ma19022018

maandag 19 februari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderyoga|Strakke spieren

Strakke spieren

Beoordeel dit item
(17 stemmen)
kinderyoga basisschoolZo 6 maanden na de geboorte van Jurgen besluit ik mijn buikspieren weer te trainen. Vaak in de ochtend. Zo gauw ik wil beginnen kijkt Sebas naar me en komt naar me toe. He mams op de grond, das leuk. Sebas over me heen, trekt aan mijn teen. Mmmm geen goed moment. Later probeer ik het nog een keer. Ik lig op een matje en begin met het trainen van de buikspieren. Al snel ziet Sebas het en dit keer komt hij met zijn locomotief aanrijden. Ja hoor al snel gaat de trein over mijn been en buik. Weer een poging mislukt, maar wel een fijne massage. Misschien wordt mijn buik zo toch een beetje platter door het gerace over mijn buik?

Kinderyoga op de basisschool

Vanuit de kleuter sportweek 2012 krijgen basisscholen via de gemeente Enschede ook kinderyoga op school. De eerste school waar ik als gast ben staat in Roombeek. Voor de kleuters bereid ik een avontuur met “rupsje nooit genoeg” voor. Daarnaast neem ik kinderyogakaarten mee, muziek en kleurplaten met een vlinder. Want de rups veranderd in een vlinder. De kleuters zijn enthousiast en zeggen dat ze het erg leuk vinden. Ze hebben flink bewogen, want die behoefte kwam vanuit de kinderen. Ze deden kinderyoga op verschillende muziek, onder andere van Pavarotti. Een kort meditatieverhaaltje komt aan bod. Na de les stroomt de energie door mijn lijf. Kinderyoga geven aan kinderen die hierop met hun eigen energie reageren is een supervak!

Dubbeldekker

2 zoontjes wat een rijkdom. En wennen. Een boodschap was op de fiets zo gehaald met 1 kind, nu doe ik veel lopend. Jurgen in de wagen en Sebas lopend mee, die struiken, takken, tuinen, stenen en zand interessanter vindt dan meelopen in het tempo van mams en de baby. Laatst had ik mazzel en sprak ik met een andere moeder uit de buurt in de speeltuin. Ze zei na uitwisseling van mijn loopavontuur met Sebas: “oh ik heb nog wel een dubbele kinderwagen te leen”. “Meen je dat? Super” zeg ik tegen haar. Zo haal ik de dubbeldekker bij haar op en test hem gelijk de volgende dag uit. Sebas voorin en Jurgen erachter in een slaapzak. Het werkt Sebas doet zijn duim in zijn mond en draait krullen in zijn haar. Nu maar flink duwen met die vol geladen wagen!

Kinderyoga op de beurs

Hier in de buurt wordt in oktober 2013 een bijzondere beurs “Jij en je kind” gehouden. Deze beurs is er speciaal voor kinderen en hun ouders / verzorgers. Zo zijn er onder andere tekenkriebels, clownerie, lutz2learn, fotografie, durft te zien met fluisterkind en kinderyoga. Wellicht geef ik enkele workshops. De gratis beurs is er voor kinderen en hun ouders gericht op spelen, leren en inspireren. Met lezingen en workshops. Op de website staat: “ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er 1 te blijven als je groot wordt.” Pablo Picasso

Steentjes

Er gebeurd zoveel in een kinderyoga les, waar ik probeer op in te spelen. Kinderen die  meebewegen, kinderen die motorisch nog niet zo ver zijn, kinderen die zelf houdingen verzinnen, kinderen die willen kijken wat er allemaal gebeurd. Het mag allemaal. In de tweede les op de basisschool zijn de kleuters piraten en vinden ze een schat. Een steen! In groepjes leggen ze stenen op 1 kind en deze mag met de ogen dicht raden waar deze steen op zijn of haar lijf ligt. Op het voorhoofd, op de kin, de voet of de buik. De steentjes mogen niet in de buurt van de mond. Daarna gaan ze lopen alsof ze een piraat met houten poot zijn. Samenwerken doen ze door de benen van 2 kinderen bij elkaar te binden en als houten poot van een piraat door de zaal te lopen. Ze vinden het prachtig, de juf en ik kunnen het verbinden van alle verschillende shawls aan benen niet bijhouden voor alle piraatjes die klaarstaan en willen ervaren.Kinderyoga tipkinderyogatip kruiwagen

KRUIWAGEN

– Je ligt op je buik.
– Je partner pakt je voeten vast.
– Strek je armen.
– Loop op je handen door de ruimte.
– Wissel om

Deze "Kruiwagen" Kinderyogakaart komt uit de yogaspelkaarten voor kinderen van Helen Purperhart (www.kinderyoga.nl).. "Leuke yogaspelletjes die kinderen op school, op de buitenschoolse opvang of thuis kunnen doen. Het gaat om samenwerken, afspraken maken en elkaar vertrouwen en respecteren. Ook volwassenen kunnen de kaarten gebruiken - met hetzelfde resultaat."
 
Bij yoga is het erg belangrijk je eigen grens aan te voelen. Blijf niet langer in een houding dan prettig voelt. Forceer niet, maar geniet.

Geschreven door Karin de Boer-Jansen (Tijger en Draakjes Kinderyoga), moeder van Sebastiaan (2 jaar) en Jurgen (september 2012)

Helen Purperhart is de lerares van de kinderyogaopleiding die Karin heeft gevolgd en heeft toestemming gegeven om de Kinderyogakaarten, die zij heeft ontworpen te gebruiken voor deze serie artikelen (zie www.kinderyoga.nl).

Lees hier meer kinderyogatips van Karin de Boer

Lees hier meer over overgewicht bij kinderen

Lees hier meer over een gezond kindergebit

Leuke columns:

Papa, niet doen!

Mark Rutte, luister es naar mij

Solliciteren met een kind als handicap

Mijn neefase

Huilbaby

Tips voor (aanstaande) vaders

Vijftig tinten grijs

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?
Meer in deze categorie: « Hevig fan Je eigen ik »