vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Nieuws|Hot topic|Vier tips voor het verkleinen van je ecologische voetafdruk

Vier tips voor het verkleinen van je ecologische voetafdruk Speciaal

Beoordeel dit item
(1 Stem)
ecologische footprintJe wat? De ecologische footprint. Deze voetafdruk meet de hoeveel productief land er wordt ‘gebruikt’ per persoon om te leven. Met productief land bedoelen we de ruimte en hulpbronnen die nodig zijn om een persoon te voeden en de producten te produceren die een persoon gebruikt. Praktische voorbeelden zijn voedselproductie, het verbruik van natuurlijk hulpbronnen en natuurlijk CO2-uitstoot. Ik hoef je niet uit te leggen dat de ecologische footprint van de gemiddelde West-Europeaan een stuk groter is dan die van een persoon in een derdewereldland. Wij Nederlanders gebruiken ongeveer het dubbele(!) van wat eigenlijk nodig is. Laten we deze dikke, vette, Nederlandse voetafdruk eens wat kleiner maken. Hieronder lees je hoe jij je ecologische footprint verkleint en zo bijdraagt aan een milieubewustere wereld!

Milieubewust = modebewust

Dat milieubewustheid en modebewustheid hand in hand gaan is geen vanzelfsprekende gedachte. Toch zijn er steeds meer kledingproducenten die milieubewustheid diep in hun concept wortelen. Zo kennen we biologisch afbreekbare sneakers van Veja en zijn de tassen van MYOMY volledig biologisch geproduceerd. Er bestaan zelfs boxershorts voor heren, geproduceerd van bamboe! ecologische footprint

Energieverbruik

Onvermijdelijk is het terugdringen van ons energieverbruik per hoofd, dat ver, héél ver, boven het gemiddelde van de wereld ligt zoals te zien in deze grafiek van Google Public Data Explorer. Zelf bijdragen? Stap over op groene stroom, zet je apparaten uit in plaats van op stand-by en maak gebruik van een slimme thermostaat (ben je nog voordeliger uit ook).

Weet wat je eet

Verkies verse seizoensgroenten en vers fruit boven diepgevroren groente en fruit. Het productieproces van diepgevroren producten is veel zwaarder belast voor onze aarde. Ook met vegetarische alternatieven voor vlees en vis verklein je je ecologische footprint!

Papierverbruik

Stap bijvoorbeeld over op internetbankieren als je dit nog niet doet en plak een Nee/nee-sticker op de brievenbus als de promotieblaadjes bij jou thuis direct in de prullenbak verdwijnen. Bespaar zelf ook op printpapier en als je het dan toch moet doen: gebruik gerecycled papier!