vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Miranda Goedemans|De magie van de oma’s

De magie van de oma’s Speciaal

Beoordeel dit item
(7 stemmen)
magie omasVeel te weinig wordt er stil gestaan bij deze wijze vrouwen...

Hoe vaak ik als puber verwijtend naar mijn moeder schreeuwde: “Later als ik kinderen heb, zal ik nooit zo tegen mijn kinderen doen.” En, “mijn kinderen hoeven dit echt niet te doen als ze later groot zijn.” Deze onwetende schepsels hadden in mijn ogen hadden totaal geen verstand van opvoeden. Ze deden duidelijk maar wat zonder al te veel resultaat. Het was maar goed dat ik een briljant schepsel was, anders was er niks van me terecht gekomen. Door hun opvoeding kwam het zeker niet.


Zo gingen en er heel wat jaartjes voorbij, regelmatig spelen deze gedachten nog door mijn hoofd. Deze gedachten werden snel door de goot gespoeld toen mijn eerste kind Lucas werd geboren. Mijn moeder werd een wijze vraagbaak, ze had overal een antwoord op en wist me altijd gerust te stellen. Ook nam zij vaak de juiste beslissingen en hakte ze knopen voor me door, omdat ik wilde doen wat het consultatiebureau mij vertelde, want met 18 jaar was ik nog niet volledig overtuigd van haar kennis natuurlijk.

Nu inmiddels drie kinderen verder twijfel ik niet meer aan de brede kennis van de oma’s. Generaties van wijsheden hebben zich verzameld in hun hoofd, en of we het willen of niet ze kloppen vaak wel! Vaak hoor ik mezelf iets zeggen tegen de kinderen en besef ik dat ik klink als mijn moeder. “Oei, wilde ik dit juist niet voorkomen?” Als mijn kinderen bleven huilen waren de armen en de warme borst een troost voor ze. Daar vonden ze rust, daar vielen ze wel in slaap. Wat mij een hopeloos gevoel gaf want ik was toch de moeder. Maar bovenal kon ik er van genieten. Genieten van de liefde en rust die ze uitstraalden naar mijn kinderen.

De kinderen kunnen enorm vervelend zijn, er zijn dan niet genoeg behangrollen te vinden om ze er achter te plakken. Maar een strenge blik van oma en de kindjes zijn braaf! Thuis aan tafel ben ik al blij als ik iets van groente naar binnen kan krijgen en ben ik blij als Merel een half bord leeg eet. Maar bij de opa’s en oma’s is het standaard een compleet driegangenmenu wat ze wegwerkt zonder enig commentaar! Boterhammen vliegen erin als zoete koek! Hoe doen ze het?

Maar behalve super-pedagogen die alles voor elkaar krijgen bij mijn kleine donders, zijn het hele lieve mensen, die bij ieder bezoekje weer vol overgave kunnen genieten van ieder moment. Ze genieten van deze kleine mensjes en willen graag met ons jonge ouders hun kennis en liefde delen. Ooit beginnende, onzekere moeders die gewoon hun instincten zijn gaan volgen en ook hun kennis hebben vergaard van de oude wijze vrouwen om hun heen.

Lieve mama(s) het spijt me voor al mijn verwijten. Je was en bent een goede moeder en oma, bedankt voor al je liefde en wijsheden.


Miranda Goedemans, moeder van Lucas 7 jaar en Merel 2 jaar en Sophie, geboren op 10-12-2012

Lees hier meer columns van Miranda

Lees ook:

Ouderschapsverlofkorting in 2014 echt voor het laatst


Andere leuke columns:

De magie van oma's

Snelcursus loslaten

Traktatiegekte

Mijn kind wordt gepest

Vacature ouder/verzorger

Miskopen

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?