za24022018

zaterdag 24 februari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Ontwikkeling peuter|Het belang van voorlezen

Het belang van voorlezen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

voorlezen kind met papa.jpgHet is erg belangrijk dat je je peuter dagelijks voorleest. Het is leuk om te doen en het schept een band tussen jullie samen. Maar het is daarnaast ook nog eens enorm belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling. Van alle dingen die je samen met je kind kunt doen, is voorlezen wel hetgene waar je peuter het meeste van leert!

Voorlezen peuter stimuleert de fantasie

Het stimuleert de fantasie en er gaan hele nieuwe werelden voor je kleintje open. Dit vergroot ook nog eens enorm de kennis van de wereld om zich heen. Daarbij moet je denken aan kennis over het boodschappen doen, naar de dokter gaan, naar de bibliotheek, dat soort dingen.

Voorlezen is goed voor concentratievermogen

Verder is het goed voor het concentratievermogen. Je peuter moet er echt even voor gaan zitten. En ookal lukt dat bij sommige peuters misschien maar kort, alle beetjes helpen. Probeer te ontdekken welke boekjes jouw peuter wel interessant vindt en betrek je peuter actief bij het lezen, de kans is dan groter dat hij of zij het langer volhoudt als ze normaal snel afgeleid zijn. Juist bij heel actieve peuters wordt zo spelenderwijs hun concentratievermogen vergroot en dat is van groot belang wanneer ze straks naar de basisschool gaan.

Voorlezen goed voor taalontwikkeling

Verder is het natuurlijk ontzettend goed voor de taalontwikkeling. Peuters leren uit boekjes woorden die ze in het dagelijks leven niet zo vaak tegenkomen. Ook is voorlezen een heel andere manier van met taal omgaan dan de dagelijkse manier van praten. Dit is van groot belang bij het leren lezen later.

Lees ook:

Help, mijn kind wil niet eten!

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?