ma29052017

maandag 29 mei 2017

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Ouderschapsverlof 2012: de complete regeling uitgelegd

Ouderschapsverlof 2012: de complete regeling uitgelegd

Beoordeel dit item
(14 stemmen)

ouderschapsverlof_2011.jpgIn dit artikel lees je de regels ouderschapsverlof die gelden in 2012 overzichtelijk op een rij. Voor meer informatie over ouderschapsverlof in 2013 kijk hier. Verder meer over de verschillende manieren om ouderschapsverlof op te nemen, hoe je kunt profiteren van belastingvoordeel terwijl je ouderschapsverlof opneemt en op hoeveel uur je recht hebt. Kortom het complete overzicht van de regeling ouderschapsverlof 2012 vind je hier!

Ouderschapsverlof uitgebreid en flexibeler

Sinds een aantal jaar is de ouderschapsverlofregeling flink uitgebreid en flexibeler geworden. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer deel te nemen aan de levensloopregeling om in aanmerking te komen voor ouderschapsverlofkorting wanneer je ouderschapsverlof opneemt, een mooi voordeel wat de keuze voor ouderschapsverlof voor ouders kan vergemakkelijken. De hoogte van ouderschapsverlofkorting bedraagt voor 2012 € 4,18 per uur (was in 2011 € 4,11). De kans is zeer aanzienlijk dat 2012 het laatste jaar is dat de ouderschapsverlofkorting van toepassing is en deze daarna wordt afgeschaft.

De regeling ouderschapsverlof 2012 in het kort

- Iedere ouder heeft recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar waarvoor in het verleden nog geen ouderschapsverlof is opgenomen;

- Het precieze aantal uren ouderschapsverlof is afhankelijk van het aantal werkuren per week. Werk je 24 uur per week, dan heb je dus recht op 26 * 24 uur = 624 uur ouderschapsverlof. Werk je 32 uur per week, dan heb je dus recht op 26 * 32 uur = 832 uur

- Standaard bestaat ouderschap verlof uit de helft van je werktijd verspreid over twaalf maanden. In overleg met je werkgever zijn andere manieren mogelijk, bijvoorbeeld een half jaar volledig of twee jaar een dag in de week. Kijk hier voor meer manieren om je ouderschapsverlof op te nemen, want de regeling is flink uitgebreid.

- Om aanspraak te kunnen maken op ouderschapsverlof dien je minimaal één jaar in dienst zijn bij je werkgever.

- Het ouderschapsverlof is een wettelijk recht, je werkgever mag je dit dus niet weigeren.

- Als je ouderschapsverlof opneemt, kun je recht hebben op ouderschapsverlofkorting (lees meer), deze bedraagt in 2012 ongeveer € 668,- per maand bij voltijds ouderschapsverlof (€ 4,18 per uur in 2012, in 2011 was dat € 4,11). Dit is een netto bedrag, waarover je geen belasting betaalt. Bewaar bij je belastingaangifte in ieder geval altijd je ouderschapsverlofverklaring, de belastingdienst kan hierom vragen.kindernamen gids en zwangerschaps ebook

Nieuw hier? Like TipsWerkendeOuders op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen en leuke acties!

Lees hier meer over ouderschapsverlofkorting in 2013.

Vraag GRATIS de ebooks 'Je complete Zwangerschap in 42 weken' en de 'Complete Kindernamengids met bijna 20.000 kindernamen' t.w.v. E27 aan! Ga hier naar de gratis ebooks

Lees hier de nieuwe regels voor de kinderopvangtoeslag 2012.

Lees hier of de ouderschapsverlofkorting in 2012 voor het laatst is.

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.

Lees over de bezuinigingen in 2012 voor gezinnen.

Lees meer over ouderschapsverlof in andere Europese landen.

Alles over alleenstaande ouderkorting.

Voorkom dat je kinderopvangtoeslag moet terugbetalen aan het einde van het jaar.

Ga hier naar de zwangerschapskalender.

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!

16 reacties

 • Reactielink o. vrijdag, 06 februari 2015 09:48 Geplaatst door o.

  Hallo,

  Ik ben binnenkort klaar met mijn ouderschapsverlof en nu wil ik nog maar 4 dagen werken ipv fulltime.
  Nu wil mijn werkgever dat ik 3 dagen ga werken.
  Mag dit zomaar??

