ma19022018

maandag 19 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Pieter Brouwer

Pieter Brouwer (22)

Beoordeel dit item
(12 stemmen)
zelf doenIk ben op bezoek bij een willekeurig familielid of bevriend stel. Karel is mee. Op de heenweg hebben we nog eens goed de namen van de te bezoeken mensen geoefend, zodat het bezoek blij verrast is wanneer hij (bijna) foutloos de namen uitroept. Aan de koffie laat ik trots Karels nieuwste trucjes zien. ‘Karel tel eens tot twintig.’ Karel telt netjes tot twintig, al slaat hij de twee over. ‘Karel, wat is dat?’ wijs ik hem. Netjes benoemt hij het object: ‘klimop / duif / vlinder / heftruck / cello’. Voor een tweejarige is Karel een echt taalwondertje (‘Papa, ik ga naar die keuken.’). Natuurlijk vind ik dat iedereen dat moet weten – net als het feit dat hij zo muzikaal is, en overal op danst en zingt, en op een basale manier allerlei instrumenten bespeelt – op het moment is hij gek op cello en de Kol Nidrei.
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
verbouwen met klein kindNa een lange en spannende periode was het 14 september dan zo ver: we kregen de sleutel van ons nieuwe huis! We verlieten blij het kantoor van de notaris en een paar uur later waren we behalve eigenaar van een echt huis ook in het bezit van een klantenpas van de bouwmarkt, diverse kleurenkaartjes met de meest gekke namen (de woonkamer wordt ‘oertijd’-groen), een tuin vol met de eerste producten van sloopwerk en een boel wilde plannen.
Beoordeel dit item
(18 stemmen)
hoe doen andere ouders dat?Bovenstaande vraag komt al zo’n anderhalf jaar regelmatig in mij op. Bijvoorbeeld op het moment dat ik probeer af te wassen zodat ik daarna kan koken, terwijl er een hongerige dreumes aan mijn been hangt. Of op het moment dat ik ’s ochtends besef dat ik toch echt nog even wil douchen maar mijn vrouw al vroeg naar haar werk is vertrokken. Of op het moment dat ik wakker probeer te blijven als ik even, tijdens het middagslaapje van mijn zoon, op de bank neerplof.
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
kinderboerderij.jpgHet is weer heerlijk lenteweer! Toen het nog zo regenachtig was en koud, bleef ik soms maar binnen zitten met Karel. Karel vroeg nog vaak veel aandacht, dus op zulke regenachtige dagen bleef ik bezig met hem door de kamers en de gangen te zeulen. Hij wilde afwisselend worden gedragen, aan de handjes lopen en zelf kruipen. Zeker als ik al moe was en Karel onrustig, kon dat erg vermoeiend zijn. De dagen dat hij meer zelf wilde spelen, of het goed vond dat ik een boek las op de bank, waren dan weer wat minder vermoeiend.
Nou ja, dat hoort er natuurlijk bij als je thuiswerker/huisvader bent, en daar heb ik bewust voor gekozen. En er zitten natuurlijk ook positieve kanten aan. Maar nu het weer weer mooier is, is het allemaal wel een stuk leuker. ‘s Ochtends pak ik een tasje met noodluiers, doekjes, noodrantsoen en noodspeeltjes en gaan Karel en ik samen naar buiten, op avontuur.
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

karelshaar.jpg“Wil Karel mooie sandaaltjes? Maat 22. Ik ben aan het opruimen” tweette vriendin @octavieW mij. “Graag!” antwoordde ik als milieu- (en geld)bewuste @brouwerpieter meteen. “Oja, ze zijn wel roze”, kwam er nog achteraan.

Pagina 1 van 2