vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Romy|Controlfreak

Controlfreak

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
controlfreak kindMees krijgt steeds meer zijn eigen karakter. Dat blijkt een buitengewoon vrolijk karakter te zijn, wat natuurlijk erg fijn voor ons is. Uiteraard zijn wij ook uitermate vrolijke ouders, die lachend door het leven gaan. Tot zover de zelfophemeling. Iets wat ik niet herken, is de controlfreak in Mees. Zelf ben ik een onverbeterlijke sloddervos, vergeet ik constant verjaardagen (gelukkig herinnert Facebook me er tegenwoordig aan) en ben ik een huisvrouw from hell. Voordeel is wel dat ik redelijk relaxed door het leven ga, omdat stapels schoenen of een ongeordende boekenkast mij niet veel doen. Sinds de komt van zoonlief zit er veel meer structuur in ons leven (het is nu eenmaal fijn als hij om 17.00 uur eet en om 19.00 uur in bed ligt, voor hem én voor ons), maar nog altijd zijn mijn dagen rommelig en vol afspraken die ook opeens weer verzet kunnen worden. En die dynamiek, daar houd ik van.


Maar Mees heeft liever een vast riedeltje. Een riedeltje dat hij elke dag duidelijk aan mij maakt. Zo begint de ochtend met ‘Fles’, waarna hij een filmpje op ‘ipadje’ mag kijken. Vervolgens wil meneer naar ‘neene’ (beneden). We zijn de laatste trede nog niet af of hij geeft aan dat hij een ‘naan’ wil of ‘broit’ (brood) en daarna natuurlijk ‘drinke..’.  Overigens vindt Mees het vreemd genoeg ook leuk om te ‘poetse’. Met een doekje stoft hij bedreven alles af.
Maar dat is niet het enige dat op de manier van Mees moet. Zo moeten ook alle deuren altijd dicht zijn. Als er een deur open is, loopt hij er driftig op af en probeert hij met zijn kleine handjes het gevaarte te sluiten. Dat zorgt regelmatig voor ‘bijna-met-de-handjes-tussen-de-deur-momenten’.  Mees geeft in de avond niet alleen aan dat hij Yoghurt (joit) wil, maar wil ook dat hij dat toetje in het groene bakje krijgt. Als dat bakje per abuis in de vaatwasser zit, dan kijkt hij boos naar het rode alternatief. Dat was niet de bedoeling!

Qua kleren heeft zoonlief ook zijn eigen voorkeuren. Hij draagt het liefst altijd hetzelfde. Ik kocht een nieuwe winterjas en moest een maand lang aanhoren dat meneer de ‘andere’ aan wilde doen. Zelfs toen ik dat ‘andere’ exemplaar, dat inmiddels te klein was, naar zolder had verbannen. Nieuwe schoenen worden ook niet met veel enthousiasme ontvangen. Totdat ik de mooie oranje streep op zijn schoeisel aanprijs, sindsdien loopt hij trots rond op die nieuwe stappers ondertussen ‘oanje’ roepen.

Oké, nog een eigenaardigheidje dan. Meneer wil ook dat we alles tellen. Als we hem verschonen begint hij al met het tellen van zijn tenen (één….. ). Maar door de dag heen ziet hij nog héél veel mogelijkheden, heel veel artikelen, mensen en stoeptegels die geteld kunnen worden. In de ochtend horen we hoe hij eerst aan het tellen is, voordat hij ons roept voor het ochtendritueel.

Het is aandoenlijk, de manier waarop Mees controle krijgt over zijn leven. Logisch ook, als peuter overkomt alles je maar en bepalen je ouders heel wat. Wat je eet, wanneer, wat je drinkt, wat jullie gaan doen. We tellen met liefde met hem mee. En als ik nu een deur open zie staan, doe ik hem snel dicht, zodat we geen handen-tussen-de-deur incident krijgen.Romy is moeder van zoon Mees (23 april 2012), mede-eigenaar van het tekst- en communicatiebureau TextVast

Lees meer columns van Romy

Andere leuke columns:

De aanhouder wint

Peuteren

Flauw zeg!

Snelcursus loslaten

Traktatiegekte

Mijn kind wordt gepest

Vacature ouder/verzorger

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Huilbaby

Altijd checken!