vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Sunta Veerkamp|De laatste weken op de basisschool

De laatste weken op de basisschool

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
einde basisschoolMijn oudste zit nog maar een paar weken op de basisschool. Hij is deze weken samen met zijn klas volop bezig met de voorbereidingen voor de eindmusical.

Aan het begin van het jaar vond ik hem nog zo jong, zo onvoorbereid voor de middelbare school. Ik kon me niet voorstellen dat hij volgend schooljaar iedere ochtend op de fiets zou stappen om in een andere plaats naar de middelbare school te gaan. Voorbij was dan de tijd van het veilige dorpsschooltje om de hoek.


Gelukkig is om hieraan te wennen groep 8 in het leven geroepen. Om niet alleen je kind, maar ook jou als ouder te laten wennen aan het feit dat je kind groter wordt en zich steeds meer van je los maakt. Want wat gaat het snel dit laatste jaar. Tot zijn grote verdriet groeit hij nog niet zo veel in de lengte, maar mentaal is mijn zoon echt gegroeid en helemaal klaar om de basisschool te verlaten.

Keuze middelbare school

De keuze voor de middelbare school hebben we samen gemaakt, dat wilde hij graag. Hij voelde dit als een zware verantwoordelijkheid, een belangrijke beslissing, hij wilde graag met ons de voor- en nadelen van verschillende scholen en daarbinnen verschillende opties afwegen. Wat fijn om te ervaren dat hij dit zo serieus nam. Hij was blij toen we gezamenlijk de beslissing hadden genomen; weloverwogen en dat voelde goed voor hem. Hij was weer een stuk gegroeid.

Eindmusical

De eindmusical; hoewel hij normaal niet zo graag in de belangstelling staat, wilde hij hier toch wel graag een goede rol in. Meestal laat hij de zaken een beetje op zijn beloop, maar nu niet. De begeleidster van de musical gaf de kinderen veel de ruimte voor eigen inbreng. Kinderen namen deze ruimte ook en langzaam maar zeker werden de 2 parallel klassen een steeds hechtere groep.
Komend weekend hebben ze nog een weekendkamp van groep 8. Daar kijken ze allemaal enorm naar uit. Wat ik zo leuk vind, is dat alle kinderen erbij horen. Niemand valt buiten de groep, ook niet de kinderen die soms qua gedrag iets moeilijker liggen. Iedereen is in zo’n positieve mood!

Zijn herinneringen van begin basisschool

‘Mama’, zei mijn zoon vanochtend, ‘ik moet nog een verhaaltje over mijn schooltijd schrijven’. Het was de bedoeling dat hij iets schreef over de onderbouw (kleuterklas), midden- en bovenbouw. ‘De onderbouw, dat is al zo lang geleden, daar weet ik toch niets meer van’, riep mijn zoon uit. Ik bracht hem wat dingen in herinnering. Zoals dat hij op zijn eerste schooldag op de slee naar school ging omdat er zoveel sneeuw lag, dat hij het zo leuk vond om te verven en kralenkettingen te maken in groep 1 en in groep 2 dol was op geometrische cirkels heel speciaal vormgeven en hij er uiteindelijk zo goed in werd dat hij in het voorbeeldboek kwam (dat vond hij een hele eer). Uiteindelijk kwamen er nog veel meer herinneringen boven en zou hij wel een heel boekwerk kunnen schrijven over de onderbouw. Daar ging hij dus mee aan de slag: Zijn eerste verhaal over vroeger.

Eigen vrienden, eigen beslissingen en vanaf volgend jaar een heel nieuw leven. Het is voor hem wennen, maar voor mij misschien nog wel meer!Sunta Veerkamp is oprichter en hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders.nl. Ze is moeder van Tijn (11 jaar) en Fleur (9 jaar).

Lees ook:

Andere columns van Sunta Veerkamp

Lees ook onze leuke columns:

Meer mannen voor de klas

Afscheidsritueel op het kinderdagverblijf

Ultieme horror: de indoorspeeltuin

Aan alle wanhopige moeder en vaders met slaapgebrek

Slapen is voor watjes

29 Tips om je kind zindelijk te laten worden

Ochtendstress


Geniet er maar van!

Vacature ouder/verzorger (meer dan fulltime)

Controlfreak

Altijd checken!

Recordpoging baby