 • Reactielink Christel woensdag, 08 januari 2014 22:16 Geplaatst door Christel

  Hallo,

  Vraagje,
  Als gebruik heb gemaakt v mijn levensloop rekening gedurende m'n ouderschapsverlof heb ik dan wel recht op de ouderschapsverlof korting?

  Mvg
  Christel

 • Reactielink B woensdag, 13 februari 2013 10:07 Geplaatst door B

  Ik wil na mijn verlof 3 dagen werken ipv 4 dagen (ik heb een Contract voor onbepaalde tijd, werk er nual 3 jaar)
  Mijn werkgever verplicht mij om na mijn verlof 1 dag ouderschapverlof op te laten nemen, mag dat?
  Verder staat in mijn contract niks over zwangerschap en regelingen etc daarbij hebben wij ook geen cao.
  Mocht ik bij dezelfde werkgever blijven, klopt het dat ik dan recht heb om ouderschapverlof op te nemen tot mijn kind de leeftijd heeft van 8 jaar?

 • Reactielink TipsWerkendeOuders.nl donderdag, 10 januari 2013 16:10 Geplaatst door TipsWerkendeOuders.nl

  Beste Anoniem,

  Je hebt een aantal vragen over ouderschapsverlof:

  -Je geeft aan dat je graag ouderschapsverlof wilt opnemen en daarna minder wilt gaan werken. Dit is een mogelijkheid, echter, het is mogelijk dat je werkgever hieraan niet helemaal soepel meewerkt. In principe is je werkgever wel verplicht eenmaal per 2 jaar hieraan mee te werken, maar kan het je nog lastig maken qua urenverdeling en dergelijke zodat het je toch niet erg handig uitkomt. Je kunt dat zelf het beste inschatten.
  -Ouderschapsverlofkorting is een heffingskorting vanuit de Rijksoverheid. Je hoeft deze niet terug te betalen wanneer je zelf minder gaat werken, je werkgever staat hier buiten. Bewaar wel altijd je ouderschapsverlofverklaring van je werkgever.
  - Als je tussentijds een andere baan vindt dan ben je het restant van je ouderschapsverlof kwijt. Dit is een groot nadeel van deze regeling. Je kunt het ouderschapsverlof wel opdelen in stukken en een deel voor later 'bewaren' zodat je nu 1 jaar gebruikt en een jaar voor later.
  - Je kunt er zelf voor kiezen of je je pensioenopbouw in zijn geheel laat doorlopen indien je zelf voor deze kosten opdraait, dit is niet wettelijk bepaald (normaal wordt deze dus lager). Indien je werkgever een extra bijdrage aan je pensioen doet, dan is de kans groot dat je deze terug moet betalen wanneer je tussentijd (of binnen zoveel jaar) een nieuwe baan vindt.

  Succes ermee!

 • Reactielink Anoniem123 woensdag, 09 januari 2013 17:29 Geplaatst door Anoniem123

  Goedemiddag,

  Momenteel heb ik een onbepaalde tijd contract voor 32 uur per week. Na mijn zwangerschapsverlof wil ik graag 24 uur gaan werken. Hiervoor wil ik graag 1 dag in de week ouderschapsverlof opnemen (dit zou op deze manier dan 2 jaar mogelijk zijn). In de CAO staat niets vermeld over ouderschapsverlof, ik ontvang dus geen bijdrage van mijn werkgever. Ik heb een aantal vragen:
  - Is het mogelijk om mijn contract na 2 jaar, wanneer mijn ouderschapsverlof 'op' is, te laten aanpassen naar 3 dagen per week (24 uur ipv 32 uur)? Zou ik mijn genoten voordeel van de ouderschapsverlofkorting dan terug moeten betalen?
  - Wanneer ik een nieuwe baan krijg voor 3 dagen per week bij een andere werkgever, bijvoorbeeld na een jaar, behoud ik dan het restant van mijn ouderschapsverlof van 416 uur? En moet ik dan het genoten voordeel terug betalen?
  - Kan ik er zelf voor kiezen om mijn pensioenopbouw wel of niet door te laten lopen voor 4 dagen of is dit wettelijk vastgelegd, daar hier niets over in de CAO staat?

