zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Bevalling|Bevalling en weeën opwekken

Bevalling en weeën opwekken

Beoordeel dit item
(24 stemmen)

bevalling_weeën_opwekkenHet opwekken van een bevalling door het opwekken van de weeën gebeurt altijd in het ziekenhuis. Uitgangspunt voor het opwekken van een bevalling is altijd dat de omstandigheden buiten de baarmoeder beter zijn dan in de baarmoeder. Veel voorkomende redenen voor het opwekken van een bevalling zijn: een groeivertraging bij het kind, een steeds slechter functionerende placenta, langdurig gebroken vliezen en natuurlijk het over tijd zijn van de baby.

Opwekken bevalling en weeën

Eerst wordt door de gynaecoloog bepaald of de baarmoedermond al enigszins aan hetverweken en verstrijken is. Dit houdt in dat de baarmoedermond al wat zacht is geworden en wat open is gaan staan. Dit is een voorwaarde voor het op gang brengen van de bevalling! Wanneer dit nog niet het geval is, zal er een gel of staafjes worden ingebracht met hormonen die dit proces versnellen. Het opwekken van de weeën zelf gebeurd met weeënopwekkers aan een infuus. Al naar gelang de weeën daadwerkelijk doorzetten of niet, kan er eventueel meer hormoon worden toegediend. Een opgewekte bevalling kan door de sterke weeën heel snel gaan.

Voorafgaand aan het gebruiken van weeënopwekkers zal een gynaecoloog of verloskundige meestal eerst proberen de weeën op gang te brengen door middel van het zogenaamde strippen. Wat is strippen nu eigenlijk?

Wat is strippen aan het eind van je zwangerschap?

Om je te strippen moet de gynaecoloog of verloskundige een inwendig onderzoek doen en voelen of de baarmoedermond al een beetje open staat. Aan het einde van de zwangerschap heb je namelijk vaak al wat ontsluiting. Als de baarmoedermond al aan het verweken en verstrijken is en er is ongeveer 1 cm ontsluiting, dan kan de gynaecoloog of verloskundige met een vinger de baarmoedermond ingaan en de vliezen losmaken van de wand van de baarmoeder. De vliezen worden niet kapot gemaakt, dat zou infectiegevaar voor je baby opleveren! Door het losmaken van de vliezen wordt de baarmoeder geprikkeld en komt het hormoon prostaglandine vrij. Dit hormoon zorgt voor het rijpen van de baarmoedermond. Helaas is het strippen geen garantie dat je bevalling goed op gang komt. Toch kan regelmatig serotiniteit (een zwangerschap van meer dan 42 weken) worden voorkomen. Vaak veroorzaakt het strippen alleen voorweeën en zet de bevalling niet door. Toch is strippen dus zeker het proberen waard, een kunstmatig opgewekte bevalling is immers minder plezierig. Na het strippen heb je vaak wat bloedverlies, neem daarom voor de zekerheid maandverband mee als je na de 41e week op controle gaat bij je gynaecoloog of verloskundige.

Alternatieve / natuurlijke hulpmiddelen opwekken bevalling

Het prettigste is uiteraard een volledig natuurlijke bevalling. Dit is voor moeder en baby over het algemeen het prettigste. Je kuntde natuur een handje te helpen door te proberen zelf je weeën op te wekken door:

  • te vrijen, in sperma zit ook een hormoon dat daarbij kan helpen en verder kan ook een orgasme helpen om de weeënactiviteit op gang te brengen (niet als je vliezen al gebroken zijn!)
  • het (laten) stimuleren van je tepels (door te zuigen of te wrijven) daarbij komt het hormoon oxytocine vrij dat helpt bij het op gang brengen van de weeën
  • frambozenbladthee (niet drinken voor de 37ste week van je zwangerschap!)
  • voetreflexmassage (door deskundige)
  • accunpuntuur

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat één van deze natuurlijke weeënopwekkers helpt. Toch hebben sommige vrouwen hier profijt van gehad. Al blijft het natuurlijk altijd de vraag of de bevalling zonder deze hulpmiddelen niet ook op gang was gekomen.

Verder is één van de beste manieren om de natuur te helpen in beweging blijven! Door in de laatste weken van de zwangerschap (en juiste die laatste dagen als je ruim overtijd bent) veel te wandelen, zorg je voor druk op de baarmoedermond. Dit kan ervoor zorgen dat jij je lichaam net dat setje geeft dat het nodig heeft om de weeën op gang te laten komen die de bevalling in zetten. Heerlijk toch als je daarmee een eventuele medische inleiding kunt voorkomen. En bewegen is zowieso goed als je zwanger bent. Veel zwangeren hebben juist de neiging om deze laatste weken veel te rusten en te liggen, maar dat is lichamelijk gezien dus niet altijd het beste. Natuurlijk is het wel goed om je rust te nemen, maar wissel dit dus af met wandelingen.

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!

Lees hier meer over het verschil tussen voorweeën en echte weeën

Lees hier meer over symptomen begin bevalling

Lees hier het handige overzicht van verschillende borstkolven, zodat je weet welke je straks het beste kunt kiezen.

Is het mogelijk om actief te oefenen voor je bevalling. Ja, dat blijkt mogelijk, je traint dan ook direct je bekkenbodemspieren! Lees hier meer.

Gerelateerde items (op tag)