vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderyoga|Hevig fan

Hevig fan

Beoordeel dit item
(15 stemmen)
kinderyoga herfstOmdat ik in 2010 door het parttime inval werk als juf en aan gebrek aan een vaste baan mijn auto heb verkocht, doe ik het doordeweek al 2 en een half jaar lopend en op de fiets. Mijn vriendinnen in Amsterdam hebben al een tijdje een bakfiets en ook bij mij kriebelt het. De kriebels voor een bakfiets bleven, zodat ik al gauw op internet ben gaan speuren. En daar stond ie......een mooie 2de hands bakfiets met 3 versnellingen op internet. Ruimte voor 2 a 3 kinderen.....SUPER!


Na een email is ie verkocht. Aan ons; YES. Manlief en onze zwager Tom halen hem op. Sebas mag een ritje maken in de bakfiets op het bankje, maar waar ik nog meer van opkijk is dat manlief ondertussen ook hevig fan blijkt te zijn van de bakfiets. Vele plezierritten zijn er al gemaakt. Sebas klimt er zelf in en helpt ook met boodschappen inladen. Wij zijn inmiddels hevig fan.

Kinderen

Een gezin met 2 kinderen....wat vliegt de dag. Omdat ik borstvoeding geef, is het nu de kunst om Sebas tijdens de voeding ook aandacht te geven. Fruithap klaarzetten, geeft een buurvrouw als tip. Ja en eventueel de afstandsbediening bij de hand. En vergeet jezelf ook niet en zet een kop thee naast je neer. Ook zijn we aan het kleien geslagen. Sebas vind het leuk om met zijn handen bezig te zijn. Schilderen, water, zand, tekenen en kleien. Op de peuterspeelzaal vindt hij ook meer zijn draai. Op het weeguurtje blijkt dat Jurgen goed is gegroeid van de borstvoeding. Fijne bevestiging, we zijn tevreden!

Met je zintuigen kastanjes voelen

In november en december 2012 geef ik workshops verdeeld over 5 dinsdagen op een BSO. Spannend... Drie dagen van te voren zijn er nog net te weinig aanmeldingen, maar dan ineens een dag van te voren komen er 4 aanmeldingen bij. Mijn hart maakt een sprongetje. Kinderyoga gaat door! De eerste workshop die een uur duurt gaat over de herfst. We lopen door het bos, doen dieren na, we bekijken herfstbladeren op kleur, vorm en blazen ze weg. De kinderen leggen kastanjes op elkaars rug en voelen met hun zintuigen en proberen te raden hoeveel kastanjes erop liggen. De 8 kinderen die de workshop volgen komen als ze willen allemaal aan bod. Een meditatie volgt en een kleurplaat met herfstbladeren. De BSO biedt ze drinken en een koekje aan. Dan komen de ouders ze ophalen. Hoe is het gegaan? "Leuk", zeggen de kinderen. Zelf vind ik de les goed gegaan, al merk ik dat na de zwangerschap dat een eerste les ook even kennismakingstijd met de kinderen onder elkaar nodig heeft. Ondertussen kijk ik uit naar workshop 2 waar ik de energize kaarten van Helen en superhelden ga inzetten.

“Eh....eh......Burb” Goed zo!

Jurgen spreekt al goed zijn eigen babytaaltje. Toen ik zwanger was van Sebas volgde ik een borstvoedingcursus waar ik veel heb geleerd, wat ik nu toe pas. Ook via internet googelde ik babytaal. Als je baby heeft gedronken en hij ligt in het bedje en je hoort “eh, eh” dan zit er een boer vast. Als ik hem dan oppak, wacht ik tot ik de “eh eh” hoor veranderen in “burb.” Goed zo! Als ik Jurgen even later relaxt met zijn armpjes boven zijn hoofd zie liggen ben ik zeer gelukkig.

HARTverwarmendWIJS

Ineens via via zie ik ook een website “HARTverwarmendWIJS” voorbij komen. Een initiatief welke inhoudt dat kinderen zichzelf mogen zijn. Waar ideeën worden gedeeld, waar het hart zich mag uitspreken. Als je wat vaker stil bent en naar je eigen ingevingen zou luisteren, dan zou je eigen hart je vele antwoorden kunnen geven. Ondertussen ga ik dagdromen dat veel kinderen kennis mogen maken met kinderyoga in het onderwijs. Dat kinderen uit hun hart mogen laten komen wie ze zijn en wat hun weg is en wat zij voelen. Zodat creativiteit, liefde, fantasie die in hun zit aan bod mogen komen. En met mij zullen vast vele andere kinderyogadocenten staan te popelen om ook hun vak op scholen in doorgaande lijn te mogen geven.

Kinderyoga tipkinderyogatip zee

ZEE

– Je bent de zee (zitten)
– Golven spoelen af en aan (strijken).
– Draaikolken draaien in het rond (handen cirkelen).
– Waterdruppels spatten op (vingers wandelen).
– Krabbetjes kruipen in hun holletjes (vingers wandelen).
– Zeesterren liggen op de zeebodem (vingers tekenen).
Wat zie je nog meer in de zee?
Hoe voelt het om de zee te zijn?
Hoe voelt het om in de zee te leven?

Deze "Zee" Kinderyogakaart komt uit de Kindermeditatiekaarten van Helen Purperhart (www.kinderyoga.nl).. "De fantasierijke, geleide meditaties zijn een aanzet om bewustwording bij kinderen vanaf 7 jaar te bevorderen. Iedere meditatie neemt het kind mee naar een plek in zichzelf, waar het tot rust komt en veiligheid en zelfvertrouwen vindt en antwoorden op vragen krijgt. Zo leert het om opnieuw te kijken naar situaties in het dagelijks leven en om zichzelf te ontdekken. Ook volwassenen kunnen de kaarten gebruiken - met hetzelfde resultaat."
 
Bij yoga is het erg belangrijk je eigen grens aan te voelen. Blijf niet langer in een houding dan prettig voelt. Forceer niet, maar geniet.

Geschreven door Karin de Boer-Jansen (Tijger en Draakjes Kinderyoga), moeder van Sebastiaan (2 jaar) en Jurgen (september 2012)

Lees hier meer kinderyogatips van Karin de Boer

Lees hier meer over overgewicht bij kinderen

Lees hier meer over een gezond kindergebit
Meer in deze categorie: « Liefde Strakke spieren »