wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderziektes|Waterpokken: tips voor verlichting

Waterpokken: tips voor verlichting

Beoordeel dit item
(72 stemmen)
waterpokken baby kindWaterpokken is een zeer besmettelijke virusinfectie die wordt verspreidt via uitgeademde lucht, niezen, hoesten en speeksel. Nadat je baby of kind is besmet met het virus duurt wel tot 3 weken voordat je kind ziekteverschijnselen krijgt. Je kind is zelf besmettelijk vanaf één dag voordat de huiduitslag optreedt totdat de blaasjes indrogen tot korstjes.

In de lentemaanden maart, april en mei komen de meeste besmettingen met dit virus voor: maar liefst vier tot vijf keer meer dan in andere maanden van het jaar.

Symptomen waterpokken

De ziekte begint met verkoudheid, gevolgd door koorts en jeukende uitslag. Over het hele lichaam kunnen rode vlekjes / bultjes en blaasjes ontstaan, zelfs in de mond en op de oogleden. Sommige kinderen hebben echter maar enkele blaasjes. Het ene kind kan zich flink ziek voelen terwijl het andere kind nauwelijks last lijkt te hebben. De blaasjes treden in verschillende stadia naast elkaar op, dus vlekjes, blaasjes en korstjes kunnen naast elkaar optreden.

Soms kan een kind ook hevig hoesten. Na een paar dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes. Het kan twee weken duren voor de laatste korstjes weg zijn. Krijgt een kind waterpokken in zeer lichte mate en/of op zeer jonge leeftijd (onder een jaar) dan is er een kleine kans dat het kind de ziekte later toch nogmaals doormaakt. Echter in Nederland heeft 93% van de opgegroeide kinderen al op de leeftijd van 5 jaar waterpokken doorgemaakt.

Wat kun je tegen waterpokken doen?

In Nederland wordt er niet standaard tegen waterpokken ingeënt. Je kind moet deze ziekte gewoon doormaken. Wel kun je enige verlichting brengen, zo zijn er diverse verkoelende lotions. Lees hier ons lijstje van moeders met tips tegen jeuk van waterpokken. Het is trouwens beter om niet de koorts te bestrijden. Dit is een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam om de ziekte te overwinnen.

Maar liefst 80% van de kinderen die waterpokken heeft, krijgt dit ook echt in een extreme vorm en zit echt onder de blaasjes. De blaasjes in de mond zijn erg pijnlijk met drinken en eten. Geef vooral geen zure vruchtensappen te drinken die prikken echt vreselijk. Het eten van een waterijsje kan verlichting geven. Blaasjes in en rond de vagina kunnen prikken bij het plassen. Het helpt dan om na te spoelen met water.

Probeer te voorkomen dat het kind gaat krabben, dan gaan de blaasjes ontsteken en kunnen littekens ontstaan. Vertel je kind ook dat er lelijke plekken ontstaan die nooit meer weg gaan als het krabt. Het helpt om de nagels van je kind kort en schoon te houden, dit vermindert de kans op infecties. Een baby kun je speciale anti-krabwantjes of sokjes aandoen (eventueel alleen in bed).

Wel of niet naar kinderdagverblijf, crèche of school met waterpokken?

Wanneer je kind zich goed genoeg voelt, kan het gewoon naar het kinderdagverblijf, crèche of school. De besmettelijke periode begint immers al een dag voordat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. Volgens de GGD is het daarom niet zinvol om een kind met waterpokken om die reden thuis te houden. Er heerst vaak een epidemie op het kinderdagverblijf, crèche of school, Er zijn kinderdagverblijven die afwijkende regels ten opzichte van het GGD advies hanteren en wel willen dat je je kind thuishoudt. Overleg dus altijd met het kinderdagverblijf, school of crèche of je kind mag komen. Als je kind zich ziek voelt, dan hou je hem of haar natuurlijk gewoon thuis! Een kinderdagverblijf of school kan dan niet de noodzakelijke aandacht en verzorging geven die een ziekig kind nodig heeft.

Risico’s waterpokken

De meeste mensen hebben waterpokken al eens in hun leven doorgemaakt. Wanneer zij nog nooit waterpokken hebben gehad, kunnen zij als nog waterpokken krijgen. Pasgeboren baby’s, kinderen met een afweerstoornis en zwangere vrouwen die de ziekte nog nooit hebben gehad lopen een zeer kleine kans op complicaties en kunnen beter proberen uit de buurt te blijven van kinderen/mensen met waterpokken.

Lees hier meer over andere kinderziektes met vlekjes.

Lees hier meer over de vijfde ziekte

Lees hier meer over de zesde ziekte

Lees hier meer over mazelen

Lees hier meer over rode hond

Lees hier meer over roodvonk

Lees hier meer over hersenvliesontsteking

Lees hier meer over wanneer je je kind het beste kunt thuishouden van school, kinderdagverblijf of crèche.