ma29052017

maandag 29 mei 2017

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Hoe zit het met ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2013?

Hoe zit het met ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2013? Speciaal

Beoordeel dit item
(47 stemmen)
stapel_munten.jpgAlles over ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2013. De complete ouderschapsverlofregeling en de bedragen voor 2013 vind je hier op een rijtje. De ouderschapsverlofregeling blijft in 2013 gelukkig nog hetzelfde!

Ouderschapsverlof 2013

De ouderschapsverlofregeling en de ouderschapsverlofkorting blijft in 2013 in grote lijnen hetzelfde als in 2012:

- Als ouder heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar waarvoor je in het verleden nog geen ouderschapsverlof hebt opgenomen (lees hier meer over ouderschapsverlof opnemen tot je kind 8 jaar is);

- Het precieze aantal uren ouderschapsverlof is afhankelijk van het aantal werkuren per week. Werk je 24 uur per week, dan heb je dus recht op 26 * 24 uur = 624 uur ouderschapsverlof. Werk je 32 uur per week, dan heb je dus recht op 26 * 32 uur = 832 uur

- Standaard bestaat ouderschap verlof uit de helft van je werktijd verspreid over twaalf maanden. In overleg met je werkgever zijn andere manieren mogelijk, bijvoorbeeld een half jaar volledig of twee jaar een dag in de week. Kijk hier voor meer manieren om je ouderschapsverlof op te nemen, want er is meer mogelijk dan je denkt.

- Om gebruik te kunnen maken van ouderschapsverlof moet je minimaal één jaar in dienst zijn bij je werkgever. Het maakt daarbij niet uit of je een tijdelijk dienstverband hebt of een vast dienstverband.

- Het ouderschapsverlof is een wettelijk recht, je werkgever mag je dit dus niet weigeren.

Ouderschapsverlofkorting 2013

Op dit moment is het wettelijk zo geregeld dat als je (gedeeltelijk) onbetaald ouderschapsverlof opneemt, recht kunt hebben op ouderschapsverlofkorting. Dankzij het belastingvoordeel dat de ouderschapsverlofkorting 2013 oplevert, kun je een aanzienlijk deel van je inkomensterugval compenseren en dat is ook precies waarvoor deze regeling is bedoeld!

Voorwaarden ouderschapsverlofkorting 2013

De belangrijkste voorwaarde waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor ouderschapsverlofkorting is dat je belastbare loon in 2012 (inclusief uitkeringen uit de levensloopregelingen als je daar gebruik van maakt), door het ouderschapsverlof lager is dan in 2011.

De ouderschapsverlofkorting bedraagt maximaal de helft van het wettelijk minimumuurloon per opgenomen ouderschapsverlofuur (in 2012 is de vergoeding € 4,18 per uur en in 2013 is de ouderschapsverlofkorting € 4,24). Bij je belastingaangifte 2012 vergelijk je dus je belastbare loon 2012 met dat van 2011 om te bepalen of je recht hebt op ouderschapsverlofkorting. Of wanneer je ook in 2011 al ouderschapsverlof opnam met het jaar daarvoor.

Heb je een flinke promotie gekregen en neem je per week slechts een paar uur ouderschapsverlof op, dan kan het dus gebeuren dan je geen recht hebt op ouderschapsverlofkorting. Nam je in 2011 ook al ouderschapsverlof op, dan mag je uitgaan van je inkomen in het jaar daarvoor.

Berekenen ouderschapsverlofkorting 2013

Het is heel eenvoudig om zelf te berekenen op hoeveel ouderschapsverlofkorting je in 2013 recht zou kunnen hebben. De berekening ouderschapsverlofkorting gaat als volgt: als je per week bijvoorbeeld 16 uur ouderschapsverlof opneemt, kun je recht hebben op maximaal 16 x € 4,18 = €66,88 korting.

Ouderschapsverlofkorting aanvragen

Je vraagt de ouderschapsverlofkorting aan bij de belastingdienst bij de aangifte inkomsten belasting 2013. De ouderschapsverlofkorting wordt dan met je inkomen verrekend, dit kan door middel van een voorlopige teruggave per maand of achteraf. Lees hier hoe je ouderschapsverlofkorting bij de belastingdienst kunt aanvragen.

Ouderschapsverlofverklaring werkgever

Heb je al gebruik gemaakt van ouderschapsverlofkorting of ga je dat doen? Bewaar bij je belastingaangifte in ieder geval altijd je ouderschapsverlofverklaring, de belastingdienst kan hierom vragen. Hier lees je wat de ouderschapsverlofverklaring is en hoe je deze eventueel kunt aanvragen bij je werkgever.

Lees meer:

Schrijf je in voor de TipsWerkendeOuders nieuwsbrief

Ouderschapsverlofkorting in 2014 echt voor het laatst

Kinderopvangtoeslag in 2014 binnen 3 maanden aanvragen!

