wo21022018

woensdag 21 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Sunta Veerkamp|Het geheim van Sinterklaas

Het geheim van Sinterklaas Speciaal

Beoordeel dit item
(30 stemmen)
sinterklaasOp welke leeftijd en hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat? Het laatste jaar kwam zo af en toe de vraag bij me op wanneer een goed moment zou zijn om mijn kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Want ja, op welke leeftijd doe je dat? En hoe regel je dat met een jonger broertje of zusje?

Heeft mijn kind door dat Sinterklaas niet echt is?

Ik zal je mijn hele verhaal vertellen van begin tot einde. Allereerst mijn gezinssituatie: Tijn is 8 jaar en wordt komende winter 9 jaar, hij heeft een zusje van 6 jaar. Tijn was er vroeg bij met slimme opmerkingen over Sinterklaas en Piet. Hij was 4 jaar toen we naar de intocht liepen en hij tegen mij zei: ‘ik hoop maar niet dat het gaat regenen, want dan gaat alle schmink van de Pieten eraf’ en jaar later wist hij te verkondigen ‘als je aan de baard van Sinterklaas trekt, dan gaat die scheef zitten’.

Tja, met dit soort opmerkingen dacht ik zeker te weten dat het niet lang zou duren voordat hij er zelf achter zou komen dat Sinterklaas en de Pieten niet echt zijn. Maar daar vergiste ik me in, ik ontdekte namelijk dat het feit dat de Pieten geschminkt zijn en dat Sinterklaas een aftrekbaard heeft, in de ogen mijn zoon helemaal niets te maken heeft met het wel of niet echt zijn van Sinterklaas en de Pieten. Ze zijn gewoon zoals ze zijn en dat is prima.

In welke groep vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Vorig jaar zat hij in groep 4 en als bezorgde moeder wilde ik niet dat hij het enige kindje in de klas zou zijn dat nog in Sinterklaas zou geloven. Ik vroeg de juf naar de stand van zaken op dit gebied. Tijn zit op een Montessorischool en daar zijn de klassen gemengd in een groep 3, 4 en 5 combinatie. De juf verzekerde mij dat vrijwel alle kinderen in groep 4 nog in Sinterklaas geloofden. Pas in groep 5 verandert dat langzaam maar zeker en in groep 6 wordt verwacht dat de kinderen mee gaan doen met surprises en dus zeker niet meer in Sinterklaas geloven.

Gelukkig nog een jaar uitstel….

De zomervakantie was nog niet voorbij of het Grote Sinterklaas speelgoedboek viel bij ons in de bus. Voor Tijn en zusje Fleur het startsein om helemaal los te gaan. Er werd dagen gewerkt aan zeer volledige verlanglijstjes. Het was begin september. Vooral Tijn ging er helemaal in op. Ik vond het zelf wel wat aan de vroege kant….
Tijn vroeg zich wel af hoe de Piet bij ons nu door de schoorsteen moest. Zelfs zijn eigen hoofd (lineaal erbij) paste niet door het eindstuk van het rookkanaal. En hoe kwam het water nou bij het paard buiten. Ik vond het eigenlijk wel tijd worden voor een ontknoping…..

Het geheim van Sinterklaas

‘Tijn’, zei ik. ‘Ga je gezellig mee boodschappen doen’. Zijn zusje Fleur was gewoon thuis, dus ik wilde met een onopvallende smoes met z’n tweeën weg. Voordat we naar de supermarkt gingen, reed ik met Tijn naar een parkeerplaats langs de rivier om een stukje te gaan wandelen. Dit doen we normaal nooit op deze manier, dus hij voelde al direct dat er wat speciaals was.

Ik vertelde hem: ‘Ik ga je zo een geheim vertellen, iets dat je nu mag weten omdat je groot bent’. En toen moest hij nog even wachten totdat we waren uitgestapt en op een rustig bankje bij de rivier zaten. Hij brandde van nieuwsgierigheid.

‘Goed Tijn’, begon ik, ‘je bent nu bijna 9 jaar en dus ben je groot genoeg om dit speciale geheim van de grote mensen en de grote kinderen te weten. Maar het is een heel belangrijk geheim, een geheim dat geen enkel kleiner kind mag weten, dat moet je goed begrijpen. Het is het GEHEIM VAN SINTERKLAAS!’

