za24022018

zaterdag 24 februari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Speeltips peuter|Knutselen en spelletjes in de herfst

Knutselen en spelletjes in de herfst

Beoordeel dit item
(9 stemmen)

knutselen en spelletjes met je peuter in de herfstDe herfst is een heerlijk seizoen om er met je peuter om uit te trekken. Je peuter kan buiten nog heerlijk spelen in de bossen, het park of de speeltuin. Er is buiten zoveel te beleven. Bladeren in de prachtigste kleuren en vormen, paddenstoelen, kastanjes en eikels zoeken. Maar er zijn ook veel regenachtige dagen en het wordt weer eerder donker. Hier vind je een aantal leuke ideeën om knutselen en te spelen in de herfst. Leuke activiteiten om samen met je peuter buiten en binnen te doen.

Buiten

Bladerslinger

Zoek in het bos of park samen met je peuter naar mooi gekleurde bladeren in verschillende vormen. Leg ze een paar dagen te drogen in een telefoonboek. Verf enkele bladeren met kindvriendelijke (vinger)verf. Laat ook enkele bladeren ongeverfd. Rijg de bladeren vervolgens zelf met een naald aan een wollen draad. Hang deze op voor het raam.

Herstschaal

Ga lekker samen het bos in en zoek allemaal mooie dingen die je kunt gebruiken voor een herfstschaal. Gebruik echter geen paddenstoelen. Zoek mooie takjes, bladeren, eikels, dennenappels, kastanjes en mos. Je kunt dit thuis los uitstallen op een schaal of in een schoenendoos plakken of je rolt een stuk klei uit waar je dit in plakt tot een mooie compositie. Heb je geen doos of schaal voor handen, dan kun je ook een vel (gekleurd) papier gebruiken.

Natuurlandschap

Maak een grote pot (bv. appelmoes- of augurkenpot) schoon. Plak een stuk klei op de deksel en plaats de glazen pot daar later overheen. Eerst mag je peuter al zijn gevonden voorwerpen uit het bos of park in de klei steken. Denk daarbij aan takjes, blaadjes, mos en steentjes. Als je peuter klaar is, kan de deksel er overheen en is het natuurlandschap klaar.

Binnen

Tentoonstelling stenen

Nodig: Stenen, eierdoos, watten

De meeste peuters zijn dol op stenen. Maak er nu een echte tentoonstelling van! Laat je peuter de mooiste stenen uitzoeken en deze opbregen in de eierdoos met in elk vakje een pluk watten. Elk steen krijgt een apart vakje. Hier zal je peuter heel trots op zijn!

Bakker zijn

Nodig: 600 gram volkoren meel, 350 gram lauw water, 1 stukje gist of een pak broodmix uit de winkel

Voor je peuter is het heel leerzaam om te zien hoe je een brood bakt. Je peuter zal zich een echte bakker voelen. Doe het meel in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet daarin ongeveer 300 ml water. Kneed dit samen met je peuter tot een stevig deeg. Meng het gist in een klein kommetje met een snufje zout en doe daar 50 ml water bij. Voeg dit bij het deeg en kneed het weer. Leeg dan een schone theedoek over het deeg en laat het een paar uur rusten. Kneed het daarna nog eens goed door. Vorm er samen met je peuter een brood van en laat het nog eens 30 minuten rusten in een met bloem bestrooide theedoek. Verwarm de oven voor op 250 graden C. In ongeveer een uur is het brood klaar.

Deel dit bericht waar je maar kunt (facebook, eigen website, forum) voor lekker veel creatieve kinderen en ouders!


Lees ook:
Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselen en spelletjes in de winter

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Columns:

Supermarktmoeders

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: Speeltips voor je dreumes »