vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Schoolgaand|school|Wennen op de basisschool

Wennen op de basisschool

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
kind wennen op de basisschoolAls je kindje bijna 4 jaar is, mag het gaan wennen op de basisschool. Hij lijkt al zo groot, maar wanneer je hem dan tussen al die grote kinderen ziet tijdens het kennismakingsgesprek op school vraag je je wellicht af hoe je kleintje het hier ooit gaat redden. In je achterhoofd weet je natuurlijk dat het allemaal goed gaat komen, maar toch.

Het ene kind is er helemaal aan toe. En kijkt al vanaf zijn of haar derde verjaardag reikhalzend uit naar dat speciale moment; naar de grote school! De ander vindt het allemaal maar een spannende bedoeling en heeft er vooral slapeloze nachten van. Wat voor type kind de jouwe ook is, met deze stappen help je hem hier zo makkelijk mogelijk door heen.

Op de meeste scholen maak je eerst gezamelijk kennis met de juf en/of de klas. Je kind mag bij je blijven zitten of alvast een beetje rondkijken en spelen in de klas. Niets hoeft en alles mag, maar net wat je kind leuk vindt. Merk je dat je kind dit al spannend vindt, dan kun je vooraf alvast een paar keer langs de school lopen. Je kind maakt dan alvast kennis met het gebouw en ziet wellicht af en toe kinderen buiten spelen. Grote kans dat hij nieuwsgierig wordt. Praat regelmatig met je kind over wat hij kan verwachten op de basisschool. Zo went je kind aan de gedachte dat het binnenkort zo ver is.

Tijdens het kennismakingsgesprek zal de juf (of meester) proberen een gesprekje aan te knopen met je kind, veel kinderen vinden dit spannend. Het is dus helemaal niet erg als je kind geen woord zegt, dat is de juf wel gewend. Daarnaast komen de bijzonderheden van je kind aan bod. Wat voor soort kind is het? Hoe is de ontwikkeling verlopen? Vertel de juf vooral over bijzonderheden. Vermoed je bijvoorbeeld dat je kind de eerste dagen niet zelf durf te zeggen dat het naar de wc moet, meldt het dan even. Dat is prettiger dan een natte broek, zowel voor de juf als voor de kind. Zindelijkheid is trouwens een absolute voorwaarde voor je kind om naar school te mogen. Is je kind bijna 4 maar nog niet zindelijk? Ga daar dan direct mee aan de slag (zie bijvoorbeeld Zindelijkheidsbootcamp). Vergeet vooral niet te vertellen als je kind voor iets allergisch is. Wanneer je kind medicijnen moet gebruiken en hulp nodig heeft bij toediening zul je altijd een verklaring dienen te ondertekenen.

Verder zal een schema opgesteld worden voor het wennen. Het wenschema per school, op veel scholen wordt in een periode van 2 weken 4-5 keer gewend. Eerst een paar uurtje en dit wordt uitgebreid naar een ochtend/middag. Je kunt hier ook je eigen wensen aangeven als je denkt dat jouw kind meer tijd nodig heeft. Daarna wordt je kindje 4 jaar en mag het echt naar school. De eerste keren kan het lastig zijn voor je kind om afscheid te nemen. Vind je het zelf als moeder (of vader) ook lastig om afscheid te nemen of word je zelfs emotioneel (het is tenslotte ook een hele stap) laat dit vooral niet aan je kind merken. Je maakt het afscheid nemen dan alleen maar moeilijker voor je kind. Op veel scholen mag je de eerste keer/keren even bij je kind in de klas blijven, zo kan je kind rustig wennen en is de overgang makkelijker.

Wanneer je kind 4 jaar is, mag het direct hele dagen naar school of beginnen met halve dagen. Dat hangt af van de mogelijkheden die jij als ouders hebt (werk!) en ook van je kind. Sommige kinderen, zeker als ze niet eerder naar het kinderdagverblijf zijn geweest, zijn na een halve dag doodmoe. Er zijn ook kinderen die tot vlak voor hun 4e jaar nog een middagslaapje deden, ook voor deze kinderen is een hele schooldag best lang.

Toch zijn niet alle ouders in de gelegenheid wekenlang op hun werk te regelen dat hun kind halve dagen naar school kan. Dan is het misschien wel prettig voor het kind, maarja als het echt niet anders kan, is het niet anders. Probeer het verdere schema van je kind dan wel rustig te houden. Dus even niet te veel verjaardagen, visites etc. Je kind heeft echt tijd nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken.

Er zijn echter ook kinderen voor wie het nieuwe schoolritme nauwelijks een probleem vormt. Na een week lijkt het wel alsof ze al jaren op school zitten en horen ze er helemaal bij. Maar ook als het bij jouw kind iets langer duurt, zal je zien dat je kind steeds meer durft en opener wordt. Deze grote hobbel is ook weer genomen! 

Lees ook:

Columns:

Wennen op de basisschool door Dennis Dekker

Wennen op de basisschool door Kim Joostens

Meer mannen voor de klas door Romy

De laatste weken op de basisschool
 door Sunta Veerkamp

Leren lezen in groep 1, 2 en 3


Het belang van voorlezen