zo18022018

zondag 18 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Saar Henksen

Saar Henksen (4)

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

nova.jpgNova kan zomaar ineens een beetje kruipen. In een keer goed nog wel, namelijk vóóruit. Lex kroop tot zijn grote frustratie de eerste maanden achteruit. Wilde hij graag een speeltje pakken, raakte hij er steeds verder bij uit de buurt. Dat vond hij helemaal niet leuk en dat liet hij luid en duidelijk merken. Nova snapt het gelukkig meteen: vooruit kruipen is the way to go! Dapper duwt ze haar pamperkontje in de lucht, wringt haar beentjes onder haar buikje en met een knalrood hoofd van de inspanning probeert ze er vandoor te gaan. Pff, wat gaat de tijd toch hard! Laatst kon ik al wat babyspulletjes weggeven: kledingmaatjes 50 tot en met 68 (al die schattige minifrutselkleertjes), bakerdoek, voedingskussen, draagdoek… Ben ik de enige die sentimenteel wordt bij het wegdoen van die typische kleine-baby-uitzet?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

gespuugd_op_stoep.jpg‘Vroeger dreigden we als kinderen om bij elkaars moeder op het stoepje te spugen als we ruzie maakten’, zegt m’n vader. ‘Maakte dat indruk?’ vraag ik ongelovig. ‘Ja. Onze moeders poetsten op zaterdag het stoepje voor de voordeur, zodat het er weer netjes uitzag voor de zondag. Daar op spugen was nogal grof’.


Beoordeel dit item
(2 stemmen)

tevroeggeboren_baby.jpgZe bestaan echt: vrouwen die fluitend zwanger zijn, een ‘makkelijke’ bevalling hebben, een voorbeeldige baby krijgen, uitsluitend prettige borstvoedingsmomenten kennen en een kraamtijd doormaken waar je trompetgeschal van zou gaan horen. Een tijdje geleden sms’te een pas bevallen vriendin van me: “O wat hebben we toch een heerlijk ventje. Hij is zo lief! Elke dag is een feestje”. Kijk, dat is nog eens fijn! Logisch dat deze vriendin wel met de hele wereld wil delen dat ze een happy family heeft. Zo vanzelfsprekend is het immers niet om na een mooie zwangerschap een gezonde, vrolijke baby te krijgen.

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
overjaarof12.jpgSaar Henksen is getrouwd met Ko en moeder van zoon Lex (2,5 jaar oud, geboren na een zwangerschap van 32 weken in september 2009) en dochter Nova (6 maanden oud, geboren na een zwangerschap van 35 weken in augustus 2012). Te vroeg geboren kinderen zijn vaak prikkelgevoeliger dan voldragen kinderen waardoor de reguliere dagopvang niet altijd aansluit bij hun behoeften. Saar was HBO docent maar is sinds een paar maanden thuisblijfmoeder, om de rust en regelmaat te scheppen waar haar te vroeg geboren kinderen behoefte aan hadden. Thuisblijfmoeder zijn noemt ze een uitdaging: ‘ik heb nog nooit zo'n zware baan gehad en verlang regelmatig terug naar een moment voor mezelf in de file of een rustige vergadering met collega's en automatenkoffie.’ Het is Saar’s bedoeling om over een tijdje, als de kinderen wat groter zijn, weer op zoek te gaan naar een parttime baan.