vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Voeding-overgewicht|Aantal kinderen met levensbedreigend overgewicht neemt toe

Aantal kinderen met levensbedreigend overgewicht neemt toe

Beoordeel dit item
(1 Stem)
overgewicht kinderenHet aantal kinderen in Nederland met levensbedreigend overgewicht is de afgelopen 30 jaar gestegen van 0,08 naar 0,56 procent. Morbide obesitas komt twee tot vier keer vaker voor bij kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst, blijkt uit onderzoek van TNO, VUmc en LUMC.


Morbide obesitas is een levensbedreigende aandoening die onder andere kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten. De etnische verschillen kunnen voor een deel worden verklaard door het opleidingsniveau van de ouders. Lager opgeleide ouders hebben minder financiële middelen en kennis om lichaamsgewicht te beïnvloeden door gezondere voeding te kopen of sporten te stimuleren. Daarnaast spelen culturele en religieuze verschillen een rol in de wijze waarop gedacht wordt over gewichtstoename, fysieke activiteit en dieten.

Het onderzoek vergelijkt groeicijfers uit 1980, 1997 en 2007 van in totaal 54.814 kinderen van 2 tot 18 jaar. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Bron: VUmc

Lees hier hoe je overgewicht bij kinderen kunt voorkomen

Lees hier meer over overgewicht bij kinderen