ma19022018

maandag 19 februari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Ouderschapsverlofkorting en de belastingdienst

Ouderschapsverlofkorting en de belastingdienst

Beoordeel dit item
(20 stemmen)
ouderschapsverlofkorting belastingdienstOuderschapsverlofkorting en de belastingdienst? Hoe zit dat nu precies? We krijgen er elk jaar rond deze tijd weer vragen over. Daarom zetten we hier de belangrijkste items op een rijtje:

Ouderschapsverlofkorting en de belastingdienst in 2012 of 2013

Als je je belastingaangifte 2012 voor 1 april 2013 moet indienen en je hebt in 2012 ouderschapsverlof opgenomen (of gaat dat in 2013 doen) dan kun je recht hebben op ouderschapsverlofkorting. Ouderschapsverlofkorting is een heffingskorting die je via de belastingdienst aanvraagt.

Belastingteruggave ouderschapsverlofkorting 2013

Je kunt je het bedrag waar je aan ouderschapsverlofkorting recht op hebt via de belastingdienst aanvragen. Je kunt dit bij de belastingaangifte 2012 of 2013 achteraf regelen of via de vooraftrek. Zorg je ervoor dat je het bedrag via de vooraftrek terugkrijgt, dan kun je iedere maand een lekker bedrag op je rekening krijgen van de belastingdienst.

Ouderschapsverlofkorting terugbetalen 2012 of 2013

Laat je de ouderschapsverlofkorting via de vooraftrek door de belastingdienst uitkeren, hou er dan wel rekening mee dat als je inkomen tussentijds stijgt door een promotie, bijbaantje of doordat je toch meer uren gaat werken, je de ouderschapsverlofkorting wellicht alsnog moet terugbetalen omdat achteraf blijkt dat je geen recht op ouderschapsverlofkorting had door een te hoog inkomen. Je hebt namelijk alleen recht op ouderschapsverlofkorting bij een terugval in inkomen ten opzichte van het jaar daarvoor! Je belastbare inkomen moet in 2012 dus lager zijn dan in 2011. Of als het gaat om 2013 lager zijn dan in 2012. Of je wel of geen ouderschapsverlofkorting hoeft weinig te maken te hebben met het feit betaald of onbetaald ouderschapsverlof geniet (of je werkgever dus via de CAO meebetaald aan je ouderschapsverlof). Maar de kans is dan wel kleiner dat je inkomen omlaag gaat, kijk dit dus goed na!
Heb je vooraftrek geregeld voor de ouderschapsverlofkorting en krijg je tussentijds promotie of ga je toch weer meer uren werken, hou dit dan goed in de gaten! Het is vervelend als achteraf blijkt dan je toch geen recht had op de ouderschapsverlofkorting en je dit bedrag moet terugbetalen aan de belastingdienst. 

Ouderschapsverlofkorting meerdere jaren

Heb je je ouderschapsverlof over meerdere jaren uitgespreid en nam je in 2011 ook al ouderschapsverlof op dan mag je naar je inkomen in 2010 kijken. Neem bij twijfel contact op met de belastingdienst.

Berekening ouderschapsverlofkorting 2012 en 2013

Stel dat je bruto belastbare inkomen in 2011 E40.000 was. In 2012 zal dit door het opnemen van ouderschapsverlof uitkomen op E36.000, echter je hebt extra salaris gekregen van in totaal E1.000 extra. In totaal is je bruto belastbare inkomen in 2012 nu E37.000. De ouderschapsverlofkorting mag nu niet boven de E3.000 uitkomen, daarboven zal niet worden uitgekeerd! Wellicht is het dus een goed idee om dat bijbaantje of die extra uurtjes toch nog maar even naar volgend jaar door te schuiven?

Belastingaangifte ouderschapsverlof

Heb je al gebruik gemaakt van ouderschapsverlofkorting of ga je dat doen? Bewaar bij je belastingaangifte in ieder geval altijd je ouderschapsverlofverklaring, de belastingdienst kan hierom vragen. Hier lees je wat de ouderschapsverlofverklaring is en hoe je deze eventueel kunt aanvragen bij je werkgever.

De ouderschapsverlofregeling zelf is in 2013 niet veranderd ten opzichte van 2012. Je kunt de complete ouderschapsverlofregeling 2013 hier lezen.

Lees ook:

Belastingaangifte 2016: gebruik de aangiftechecklist

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.


Daling gebruik kinderopvang, ouders blijven werken

Effecten bezuiningen kinderopvang op ouders

Kinderopvang onbetaalbaar sinds 1 januari 2013

Iedereen worstelt met balans werk en privé

Persoonlijkheid en stress

Leuke columns:

Tips voor (aanstaande) vaders

Vijftig tinten grijs

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby