do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderziektes|Rode hond: tijdens zwangerschap gevaarlijk!

Rode hond: tijdens zwangerschap gevaarlijk!

Beoordeel dit item
(21 stemmen)

rode_hond_oppassen_tijdens_zwangerschap.jpgRode hond (rubella) begint met opgezette klieren achter de oren. Na een dag ontstaan roze-rode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam. Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid rood ziet. Het kind kan last van branderige ogen hebben.

 

 

Rode hond wordt veroorzaakt door het rubella virus. Het is niet zo ernstig voor kinderen, bij ongeveer een kwart van de kinderen is er helemaal geen uitslag en gaat de ziekte zelfs ongemerkt voorbij. Maar voor volwassenen kan rode hond gevaarlijk zijn, vooral vrouwen die in het begin van hun zwangerschap besmet raken, kunnen de risico op een miskraam lopen of kan de baby met afwijkingen geboren worden.

De incubatietijd is twee tot drie weken. Rode hond is besmettelijk vanaf een week voor de uitslag begint tot een paar dagen nadat de uitslag weg is.

Symptomen:

- Verhoging
- Opgezette lymfeklieren in de hals en achter de oren
- Soms ook opgezette lymfeklieren in oksel en liezen
- Niet jeukende uitslag met bleekroze vlekken vanaf tweede of derde dag en die na een dag of drie verdwijnt
- Soms gewrichtspijn

Soms zijn er complicaties. Bel de huisarts wanneer je kind last heeft van gewrichtspijn, donkerrode vlekken die niet wegtrekken wanneer je erop drukt, zware hoofdpijn, overgeven of sufheid. Ga niet zelf naar de huisarts, vanwege het risico voor besmetting voor zwangere vrouwen. Waarschuw altijd het kinderdagverblijf, crèche of school dat je kind rode hond heeft vanwege de risico's voor zwangere vrouwen. Je kind mag naar kinderdagverblijf, crèche of school als het zich niet ziek voelt omdat de besmetting al plaats gevonden kan hebben.

In Nederland wordt er gevaccineerd tegen rode hond. De eerste inenting vindt plaats op rond de 14/15 maanden. Tweede keer wordt de vaccin toegediend aan kinderen in het jaar dag ze 9 zijn/worden. Na tweede keer is je kind volledig immuun voor de rode hond. Na de inenting kunnen kinderen kunnen tijdelijk lichte huiduitslag , koorts of gewrichtsklachten krijgen.

Lees hier meer over kinderziektes met vlekjes

Lees hier meer over de zesde ziekte

Lees hier meer over de vijde ziekte

Lees hier meer over mazelen

Lees hier meer over roodvonk

Lees hier meer over waterpokken

Lees hier meer over hersenvliesontsteking