vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Nieuws|Hot topic|Tien tips om je hond zo gezond en fit mogelijk te houden

Tien tips om je hond zo gezond en fit mogelijk te houden

Beoordeel dit item
(1 Stem)

kinderen hondTien tips om je hond zo gezond en fit mogelijk te houden

De band tussen mens en hond is al meer dan 30.000 jaar oud. We kunnen rustig zeggen dat van alle dieren die naast ons leven de hond écht in aanmerking komt voor de titel "beste vriend van de mens". Onze vrienden wensen we het allerbeste. Geldt dit ook voor onze trouwe viervoeters? In de praktijk zien we wel eens minder gelukkige situaties. Deze zijn te voorkomen met deze tien simpele tips.

Voldoende beweging

Een hond is van nature geprogrammeerd om actief te jagen en te zoeken naar voedsel. Lichaamsbeweging is een must en eigenlijk zou het een grondrecht moeten zijn. Neem hier ook echt de tijd voor en stimuleer natuurlijk zoekgedrag door snacks in hondenspeeltjes te verbergen om ze ook mentaal bezig te houden.

Kijk uit in de zon

Honden hebben boven 26 graden Celsius veel moeite met afkoelen en zullen van nature schaduw opzoeken. Geef je hond op warme dagen voldoende water en laat hem niet overmatig rennen. Op het strand is het verstandig om neus en oren te beschermen met speciale zonnebrandproducten voor honden. Menselijke zijn ongeschikt omdat het aanwezige zink voor honden te snel giftig kan zijn.

Een hond eet hondenvoer

Het spijsverteringskanaal van een hond is anders dan dat van een mens en veel menseneten is echt slecht voor een hond. Een overmaat aan koolhydraten bijvoorbeeld is af te raden. Chocolade kan zelfs dodelijk zijn. Besteed zorg aan een natuurlijk en uitgebalanceerd dieet, afgestemd op de behoefte van je hond.

Verzorg het gebit

Zelfs met het beste hondenvoer kan je hond gebitsproblemen krijgen. Check het gebit regelmatig en zorg voor stimulerende kauwspeeltjes. Met speciale hondensnacks die het gebit reinigen voorkom je problemen. En is het nodig om zijn tanden te poetsen, kies dan een tandpasta die speciaal voor ze gemaakt is en die ze ook lekker vinden.

Geef je hond gezonde snacks

Mensen houden van snacken en de verleiding is groot om je hond dan ook iets te geven. Geef je trouwe viervoeter uitsluitend hondensnacks, die je bijvoorbeeld hier online kunt bestellen.

Bestrijd parasieten

Parasieten als vlooien en teken vinden je hond een feestmaal en zijn vaak moeilijk te ontdekken in zijn dikke vacht. Onderzoek de vacht van je hond regelmatig en vraag je dierenarts om advies bij de bestrijding van hinderlijke parasieten.

Vaccinaties

Bescherm je hond tegen de meest voorkomende hondenziektes door hem te vaccineren. Overleg een vaccinatieprogramma met je dierenarts en hou het hondenvaccinatiepaspoort nauwgezet bij.

Hou de voederbak goed schoon

Reinig de voederbak van je hond zeer regelmatig. Wij eten toch ook het liefst van een schoon bord? Als je de voederbank een coating geeft van plantaardige oliën, dan krijgt je hond ook nog een mooie en glanzende vacht.

Haren, haren overal

Je hond verhaart tweemaal per jaar. Geef hem zeer regelmatig een goede borstelbeurt om de viltige ondervacht te verwijderen. Aai hem dagelijks met een natte doek om losse haren op te vangen. Dat scheelt aanmerkelijk met stofzuigen.

Wees een duidelijke roedelleider

Honden leven niet in een democratie. Een hond moet in een gezin zijn plaats weten. Hij is ondergeschikt en heeft behoefte aan duidelijkheid. Straal op een rustige en duidelijke manier je autoriteit uit en je hond zal heel veel rust ervaren.