zo18022018

maandag 19 februari 2018

Je bent hier:Home|experts|orthopedagoog|Ons meisje van 5 jaar is nog steeds niet zindelijk

Ons meisje van 5 jaar is nog steeds niet zindelijk

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
meisje 5 jaar nog steeds niet zindelijkWij hebben een vraag over ons meisje inmiddels 5,5 jaar oud is en nog steeds niet zindelijk is. Ze plast overdag regelmatig in haar broek en ’s nachts is ze nog niet zindelijk. Ze heeft dan echt een flinke plaspamper en krijgt daardoor ook uitslag. Op school gebeurt het nooit, maar thuis is het regelmatig prijs. Ze schaamt zich er ook niet voor en ‘ vergeet’ of gaat gewoon niet naar de wc. We hebben al van alles geprobeerd, maar weten niet meer wat we er nog aan kunnen doen om het te verhelpen.
Toen ze ruim 2 was, was onze dochter goed zindelijk, maar met 3,5 jaar toen haar broertje werd geboren, ging het mis. We dachten dat het een tijdelijk probleem was, maar we zijn nu nog eens twee jaar verder en de situatie is eigenlijk onveranderd. Inmiddels is er bijna een jaar geleden nog een broertje bijgekomen. We denken soms wel eens dat het met aandachtstekort te maken heeft, maar als ze een dagje alleen met ons thuis is, gebeurt het ook. Heeft u tips voor ons?


Antwoord:
Het zindelijk worden vormt voor veel ouders een probleem. Jij benoemt eigenlijk twee problemen: het broekplassen en het bedplassen. Met name het broekplassen verdient aandacht. Bedplassen komt bij kinderen van vijf nog regelmatig voor waarbij het zoeken van aandacht zelden de oorzaak is. Maak er geen groot probleem van, het is lastig maar gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Geef vlak voor het slapen gaan alleen wat te drinken als ze dorst heeft en maak haar later op de avond wakker voor een plas. In plaats van een luier kun je haar een katoenen oefenbroekje geven, luiers nemen het vervelende gevoel van nat zijn vaak weg. En als het bed in de ochtend nat is kan je dochter helpen met verschonen.
Dat je dochter overdag niet zindelijk is lijkt me lastig, weten dat ze het wel kan lijkt me daarnaast frustrerend. Uit je verhaal maak ik op dat ze het zelf geen probleem vindt. Wat maakt dat het voor jou wel een probleem is? En hoeveel spanning veroorzaak jij als gevolg daarvan? Je geeft aan dat je al verschillende dingen geprobeerd hebt. Belangrijk daarbij is om te onthouden dat nieuw gedrag tijd nodig heeft om eigen te worden, misschien zelfs wel een paar weken. Ook geef je aan dat je gedachten hebt over de oorzaak van het broekplassen. Heb je daar al met je dochter over gesproken? Doe dat op een moment waarop er geen spanning is, geef aan wat het voor jou tot een probleem maakt en vraag je dochter naar oplossingen. Ga daar vervolgens samen mee aan de slag, en bedenk dat je zindelijkheid niet kunt opdringen.

Lees ook:

Hoe ga ik om met driftbuien van mijn peuter

Mijn kinderen maken zo vaak ruzie

Mijn kind van 3 jaar is 's nachts nog vaak wakker

Mijn meisje van 5 jaar is nog steeds niet zindelijk

Lees ook:

Vragen aan de verloskundige

Vragen aan de kraamverzorgster

Vragen aan de lactatiekundige