vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Romy|Traktatiegekte

Traktatiegekte Speciaal

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
traktatiegekteMen neme: een jarig kind (of een kind dat naar een andere groep gaat, een broertje of zusje krijgt, de juf wil feliciteren, etc. etc.) , een crèche of kinderopvang en moeders die zich van hun meest lollige, creatieve kant willen laten zien. Het recept voor een week (of weken) vol stress.


Het afgelopen jaar zag ik de meest uitmuntende creaties in het postvak van mijn kind liggen. Gehaakte olifanten, auto’s gevouwen van karton of bananen die op onverklaarbare wijze veranderden in een piraat. Heel mooi, ja echt, maar vooral behoorlijk intimiderend. Dan waren de ook nog de ik-heb-het-hier-veel-te-druk-voor ouders. Die imponeerden niet met knutselwerkjes, maar met veel te duur speelgoed. Lego, duplo, klei: geen kind dat zich meer afvraagt waar de zelfgebakken taart of origamivogel blijft.

Uren surfen op internet naar hét idee en vervolgens avonden lang komen tot een resultaat dat op zijn minst twijfelachtig genoemd mag worden. Dat is wel zo’n beetje wat al die knutselmoeders van mij kunnen verwachten. Ik ben best graag creatief bezig, maar zodra er gepriegel of lijm om de hoek komt kijken, weet je dat he resultaat  niet adembenemend mag zijn. Daarbij: één kraanvogel vouwen is nog wel ok, maar dat dertig keer achter elkaar doen is een heel ander verhaal.

TRAKTATIE VERZINNEN, TRAKTATIESPULLEN KOPPEN, TRAKTATIEMAKEN -> staat vetgedrukt en onderstreept op mijn, toch al niet al te magere, to-do-list.
Dit is nog maar het begin, zo waarschuwt een actieve medemoeder me. Op de basisschool schijnt de verjaardag van een kind weken voorbereiding en nazorg te behelzen. Zo krijgt de jarige Jop/Jet in kwestie  een logeerknuffelbeer mét notitieboekje mee. En in dat boekje moeten alle avonturen van die feestbeer in geuren, kleuren, beeld en woord vastgelegd worden. De moeders (en vaders) leggen zichzelf op, dat ze één dag na de verjaardag een rijkelijk geïllustreerd boekje op het bureau van de juf deponeren.

Na uren surfen, besluit ik dat het nu maar eens afgelopen moet zijn. Ik bestel een mooie foto van Mees, en een guitig waterfluitje, voeg een lieve boodschap toe en een fijne verpakking. Ziet er eigenlijk best wel traktatiewaardig uit. Traktatiegekte? No way!Romy is moeder van zoon Mees (23 april 2012), mede-eigenaar van het tekst- en communicatiebureau TextVast

Lees meer columns van Romy

Andere leuke columns:

Mijn kind wordt gepest

Vacature ouder/verzorger

De mooiste dag van je leven

Tweede kindje of niet

Zwangerschapskilo's eraf

Papa, niet doen!

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Huilbaby

Altijd checken!

Hoe doen andere ouders dat?                   
   
      


   

Meer in deze categorie: « Toneelstukjes Peuteren »