do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Dagindeling|Keuzes maken

Keuzes maken

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
drukke moeder laptopJe hebt een leuk leven. Interessante baan, leuke vent, vrienden en vriendinnen waar je regelmatig mee op stap gaat, sport en natuurlijk familie. Dan ben je toe aan de volgende stap in je leven: kinderen.


Als je geluk hebt dan is het een jaar later zover. Soms duurt het wat langer…

Dan ben je ineens moeder geworden. Je krijgt een paar maanden om te wennen aan het moederschap dankzij het bevallingsverlof en dan gaat het ‘gewone’ leven weer verder. Je gaat weer aan het werk, misschien een dagje minder. Voor de rest moet je leven het liefst blijven zoals het daarvoor was, nu gecompleteerd met kind.

Ergens begint het dan te wringen…. Het lukt niet helemaal. Er is niet genoeg tijd. Niet voor je vrienden, niet voor het sporten, niet voor je familie, niet voor je relatie, laat staan voor jezelf. Je kind lijkt constant alle aandacht op te eisen. En dat werk voelt ook steeds zwaarder, en is bijna niet meer vol te houden. Zeker niet als je de pech hebt met een baby die flink wat nachten doorhuilt.

Begrijp me niet verkeerd. Het is geen kritiek, I’ve been there. Op mijn laatste benen lopend en toch constant het gevoel hebbend het niet goed te doen. De torenhoge verwachtingen waaraan nooit voldaan kon worden. Van wie zijn deze verwachtingen? Voor een deel van jezelf… voor een deel van je omgeving. Het lijkt immers bij iedereen zo makkelijk te gaan. Waarom heeft je vriendin met 2 kleine kinderen en een drukke baan wel altijd een schoon en opgeruimd huis en gaat ze daarnaast ook nog een 2 keer in de week sporten en in het weekend leuke dingen doen met partner, gezin of alleen? Het enige waar jij zelf nog fut voor lijkt te hebben is ’s avonds uitgeteld op de bank neerploffen.

De damesbladen leren ons dat dit juist niet is wat we moeten doen! Van neerploffen op de bank worden we alleen maar nog moeier (kan dat dan?). Je MOET juist in actie komen!

Ik weet niet precies welke groep vrouwen de damesblasen in gedachten hebben, maar toch zeker niet de groep jonge moeders. Zij hebben juist recht op een beetje rust. Als zij na een nacht die 4 keer is onderbroken om 6 uur ’s ochtends opstaan, dan de baby borstvoeding geven, samen met de peuter ontbijten en vervolgens zorgen dat het hele gezin op tijd bij het kinderdagverblijf staat, dan voelt het als je om 8.30 uur op je werk achter je computer neerploft alsof je eindelijk even kunt bijkomen. Vroeger begon je dag op dat moment, nu is het een welkome break.

Aan het eind van de dag ga je je kinderen halen van het kinderdagverblijf. Ze zijn doodmoe, dus huilerig. Je moet nog eten maken en na het eten voedt je snel je jongste. Aangezien de kinderen op het kinderdagverblijf meestal supervies worden, moeten ze wel even in bad. Pffff, eigenlijk geen fut meer voor. Nou, snel dan.
Eigenlijk iets te laat, maar om 20 uur liggen ze dan lekker in bed. Snel het huis opruimen. Helaas hoor je om 20.45 uur nog een van je kinderen huilen. Toch maar even kijken. Om 21.00 uur is het dan helemaal stil. Is het huis weer redelijk aan kant en plof je neer. Je bent 15 uur zonder pauze in de weer geweest na een nacht (zoals vele) met niet al te veel slaap. Eigenlijk zou je wel willen sporten… maar deze superwoman is weer klaar voor vandaag.

Nog een uurtje tv-kijken, douchen en dan zelf naar bed. Nee, voor seks is ze echt te moe. Haar vent gelukkig ook.

Is het erg dat dit zo gaat?

Nee, natuurlijk niet. Het is gewoon de realiteit van een gezin met jonge kinderen. Het is druk. Superdruk. Het worden niet voor niets tropenjaren genoemd.

Wat is dan het geheim om deze tijd fatsoenlijk door te komen?
  1. Zorg goed voor jezelf. Probeer ondanks alles toch zo goed mogelijk uit te rusten. Dit is belangrijker dan wat dan ook.
  2. Heel belangrijk: maak keuzes. Schrap gewoon een heleboel van de dingen die je daarvoor wel deed. Je hebt nu een gezin. Je kunt gewoon niet alles blijven doen wat je daarvoor ook deed, dat is vragen om problemen! Het maken van keuzes is heel moeilijk omdat het voelt als een verlies. Maar is nu echt nodig!
  3. Zorg ervoor dat zowel jij als je partner goed begrijpen dat dit een tijdelijke situatie is. Het wordt echt weer minder druk. Dit is een periode dat heel veel stellen uit elkaar gaan, dat is jammer.
  4. Plan af en toe wat dingen in die graag wilt doen. Je kunt niet alles blijven doen, maar wel wat. Plan deze in en geniet ervan!

Sunta Veerkamp is eigenaar en hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders.nl
Sunta Veerkamp combineert al 11 jaar het moederschap met werk. Zij ervaarde tal van knelpunten is het combineren van werk met de zorg voor (jonge) kinderen, dit leidde tot de website TipsWerkendeOuders.nl. Inmiddels is de website uitgegroeid tot het grootste online platform voor werkende ouders. Sunta schrijft over tal van onderwerpen rondom het thema kinderen, opvoeding en werk.

Meer in deze categorie: « Uitslapen in de zomervakantie!