za17022018

zaterdag 17 februari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderyoga|Liefde

Liefde

Beoordeel dit item
(18 stemmen)
liefde jurgen geborenAls september 2012 aanbreekt, voel ik de herfst in de lucht. Hier en daar lopen kinderen nog op slippers en korte broek of jurk. September is ook de maand dat Sebas voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat! Na 5 minuten neem ik afscheid ik krijg een dikke zoen. Wat wordt hij alweer groot denk ik als ik hoogzwanger weg waggel.

Van waggelen naar marcheren

De 4de week voor de uitgerekende datum krijg ik last van het bekkengebied. Mijn zusje zegt me naar de fysiotherapeut te bellen. Een vrouw gespecialiseerd voor het bekkengebied masseert me, ik leer van haar oefeningen en ik mag niet meer waggelen. In deze zwangerschap waggelde ik al een aardig eindje van links naar rechts. Bij de fysiotherapeut leer ik nu om te marcheren. 1 been vooruit, andere arm mee en dan het andere been en arm vooruit. Tis even wennen dat marcheren, maar het bevalt wel.

De reis naar de bevalling toe

Op een mooie zonnige dag 4 dagen te vroeg dienen de weeën zich aan. Van te voren lach ik met een hele goede vriendin over haar weeën van vorig jaar toen hun dochter is geboren. Zij wonen in het centrum van Amsterdam en hebben geen auto. Toen de weeën zich 's nachts aandienden, belden ze een taxi om hen naar het ziekenhuis te brengen. Mijn vriendin voelde zich opgelaten en was blij dat de muziek aanstond in de taxi. Mooie house muziek, met een goede beat. “ Mag die wat harder?” vroeg ze aan de taxichauffeur? Zo zijn ze met weeën naar het ziekenhuis gereden. De muziek voerde de boventoon net zoals we in de disco stonden.

Zonnige dag en weerzien van Cootje

Wij vertrekken rond half 7 in de ochtend als de buurt nog stil is en nadat opa en oma voor Sebas zijn gearriveerd. We zwaaien nog en kijken naar de mooie ochtendlucht die de donkere lucht verjaagd. Het is rustig op de weg, zodat we relaxst in 20 minuten naar het ziekenhuis rijden. Het scenario van op de busbaan rijden, die mijn man in zijn hoofd had zitten, is niet nodig. Al snel lig ik gekoppeld aan een registratieapparaat. “Heet u niet Cootje?” vragen we aan de verpleegkundige. “Ja klopt” zegt Cootje. “ Dan hebben we u ook gehad bij de geboorte van onze zoon Sebas” zeggen mijn man en ik samen. Ze heeft ons daar toen zo goed bij geholpen. “Ja u heeft weeën”, zegt Cootje en vanaf dat moment duurt het nog zo'n vijf en een half uur voor we onze zoon in de armen kunnen sluiten.

Eindelijk hij is er baby Jurgen

Buig maar voorover hoor ik zeggen. Daar is hij! Een jongetje, innig leg ik hem op mijn blote buik. Huid op huid contact is super belangrijk. Mijn benen trillen na, mijn hart maakt sprongetjes. Mijn man en ik blij dat de vacuumpomp die al binnengereden was niet nodig is. Eindelijk hij is er! Wat hebben we hier naar uitgekeken. Een zoon en broertje voor Sebas. Hij drinkt al borstvoeding. Rond 6 uur 's avonds zijn we thuis en komt de familie de kleine Jurgen al bewonderen. Fijn om al die blijde gezichten te zien.

Wennen, genieten en pieken

Toen Jurgen werd geboren veranderde er een boel. Met zijn vieren en ineens een drukke broer. We dachten dat Sebas wel voorbereid was met een pop, de dikke buik en de babykamer, maar niets was minder waar. Laaiend enthousiast als er bezoek met kinderen komt. Gillen, druk bezig met speelgoed en zoveel energie. Na anderhalve week gaat het thuis beter. Van de juffen op de peuterspeelzaal horen we  niet zo leuke verhalen. Hoe kan het dat ik ons eigen kind niet meer herken? Als ik het deel met andere ouders, dan hoor ik van hen dezelfde stormachtige piekberichten toen er bij hen een broertje of zusje werd geboren. Ook zij waren van slag. Hopelijk is Sebas weer snel de oude. Een ondernemende blije jongen. Gelukkig hebben we 's middags een kinderverjaardag met veel jonge kinderen waar Sebas heel fijn speelt en zelfs nog met andere kinderen gaat dansen. Pffff ik zie tenminste weer de oude Sebas terug, nou de peuterspeelzaal nog.

kinderyogakaart liefdeKinderyoga tip

LIEFDE

– Je hart klopt in je lijf en zendt liefde uit.
– Stuur liefde naar iemand van wie je houdt.
– Hoe voelt het om liefde te geven?
– Breng de liefde weer terug naar jezelf.
– Adem rustig in en uit.
Hoe voelt het om lief te zijn voor jezelf?

Deze "Liefde" Kinderyogakaart komt uit de Kindermeditatiekaarten van Helen Purperhart. "De fantasierijke, geleide meditaties zijn een aanzet om bewustwording bij kinderen vanaf 7 jaar te bevorderen. Iedere meditatie neemt het kind mee naar een plek in zichzelf, waar het tot rust komt en veiligheid en zelfvertrouwen vindt en antwoorden op vragen krijgt. Zo leert het om opnieuw te kijken naar situaties in het dagelijks leven en om zichzelf te ontdekken. Ook volwassenen kunnen de kaarten gebruiken - met hetzelfde resultaat."

Bij yoga is het erg belangrijk je eigen grens aan te voelen. Blijf niet langer in een houding dan prettig voelt. Forceer niet, maar geniet.

***

Geschreven door Karin de Boer-Jansen (Tijger en Draakjes Kinderyoga), moeder van Sebastiaan (2 jaar) en Jurgen (september 2012)

Helen Purperhart is de lerares van de kinderyogaopleiding die Karin heeft gevolgd en heeft toestemming gegeven om de Kinderyogakaarten, die zij heeft ontworpen te gebruiken voor deze serie artikelen (zie www.kinderyoga.nl).

Lees hier meer kinderyogatips van Karin de Boer

Lees hier meer over overgewicht bij kinderen

Lees hier meer over een gezond kindergebit
Meer in deze categorie: « Cocoonen Hevig fan »