De gouden regel van het Geheim van Sinterklaas

Ik vertelde hem dat het Sinterklaasfeest een feest was bedacht door de grote mensen om de kinderen te verwennen en het gezellig te hebben en vroeg of hij er ook altijd zo van genoten had. Ik zei dat dat niet zou veranderen. Ik vertelde hem ook dat er één heel belangrijke regel is bij het geheim van Sinterklaas.

Tijn kan namelijk nooit een geheim bewaren en daar zat ik best wel over in richting zijn jongere zusje. Dus daar had ik de volgende oplossing voor bedacht: ‘Om er voor te zorgen dat niemand het geheim van Sinterklaas zomaar verklapt is er een gouden regel. Die gouden regel houdt in dat als je het grote geheim van Sinterklaas verklapt aan een kleiner kind je dan geen cadeautjes krijgt, denk daar dus goed aan, want dit is heel belangrijk!’.

Nou, dat snapte hij helemaal. Ik vertelde hem ook met wie hij er wel over kon praten en met wie niet. In zijn geval: alle grote mensen, dus papa, opa en oma en zijn vriendjes uit groep 6 (die hij gelukkig ook heeft), maar alleen als er geen jongere kinderen bij zijn. En dus niet zijn vriendjes uit zijn eigen klas omdat die het geheim misschien nog niet kende en het van hun eigen ouders moeten horen.

Volop vragen over Sinterklaas en Zwarte Piet

Tijn had volop vragen: Dus jullie hebben altijd al die cadeaus gekocht. En hoe kwamen al die cadeaus dan op zo’n grote berg terecht met al die pepernoten op de trap? Hoe komt het dan dat ’s ochtends wel het water en de appel op zijn, die we ’s avonds voor het paard hebben neergelegd? (hoe denk je, lieve schat?;) Hij moest soms erg om de antwoorden lachen en er kwamen steeds weer nieuwe vragen bij hem op. Waarbij hij soms in zichzelf zat te knikken alsof de puzzelstukjes nu eindelijk in elkaar vielen. Toen we terug liepen naar de auto was hij duidelijk een stukje gegroeid en dat was goed.

Epiloog

Na één maand:

We zijn nu een maand verder en Tijn heeft nog geen woord over het Geheim van Sinterklaas tegen zijn zusje gezegd. En hij is er nog steeds trots op dat hij het nu weet.

Na één jaar:

Van de zomer kwam Tijn naar me toe. 'Mama, ik denk dat Fleur het Geheim van Sinterklaas ook kent.' Ik vroeg hem of hij iets verklapt had, maar hij verzekerde me dat dit niet het geval was. Voorzichtig polste ik bij mijn dochter. Nou, ze wist al heeeeeeel lang dat Sinterklaas niet bestond! Op mijn vraag hoe ze dat dan wist, kwam het bekende: 'Gewoon'. Na even doorvragen, bleek dat haar eigen waarnemingen in combinatie met de opmerkingen van een ouder vriendinnetje die ook nog eens de jongste thuis is, haar één en ander duidelijk hadden gemaakt. Blijkbaar was het niet nodig geweest, dit bij mij na te vragen. Ze was er verder ook niet van onder de indruk, het was gewoon zo.

Ik denk dat ik er meer moeite mee had dat geen van mijn kinderen nog in het Geheim van Sinterklaas geloofde. Dit is dan weer zo'n moment dat je je realiseert dat ze zo snel groot worden. Ik had mijn jongste graag nog een jaartje gegund....

Sunta Veerkamp is oprichter en hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders.nl. Ze is moeder van Tijn (9 jaar) en Fleur (7 jaar).

Lees ook:

Andere columns van Sunta Veerkamp


Over Sinterklaas:

Grappige vragen over Sinterklaas


Traditie van het schoenzetten

Column: Daaahaag Sinterklaas

Andere leuke columns:

Het geheim van het gelukkige Nederlandse kind

Vacature ouder/verzorger

Je eigen ik

Miskopen

Maandagochtendstress

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Huilbaby

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?