za24022018

zaterdag 24 februari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kindergebitten|Gaatjes voorkomen in kindergebitten

Gaatjes voorkomen in kindergebitten

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

tandartsgezin.jpgIk zal me eerst voorstellen: Mijn naam is Daniëlle van Laar, 37 jaar oud, samenwonend met Taco en samen hebben we 3 kinderen: Finn van 7 jaar, Juul van 3,5 jaar en Benn van 8 weken oud.
Sinds september 1996 ben ik mondhygiëniste en sinds januari 2004 tevens ook tandarts. Als tandarts en moeder van 3 schatjes van kinderen weet ik als geen ander hoe het in Nederland gesteld is met de gezondheid van de kindergebitten. En dat is niet zo best! Via deze weg wil ik wat voorlichting geven over de mondgezondheid van kinderen.

 

Vragen over het kindergebit

Hoewel er naar mijn idee best wel wat voorlichting wordt gegeven over het gebit, onder andere bij het consultatiebureau, worden mij in de praktijk regelmatig door ouders vragen gesteld over het gebit van hun kind. Veel kinderen krijgen al op jonge leeftijd gaatjes in de tanden en kiezen en ik moet regelmatig boren en soms zelfs tanden of kiezen trekken om te zorgen dat de mond (weer) gezond wordt/blijft. Ook in mijn omgeving kom ik regelmatig kinderen tegen met meerdere vullingen of zelfs kronen in de mond of met ontbrekende tanden of kiezen ( en dan heb ik het niet over wisselen).
Naar mijn idee kan er veel leed voorkomen worden door meer te letten op de voeding en beter te poetsen. Kinderen mogen echt wel een koekje en of snoepje eten (ook mijn kinderen krijgen dit dagelijks) en een keertje tanden poetsen overslaan is echt niet zo erg maar hou het in de gaten. Het lijkt een open deur maar blijkbaar gebeurt dit toch niet goed want waar komen dan al die gaten vandaan in al die gebitten?

Hoe ontstaan gaatjes in het kindergebit?

Een gaatje (cariës) in een tand of kies krijg je door bacteriën die in de tandplaque zitten. Deze bacteriën vormen uit suikers die in de voeding zitten een zuur. Door dit zuur wordt het oppervlak van het glazuur en later ook het onderliggende dentine opgelost.
Meestal voel je hier niet zoveel van maar ondertussen wordt het gaatje steeds groter.
Dit proces gaat langzaam maar als het niet wordt stopgezet krijg je uiteindelijk wel pijn.
Het moet dus stopgezet worden. Meestal gebeurt dit doormiddel van schoonboren van de tand/kies, waarna de tand/kies weer wordt hersteld met een vulling. Een beginnend gaatje kun je stoppen door middel van fluoride. Fluoride verhard namelijk het glazuur waardoor de bacteriën meer moeite moeten doen om het glazuur af te breken. (hierover een andere keer meer).
Een gaatje ontstaat niet in een dag en zelfs niet in een week. Er gaat wel wat tijd overheen voordat een gaatje onherstelbaar is geworden en er geboord moet worden. Daarom kun je als ouder veel leed voorkomen door beter op te letten. Hiermee wil ik niet zeggen dat ouders van kinderen die gaatjes hebben niet goed opletten maar het is wel te voorkomen.

Hoe voorkom je een gaatje in het gebit van je kinderen?

In het kort gezegd door suikergebruik zoveel mogelijk te beperken en door twee keer per dag goed te poetsen met fluoridetandpasta. (ook dit komt een andere keer)


Daniëlle van Laar (trotse moeder van Finn 7 jaar, Juul 3, 5 jaar en Benn 8 weken oud)

 

Lees hier meer over overgewicht bij kinderen

Lees hier meer over hoe je goed tanden kunt poetsen bij je kind

Lees hier meer over belastingtips voor werkende ouders.