 • Reactielink TipsWerkendeOuders dinsdag, 02 oktober 2012 10:01 Geplaatst door TipsWerkendeOuders

  Beste Faver, voor de ouderschapsverlofkorting geldt in principe je bruto salaris zoals je dat verdiende voordat je ouderschapsverlof inging. Het maakt niet uit dat het al langer dan 2 jaar geleden is. Maar als je in de tussentijd opslag hebt gekregen door promotie of coa-verhoging dan zou het kunnen voorkomen dat je toch boven dit bedrag uitkomt en dan heb je ineens toch geen recht meer op de ouderschapsverlofkorting. Als je er recht op hebt, dan hoef je niet bang te zijn dat je ouderschapsverlofkorting hoeft terug te betalen. Bewaar wel goed de ouderschapsverlofverklaring van je werkgever, daar kan de belastingdienst wel om vragen (ook nog na een langere tijd!). Succes!

 • Reactielink Faver zondag, 30 september 2012 20:26 Geplaatst door Faver

  Ik maak nu 2 jaar gebruik van (onbetaald) ouderschapverlof. Voor mijn verlof werkte ik 40 uur per week, nu 32 uur. Ik gebruik dus maar 8 uur verlof in de week. Wettelijk heb ik recht op 26*40=1040 uur. Ik heb nu dus nog maar 832 uur gebruikt. Mijn werkgever vind het geen probleem om het verlof langer door te laten lopen. Hoe zit het nu met de ouderschapsverlofkorting? Kan ik dat nog steeds vergelijken met mijn salaris toen ik nog 40 uur werkte ook al is dat straks 3 jaar geleden? En als ik na het verlof toch besluit 32 uur te blijven werken moet ik deze korting dan terugbetalen?

 • Reactielink TipsWerkendeOuders donderdag, 27 september 2012 10:11 Geplaatst door TipsWerkendeOuders

  Beste mamanika,

  Volgens mij heb je het over 2 verschillende zaken, nl over het opnemen van ouderschapsverlof en over het gebruik maken van kinderopvang. Het opnemen van ouderschapsverlof kan gedurende 26 keer je arbeidsduur. Welke dagen je in de praktijk gaat werken overleg je met je werkgever. Of je in de praktijk daadwerkelijk voor je kind zorgt of voor iets anders kun je in principe zelf bepalen.
  Het gebruik maken van kinderopvang bepaal je in principe ook zelf. Je kunt dus ook op de dagen dat je zelf thuis bent, je kind naar de kindopvang brengen. Echter wil je gebruik maken van de kinderopvangtoeslag dan wordt het een ander verhaal. Hieraan zijn strikte regels verbonden. Sinds dit jaar kun je alleen nog kinderopvangtoeslag krijgen over daadwerkelijk gewerkte uren. Hoe gaat dat in zijn werk? Er wordt hiervoor gekeken naar de ouder die het minste aantal uren werkt. Bij dagopvang voor kinderen die nog niet naar school gaan geldt op het aantal uren een toeslag van 140%. Voor schoolgaande kinderen kunnen ouders 70% van de uren declareren. Ik hoop dat dit een antwoord geeft op je vraag. Succes ermee!

 • Reactielink mamanika woensdag, 26 september 2012 18:28 Geplaatst door mamanika

  Kun je ouderschapsverlof alleen opnemen als je ook daadwerkelijk werkt die dag?
  voorbeeld ik ga 2 dagen werken en mijn partner heeft een papadag. wij doen 2 dagen opvang waarvan ik dan één dag voor mijzelf heb. Kan dat??

 • Reactielink TipsWerkendeOuders dinsdag, 04 september 2012 14:42 Geplaatst door TipsWerkendeOuders

  In principe is ouderschapsverlof bedoelt om tijdelijk minder te gaan werken. Maar aangezien je contract afloopt in mei 2013 krijg je daar bij je huidige werkgever niet meer mee te maken. Er zijn niet meer zoveel werkgevers die daadwerkelijk meebetalen aan ouderschapsverlof, wel is in sommige CAO´s geregeld dat het pensioen gewoon doorloopt. Als je ouderschapsverlof had opgenomen dan had je in ieder geval nog dit jaar kunnen profiteren van ouderschapsverlofkorting dat je zelf aanvraagt bij de belastingdienst, zie ook artikel op deze website over ouderschapsverlofkorting http://www.tipswerkendeouders.nl/hele-gezin/belastingtips/ouderschapsverlofkorting-2012-wellicht-voor-het-laatst.html

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.