do22022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Gebruik heffingskortingen voor 1000 Euro voordeel

Gebruik heffingskortingen voor 1000 Euro voordeel Speciaal

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

papa_met_2kinderen_op_bank.jpgMaak bij je belastingaangifte gebruik van alle heffingskortingen waar je recht op hebt als werkende ouder(s). Dit levert je al snel meer dan duizend euro voordeel op. Het is natuurlijk zonde om geen gebruik van te maken van kortingen als de kindgebonden budget, combinatiekorting of de alleenstaande ouderkorting. Daarnaast is sinds een aantal jaar ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) van kracht is. Deze levert werkende ouders veel voordeel op en is nog lang niet bij iedereen bekend.

Lees hieronder op welke heffingskortingen je recht kunt hebben, zodat je dit kunt invullen op je belastingaangifte. Het wel of niet recht hebben op een aantal van deze kortingen is onder andere afhankelijk van hoe lang je kind bij je in huis woonde in het desbetreffende aangiftejaar. Denk daarbij vooral aan het jaar van de geboorte van je kind of bij een echtscheiding.

 

 

 

Je kunt als werkende ouder recht hebben op de volgende heffingskortingen

Algemene heffingskorting

Hier heeft iedereen recht op. Ben je in loondienst dan houdt de werkgever hier al rekening mee.

Arbeidskorting

Hier heeft iedereen met inkomsten uit dienstbetrekking of overige werkzaamheden recht op, deze bedraagt maximaal € 1.574,- en is reeds verwerkt in je netto salaris als je in loondienst bent.

Kindgebonden budget

Ook ouders die geen belasting betalen, bijvoorbeeld omdat ze nog studeren kunnen van het kindgeboden budget profiteren. De enige voorwaarde is dat het gezamenlijke inkomen niet hoger is dan € 40.000 bij 1 kind tot € 50.000 bij 5 kinderen en dat er voor het kind kinderbijslag wordt ontvangen (maar ook hier zijn uitzonderingen op mogelijk). Over het algemeen krijg je automatisch bericht wanneer je recht hebt op het kindgebonden budget. Denk je recht te hebben op kindgebonden budget en het niet te ontvangen, klik dan hier om op de website van de belastingdienst een berekening te doen en neem dan contact op met de belastingdienst.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Verdien je in 2011 meer dan 4734 euro en zorg je voor een of meerdere kinderen die op 1 januari nog geen 12 jaar zijn? Dan heb je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Verdien je € 4734 dan krijg je in ieder geval een korting van € 780. Bij een salaris van € 33.444 is de korting opgelopen tot € 1871. Bij tweeverdieners gaat de korting naar de minstverdienende.

Alleenstaande ouderkorting

Heb je meer dan 6 maanden geen partner en verzorg je meer dan 6 maanden één of meerdere kinderen onder de 27 jaar dan heb je recht op maximaal € 2454,- alleenstaande ouderkorting (afhankelijk van je inkomen).

Aanvullende alleenstaande ouderkorting

Deze korting is met ingang van 2011 samengevoegd met de alleenstaande ouderkorting. Inhoudelijk is er verder niet zoveel gewijzigd. Vooral voor alleenstaande ouders onder de 12 blijven de gevolgen beperkt.

Levensloopverlofkorting

Op deze korting heb je recht bij een opname van levenslooptegoed, deze bedraagt € 201 per jaar dat je deelneemt (2011, € 205 in 2012).

Ouderschapsverlofkorting

Als je ouderschapsverlof opneemt en deelneemt aan de levensloopregeling heb je recht op deze korting, in 2011 was dit € 4,11 per opgenomen uur ouderschapsverlof.

Alimentatie

Alimentatie kun je aftrekken als persoonsgebonden aftrek. Lees hier meer over de voorwaarden.

Lees ook: Belastingaangifte 2016: gebruik de aangiftechecklist

Lees hier meer over het optimaal gebruik van ouderschapsverlofkorting (niet meer in 2015).

Lees hier meer over de inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) met de bedragen voor 2014 die werkende ouders veel voordeel oplevert.