do18122014

donderdag 18 december 2014

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Werkende ouders onbekend met inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack)

Werkende ouders onbekend met inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack)

Beoordeel dit item
(66 stemmen)

werkende_ouders_combinatiekorting_iack.jpgDe inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) is bedoeld als een tegemoetkoming voor werkende ouders met jonge kinderen. Hierdoor wordt het voor ouders met kinderen aantrekkelijker om betaald werk te accepteren. Deze inkomensafhankelijke aanvullende combinatiekorting (iack) is enkele jaren geleden ingevoerd.

Helaas blijkt dat ook nu nog veel werkende ouders onbekend zijn met deze inkomensafhankelijke combikorting (iack) die je bij je aangifte inkomstenbelasting via de belastingdienst kunt aanvragen.

 

 

Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2013 (IACK 2013)

Verdien je in 2012 meer dan 4814 euro en zorg je voor een of meerdere kinderen die op 1 januari nog geen 12 jaar zijn? Dan heb je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De korting wordt uitbetaald aan alleenstaande ouders en aan tweeverdieners. Bij tweeverdieners gaat de korting naar degene met het laagste inkomen. De afgelopen jaren was er een enigszins vergelijkbare korting maar deze was niet inkomensafhankelijk en daarnaast ook lager. Met ingang van 2009 zijn deze combinatiekorting en de aanvullende combinatiekorting vervallen.

Combikorting werkende ouders: maximaal € 2133 belastingvoordeel

De iack combinatiekorting is ingevoerd omdat de overheid mensen met kleine banen wil stimuleren deze uit te breiden. De combikorting loopt nu op met het stijgen van het salaris en is dit jaar behoorlijk omhoog gegaan. Verdien je € 4814 dan krijg je in ieder geval een korting van € 1024. Bij een salaris van € 32.539 is de korting opgelopen tot € 2133. Netto ontvang je door de inkomensafhankelijke combinatiekorting zo'n € 175 euro per maand meer. € 2133 is de maximale korting, verdien je meer dan krijg je niet meer korting.

Bedragen Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2013 (IACK 2013)

                                Jonger dan 65 jaar                          ouder dan 65 jaar                      
0 - €4.814   € 0   € 0
0 - €4.814 maar wel zelfstandige aftrek, €1.014 maar wel zelfstandige aftrek, €471
€4.814 - €32.539 €1.024 + 4% inkomen €471 + 1,837% inkomen
€32.539 €2133 €980

Let bij je belastingaangifte voor 2012 dus goed op dat je gebruik maakt van deze inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je kunt deze iack korting voor werkende ouders ook maandelijks uitbetaald krijgen door het aanvragen van een voorlopige aanslag bij de Belasting.

Schrijf je in voor de TipsWerkendeOuders nieuwsbrief

Ouderschapsverlofkorting in 2014

Ouderschapsverlofregeling in 2013

Ouderschapsverlofkorting en de belastingdienst

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.


Daling gebruik kinderopvang, ouders blijven werken

Effecten bezuiningen kinderopvang op ouders

Kinderopvang onbetaalbaar sinds 1 januari 2013

Iedereen worstelt met balans werk en privé

Persoonlijkheid en stress

Leuke columns:

Tips voor (aanstaande) vaders

Vijftig tinten grijs

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby3 reacties

 • Reactielink Sandy ter Horst woensdag, 19 maart 2014 22:18 Geplaatst door Sandy ter Horst

  Hallo,

  Mijn man doet altijd belastingaangifte, hij gebruikt daarbij mijn belastingvoordeel. Ik doe zelf dus geen belastingaangifte!
  Wij zijn 2 verdieners, waarbij mijn salaris het minst is. We hebben een dochter (van 5). Ik kom er nu achter dat IK volgens mij recht heb op de Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Zie ik dit goed? Hoe kan ik dit nu aanvragen? En kan ik dit ook nog met terugwerkende kracht aanvragen?

  Mvg

 • Reactielink kimo zaterdag, 15 maart 2014 20:56 Geplaatst door kimo

  Hallo,

  Ik wil mijn aangifte inkomstenbelasting 2013 invullen, Bij het overzicht zie ik dat ik recht heb op heffingskorting en inkomstenafhankelijk combinatie korting en arbeidskorting.Hoe moet ik die kortingen aanvragen bij deze aangifte?

  mvg

 • Reactielink Tim Schipper dinsdag, 26 maart 2013 08:43 Geplaatst door Tim Schipper

  Als je je belastinggevens downloadt zit er automatisch al die korting bij, als je daar recht op hebt. Als je op gedownloade gegevens klikt en daarna op heffingskorting kun je zien of je er recht op hebt.

  Dit kun je vervolgens controleren door (nadat je alles hebt gecontroleerd en aangevuld) op je overzicht te kijken en dan onder 'Verschuldigde Inkomstenbelasting en Premie Volksverzekeringen' te klikken op Af: heffingskortingen.

  Daar kun je zien hoeveel IACK je hebt gekregen. Staat er niets dan heb je er blijkbaar geen recht op.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.