Lees hier meer over de afschaffing van diverse kindregelingen na 2013

Ouderschapsverlof in 2014 en 2015

Ouderschapsverlofkorting en de belastingdienst

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.

Ouderschapsverlofkorting 2013 bedragen zijn bekend

Daling gebruik kinderopvang, ouders blijven werken

Effecten bezuiningen kinderopvang op ouders

Kinderopvang onbetaalbaar sinds 1 januari 2013

Iedereen worstelt met balans werk en privé

Persoonlijkheid en stress

Vijftig tinten grijs

Lees hier de nieuwe regels voor de kinderopvangtoeslag 2012.

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.

Lees over de bezuinigingen in 2012 voor gezinnen.

Lees meer over ouderschapsverlof in andere Europese landen.

Alles over alleenstaande ouderkorting.

Voorkom dat je kinderopvangtoeslag moet terugbetalen aan het einde van het jaar.

Ga hier naar de zwangerschapskalender.

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!

15 reacties

 • Reactielink Hopi zaterdag, 07 maart 2015 13:23 Geplaatst door Hopi

  Beste,

  Ik wist niet dat ik ouderschapsverlof (gedeeltelijk) kon terugvragen van de belastingdienst. Nou heb ik van mijn oude werkgever een opgave gevraagd wat mijn uren waren voor ouderschapsverlof. Ik wil deze dus achteraf aanvragen bij de belastingdienst. Mijn ouderschapsverlof begint op 1 augustus 2011 en eindigt op 30 januari 2013. Volgens de opgave neem ik 314 uur op en werk 32 uur per week. Mijn vraag is dus hoe moet ik dit gaan aanvragen bij belastingdienst? Is het bedrag wat ik kan terugvragen veranderd per jaar?

 • Reactielink T. van Ooijen donderdag, 22 januari 2015 22:56 Geplaatst door T. van Ooijen

  In jan 2011 ben ik na mijn zwangerschapsverlof van ons eerste kind 12 uur minder gaan werken (36->24 uur). Ik heb de 936 uren ouderschapsverlof opgenomen van jan 2011 tot en met 31 maart 2013 (8 uur per week). Nu is het zo dat ik direct aansluitend, op 1 april 2013 met zwangerschapsverlof ben gegaan van ons tweede kind.
  Is het nu zo dat ik aansluitend aan mijn tweede zwangerschapsverlof een beroep kan doen op de ouderschapsverlofkorting voor een tweede kind, maar dan voor 12 uur per week? (urenvermindering blijft hetzelfde als bij ouderschapsverlof eerste kind, namelijk 36->24) dus het opnemen van 904 uren over de periode van 1 augustus 2013 t/m 31 december 2014...

 • Reactielink TipsWerkendeOuders.nl maandag, 29 april 2013 16:48 Geplaatst door TipsWerkendeOuders.nl

  Beste Bibi,

  Het is vervelend dat je niet goed bent voorgelicht door je werkgever, dit gebeurt helaas vaker. Je hoeft ouderschapsverlofkorting niet achteraf terug te betalen aan de belastingdienst als je minder gaat werken, dit kan wel het geval zijn als je werkgever een bepaald bedrag zou meebetalen aan je ouderschapsverlof. Wat je echter wel ziet is dat werkgevers een regel hanteren dat niet direct na het ouderschapsverlof een contractswijziging mag ingaan, daar moet dan bv. een half jaar of een jaar tussen zitten. De gedachte daarachter is dat je werkgever rekening heeft gehouden met een tijdelijke situatie en niet met een definitieve situatie. Je tweede vraag begrijp ik niet helemaal.
  Je kunt ouderschapsverlof opnemen met als uitgangspunt je 24-urige werkweek. Succes in ieder geval!

 • Reactielink Bibi dinsdag, 23 april 2013 20:24 Geplaatst door Bibi

  Goedenavond,

  Ik heb in 2011 een kindje gekregen. Doordat ik slecht ben voorgelicht door mijn afdeling personeelzaken, heb ik alleen mijn betaald verlof opgenomen (berekend op basis van 24 uur, zodat ik niets hoef terug te betalen) en daarna heb ik mijn contracturen veranderd van 40 naar 24 uur. Achteraf gezien had ik liever mijn contract van 40 uur behouden en aanspraak gemaakt op mijn onbetaald ouderschapsverlof. Op deze manier had ik ook gebruik kunnen maken van de ouderschapsverlofkorting.
  Op het moment dat mijn ouderschapsverlof op zou zijn, zou ik een verzoek in hebben gediend om minder te gaan werken. Dat mag toch? Over onbetaald ouderschapsverlof hoef je toch niets terug te betalen, wanneer je minder gaat werken?
  Ik heb de hele situatie aan mijn afdeling personeelzaken voorgelegd. Zij vinden het heel spijtig dat zij mij niet goed hebben voorgelicht, maar zeggen helaas niets meer voor mij te kunnen doen.
  Nu is mijn tweede vraag: kan ik alsnog ouderschapsverlof opnemen en dan 2011 als uitgangsjaar nemen? Als ik namelijk 2012 als uitgangsjaar zou nemen zou het verschil in salaris vergeleken met 2013 niet voldoende zijn om gebruik te kunnen maken van de ouderschapsverlofkorting.

