wo21022018

woensdag 21 februari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Hoe zit het met ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2013?

Hoe zit het met ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2013? Speciaal

Beoordeel dit item
(47 stemmen)
stapel_munten.jpgAlles over ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2013. De complete ouderschapsverlofregeling en de bedragen voor 2013 vind je hier op een rijtje. De ouderschapsverlofregeling blijft in 2013 gelukkig nog hetzelfde!

Ouderschapsverlof 2013

De ouderschapsverlofregeling en de ouderschapsverlofkorting blijft in 2013 in grote lijnen hetzelfde als in 2012:

- Als ouder heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar waarvoor je in het verleden nog geen ouderschapsverlof hebt opgenomen (lees hier meer over ouderschapsverlof opnemen tot je kind 8 jaar is);

- Het precieze aantal uren ouderschapsverlof is afhankelijk van het aantal werkuren per week. Werk je 24 uur per week, dan heb je dus recht op 26 * 24 uur = 624 uur ouderschapsverlof. Werk je 32 uur per week, dan heb je dus recht op 26 * 32 uur = 832 uur

- Standaard bestaat ouderschap verlof uit de helft van je werktijd verspreid over twaalf maanden. In overleg met je werkgever zijn andere manieren mogelijk, bijvoorbeeld een half jaar volledig of twee jaar een dag in de week. Kijk hier voor meer manieren om je ouderschapsverlof op te nemen, want er is meer mogelijk dan je denkt.

- Om gebruik te kunnen maken van ouderschapsverlof moet je minimaal één jaar in dienst zijn bij je werkgever. Het maakt daarbij niet uit of je een tijdelijk dienstverband hebt of een vast dienstverband.

- Het ouderschapsverlof is een wettelijk recht, je werkgever mag je dit dus niet weigeren.

Ouderschapsverlofkorting 2013

Op dit moment is het wettelijk zo geregeld dat als je (gedeeltelijk) onbetaald ouderschapsverlof opneemt, recht kunt hebben op ouderschapsverlofkorting. Dankzij het belastingvoordeel dat de ouderschapsverlofkorting 2013 oplevert, kun je een aanzienlijk deel van je inkomensterugval compenseren en dat is ook precies waarvoor deze regeling is bedoeld!

Voorwaarden ouderschapsverlofkorting 2013

De belangrijkste voorwaarde waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor ouderschapsverlofkorting is dat je belastbare loon in 2012 (inclusief uitkeringen uit de levensloopregelingen als je daar gebruik van maakt), door het ouderschapsverlof lager is dan in 2011.

De ouderschapsverlofkorting bedraagt maximaal de helft van het wettelijk minimumuurloon per opgenomen ouderschapsverlofuur (in 2012 is de vergoeding € 4,18 per uur en in 2013 is de ouderschapsverlofkorting € 4,24). Bij je belastingaangifte 2012 vergelijk je dus je belastbare loon 2012 met dat van 2011 om te bepalen of je recht hebt op ouderschapsverlofkorting. Of wanneer je ook in 2011 al ouderschapsverlof opnam met het jaar daarvoor.

Heb je een flinke promotie gekregen en neem je per week slechts een paar uur ouderschapsverlof op, dan kan het dus gebeuren dan je geen recht hebt op ouderschapsverlofkorting. Nam je in 2011 ook al ouderschapsverlof op, dan mag je uitgaan van je inkomen in het jaar daarvoor.

Berekenen ouderschapsverlofkorting 2013

Het is heel eenvoudig om zelf te berekenen op hoeveel ouderschapsverlofkorting je in 2013 recht zou kunnen hebben. De berekening ouderschapsverlofkorting gaat als volgt: als je per week bijvoorbeeld 16 uur ouderschapsverlof opneemt, kun je recht hebben op maximaal 16 x € 4,18 = €66,88 korting.

Ouderschapsverlofkorting aanvragen

Je vraagt de ouderschapsverlofkorting aan bij de belastingdienst bij de aangifte inkomsten belasting 2013. De ouderschapsverlofkorting wordt dan met je inkomen verrekend, dit kan door middel van een voorlopige teruggave per maand of achteraf. Lees hier hoe je ouderschapsverlofkorting bij de belastingdienst kunt aanvragen.

Ouderschapsverlofverklaring werkgever

Heb je al gebruik gemaakt van ouderschapsverlofkorting of ga je dat doen? Bewaar bij je belastingaangifte in ieder geval altijd je ouderschapsverlofverklaring, de belastingdienst kan hierom vragen. Hier lees je wat de ouderschapsverlofverklaring is en hoe je deze eventueel kunt aanvragen bij je werkgever.

Lees meer:

Schrijf je in voor de TipsWerkendeOuders nieuwsbrief

Ouderschapsverlofkorting in 2014 echt voor het laatst

Kinderopvangtoeslag in 2014 binnen 3 maanden aanvragen!

Lees hier meer over de afschaffing van diverse kindregelingen na 2013

Ouderschapsverlof in 2014 en 2015

Ouderschapsverlofkorting en de belastingdienst

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.

Ouderschapsverlofkorting 2013 bedragen zijn bekend

Daling gebruik kinderopvang, ouders blijven werken

Effecten bezuiningen kinderopvang op ouders

Kinderopvang onbetaalbaar sinds 1 januari 2013

Iedereen worstelt met balans werk en privé

Persoonlijkheid en stress

Vijftig tinten grijs

Lees hier de nieuwe regels voor de kinderopvangtoeslag 2012.

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.

Lees over de bezuinigingen in 2012 voor gezinnen.

Lees meer over ouderschapsverlof in andere Europese landen.

Alles over alleenstaande ouderkorting.

Voorkom dat je kinderopvangtoeslag moet terugbetalen aan het einde van het jaar.

Ga hier naar de zwangerschapskalender.

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!