do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Trends|Nederland geeft minste uit aan gezinnen

Nederland geeft minste uit aan gezinnen

Beoordeel dit item
(5 stemmen)
nederland geeft minste uit aan gezinnenNederland geeft van alle EU-landen het minste uit aan gezinnen en kinderen. Het Europese bureau voor statistiek bekeek de sociale uitgaven van EU-landen. Daaruit blijkt dat Nederland veel uitgaven doet op sociaal gebied, meer dan de meeste andere landen, maar dat geld gaat naar ziektekosten en ouderen.


Van de totale sociale uitgaven, ging in 2011 slechts 4 procent naar kinderen en gezinnen. Kinderen en gezinnen komen in ons land daarmee op de laatste plaats. Geen enkel EU-land scoort in deze categorie zo laag. Zo besteedt nummer één Luxemburg bijvoorbeeld 16,5 procent aan kinderen en gezinnen.

Wel veel sociale uitgaven

Nederland geeft wel veel uit aan sociale zaken. Vergeleken met andere landen scoort Nederland juist heel hoog als het gaat om de totale sociale uitgaven. In 2011 ging 32,3 procent van het bruto nationaal product (bnp) op aan sociale bescherming. Dit is het geheel aan voorzieningen van de overheid om de lasten van gezinnen en personen te verlagen. Alleen Denemarken en Frankrijk gaven nog meer uit aan sociale zaken.

Vooral aan ouderen en ziektekosten

In Nederland wordt 43,4 procent uitgegeven aan ziektekosten en 39,4 procent aan ouderen. Verder scoort Nederland hoog als het gaat om uitgaven aan huisvesting en de steun aan sociaal zwakkeren. Dat er zo weinig wordt uitgegeven aan kinderen en gezinnen is natuurlijk jammer. De cijfers lijken lijnrecht tegenover het geluksonderzoek naar kinderen in Westerse landen, uitgevoerd door Unicef, te staan. Hieruit blijkt dat Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen zijn van de wereld.

Ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2014

Vanaf 2016 ook kinderopvangtoeslag peuterspeelzalen

Lees hier meer over de afschaffing van diverse kindregelingen na 2013

Ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2013

Ouderschapsverlofkorting en de belastingdienstProfiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.

Daling gebruik kinderopvang, ouders blijven werken

Iedereen worstelt met balans werk en privé