  Hebben jullie misschien verder nog tips voor mij situatie?

  Alvast bedankt!!!

 • Reactielink Sjef Koning maandag, 25 maart 2013 16:54 Geplaatst door Sjef Koning

  Nog even als toevoeging op mijn vorige bericht. Omdat er dit jaar geen ZVW bijdrage (+/- 7%) meer wordt berekend is het loon voor loonheffing dit jaar een stuk lager dan vorig jaar. Daardoor heb je toch een grote kans dat 2013 tov 2012 dus lager is, ook al is het ouderschapsverlof al ingegaan voor 2012. Dat klopt toch, ik zie toch niks over het hoofd?

 • Reactielink Sjef Koning maandag, 25 maart 2013 16:11 Geplaatst door Sjef Koning

  Bedankt voor de reactie, ik heb inmiddels de belastingdienst gebeld. In mijn situatie voor 2013 kan je altijd het voorgaande jaar nemen als peiljaar (2012 dus), maar mocht het beter uitkomen om het jaar te nemen voordat je begon met ouderschapsverlof dan mag dat ook. Maar in principe dus het voorgaande jaar. Bij verlenging zoals bij mij, moet ik 2009 nemen en niet het jaar voor de verlenging (2011), dat laatste kan dus niet.

 • Reactielink TipsWerkendeOuders.nl maandag, 25 maart 2013 13:10 Geplaatst door TipsWerkendeOuders.nl

  Beste Sjef,

  Goede vraag, volgens mij moet je dan 2009 als uitgangsjaar nemen omdat je de andere jaren al ouderschapsverlof opnam en dan dus geen inkomensachteruitgang door het ouderschapsvelof zou hebben. Er wordt per jaar naar je inkomen gekeken ook al heb je maar een aantal maanden ouderschapsverlof opgenomen. Neem voor de zekerheid contact op met de belastingdienst voor jouw specifieke situatie. Wellicht kun je dat nog even terugkoppelen hier zodat andere ouders van deze kennis ook weer van kunnen profiteren. Succes ermee!

 • Reactielink Sjef Koning zondag, 24 maart 2013 16:51 Geplaatst door Sjef Koning

  Ik heb in 2012 mijn ouderschapsverlof verlengd. In juli 2012 liep die van mijn eerste kind af, vanaf augustus heb ik die van mijn tweede kind laten ingaan. Welk basisjaar moet ik dan laten ingaan bij de aangifte over 2013. Die van 2009 (het jaar voordat ik met het eerste kind begon) of 2011 (het jaar voordat ik met het tweede kind start). Geldt het dan ook voor 5 maanden of wel het hele jaar?

 • Reactielink TipsWerkendeOuders.nl donderdag, 10 januari 2013 15:54 Geplaatst door TipsWerkendeOuders.nl

  Beste Ruben,

  Je hebt een aantal vragen over ouderschapsverlof:

  Wanneer jij en je werkgever afspraken hebben gemaakt over het op te nemen ouderschapsverlof, dan worden deze afspraak over het algemeen zwart op wit gezet en door beide partijen ondertekend. Dit is dus geen gewijzigd arbeidscontract.

  Je pensioenopbouw, vakantiedagen etc. verandert vaak wel als je minder gaat werken. In sommige CAO staat opgenomen dat je werkgever een deel van het pensioen doorbetaald. Maar meestal is dit niet het geval, je kunt er wel zelf voor kiezen dit door te laten lopen of dit later te compenseren.

  Na je ouderschapsverlof is het inderdaad zo dat je automatisch weer teruggaat naar het urenaantal dat je voor je verlof ook werkte.

  Succes!

 • Reactielink Ruben de Groot woensdag, 09 januari 2013 19:41 Geplaatst door Ruben de Groot

  Goedenavond,

  Kunt u mij vertellen of een werknemer verplicht is bij opname van zorgverlof om ook een gewijzigd arbeidscontract te ondertekenen?

  Dus als iemand voor ingang ouderschapsverlof 40 uur per week werkt, diegene 8 uur per week ouderschapsverlof zou willen opnemen, dan contractueel terug zou moeten naar een 32-urige werkweek?

  Dit zou betekenen dan dit dan ook consequenties heeft voor pensioenopbouw, vakantiedagen et cetera. Betekent het dan ook dat diegene na het zorgverlof automatisch weer volgens de arbeidsvoorwaarden zou moeten kunnen gaan werken, als verworven voor aanvang ouderschapsverlof?

  Gr,
  Ruben

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.