wo21022018

woensdag 21 februari 2018

Je bent hier:Home|Schoolgaand|ontwikkeling|Het Reminiscentie-effect

Het Reminiscentie-effect

Beoordeel dit item
(4 stemmen)
ouder wordenToen ik onlangs een lange autorit moest maken heb ik naar ‘De heimweefabriek’ van Douwe Draaisma geluisterd. Dit (luister)boek gaat over ouderdom en met name het geheugen. Nu mijn oma begint te dementeren leek het mij interessant om hier wat meer over te weten en tijdens deze lange rit had ik toch niets anders te doen.
Maar dit wat een geweldig interessant boek!

Het Reminiscentie-effect

Wel eens van het Reminiscentie-effect gehoord? Ik ook niet. Ik zal het hieronder uitleggen en ook direct vertellen waarom het reminiscentie-effect voor ‘jonge ouders’ ontzettend goed nieuws is.

Het reminiscentie-effect houdt in dat ouderen zich aan het einde van hun leven met name de herinneringen tussen hun 4e en 30e levensjaar herinneren. Daarna hebben ze een enorm dal in het aantal herinneringen tot hun laatste paar levensjaren. Deze liggen ook het dichtstbij in de herinnering, dus dat is eigenlijk niet zo gek.
Dit zou een reden zijn waarom ouderen zo vaak over vroeger praten. Met het ouder worden, komen de vele opgeslagen herinneringen uit de kinder-, tiener en vroege volwassenheid ineens weer boven, de overige herinneringen lijkt verdwenen te zijn.

Wat kunnen hiervoor verklaringen zijn:

1. De biologisch georiënteerde verklaring.

In onze jeugd en vroege volwassenheid bereiken cognitieve vermogens, zoals geheugen en concentratievermogen een hoogtepunt. Daar is het rijpen van de hersenen op afgestemd. Ons geheugen is dan in een optimale conditie. Daarom worden in deze periode de ervaringen beter opgeslagen dan die verder op in het leven gebeuren.

2. Herinneringen in dienst van het doorgeven van kennis

Bij de kennis die de oudere mens doorgeeft aan de jongere mens is het van belang dat de kennis en vaardigheden uit de tijd toen men zelf tussen de 18 en 28 jaar was, behouden blijft. Zo blijven vaardigheden en kennis behouden van generatie op generatie. Gelukkig vertellen ouderen ook graag over vroeger. Voorkeuren voor muziek, literatuur ontstaan gemiddeld op 22 jarige leeftijd.

3. Het “eerste keer” effect

Mensen plaatsen hun mooiste, gelukkigste en belangrijkste herinneringen in hun jeugd en de droevigste herinneringen van dichterbij hun huidige leeftijd. Het beslissende reminiscentie-effect hangt niet af van neurologische factoren, maar kan wel het gevolg zijn van een ontvankelijk brein.
De ‘eerste keren’ hebben een groot aandeel in de reminiscentiehobbel. En juist hierin kunnen wij als ouders een grote rol spelen. Want wie herinnert zich niet die eerste keer los op de fiets, het behalen van je zwemdiploma, op vakantie gaan met je ouders, tradities thuis zoals kerst, verjaardagen vieren, taarten bakken, het op jezelf gaan wonen.

Van deze eerste keren kun je als ouder voor je kind een bijzondere herinnering maken. Foto’s en daarover later nog eens terugvertellen ondersteunen het vormen van een blijvende herinnering (al wordt daarover ook gezegd dat dan steeds een nieuwe herinnering wordt gevormd), maar ook steeds terugkerende tradities zoals op zondagochtend met je kind een taart bakken kan een waardevolle herinnering vormen.

Naast het plezier en gevoel van saamhorigheid dat het doen van deze activiteiten je nu biedt, zal je kind straks als 80- of misschien wel 100-jarige dankzij het reminiscentie-effect heel vaak aan al deze waardevolle herinneringen terugdenken.

Volgens het onderzoek slaat het reminiscentie-effect toe op 70 jarige leeftijd, terwijl dit soort herinneringen in sluimertoestand zijn bij 40 of 50 jarigen. Echter, ik merk zelf dat door het feit dat ik moeder ben geworden en mijn kinderen nu op een leeftijd komen waar ik zelf veel herinneringen aan heb zoals de basisschooltijd, deze ook weer bovenkomen.

Ik weet niet onder welke herinneringsnoemer dit valt, maar als mijn dochter zegt dat het saai was op school dan zie ik mezelf weer zitten op een warme lome zomerse dag terwijl ik verveeld uit het schoolraam kijk. In de verte vertrekt een trein, de vogels fluiten en inderdaad het is supersaai (niet altijd hoor). Ik voel me daar weer zitten, ik ruik de bedompte lucht in de klas (bah), ik zie het uitzicht, ik hoor de geluiden. En ineens weet je ook weer hoe alle kinderen in je klas waren, en je leerkrachten, de spelletjes die je in de pauze speelde. Alles komt weer boven. Echt sluimerend kun je deze herinneringen dan toch niet noemen. Ik hoop maar dat ik niet nu al last heb van het reminiscentie-effect, slik!

Lees meer over Keuzes maken


Lees meer over time-management voor werkende ouders

Lees ook eens deze leuke columns:

Aan alle wanhopige moeder en vaders met slaapgebrek

Slapen is voor watjes

Ik lust alleen snoep!

Controlfreak

Traktatiegekte

Vacature ouder/verzorger

Altijd checken!       


Sunta Veerkamp is eigenaar en hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders.nl
Sunta Veerkamp combineert al 11 jaar het moederschap met werk. Zij ervaarde tal van knelpunten is het combineren van werk met de zorg voor (jonge) kinderen, dit leidde tot de website TipsWerkendeOuders.nl. Inmiddels is de website uitgegroeid tot het grootste online platform voor werkende ouders. Sunta schrijft over tal van onderwerpen rondom het thema kinderen, opvoeding en werk.