za24022018

zaterdag 24 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Jaimie Ristovski|“Workin’ 9 to 5!!!”

“Workin’ 9 to 5!!!” Speciaal

Beoordeel dit item
(16 stemmen)
lerares_en_mama_zijnKen je dat? Dat je met je werksleutel probeert de voordeur van je huis te openen? Dat is bij mij al vier keer gebeurd deze week. Werkstress noem ik dat. Stress dat bij mij komt door drie (!) luttele daagjes werken. Drie dagen, waarvan ik er zes werk. Drie dagen, waarop ik probeer kinderen van rond de twaalf en zestien iets mee te brengen over de Nederlandse taal (lees: ze bij de les probeer te houden, sorry jongens dat ik jullie “stoor” bij jullie sociale bezigheden).

Thank God zijn er in iedere klas gemiddeld welgeteld ongeveer zes tot acht leerlingen, die wèl willen leren en graag opletten tijdens mijn lesjes over werkwoordspelling en zinsontleding. Die kinderen moet je koesteren. Dat doe ik ook natuurlijk. En ondertussen maar hopen dat mijn eigen kind later net zo wordt…
Volgens mijn vent zit ik dagelijks ’s avonds chagrijnig op de bank, logisch als je in kleermakershouding zit en omringd bent met schrijftoetsen van vier klassen, waarvan je er pas één hebt afgewerkt. Hoewel ik weet dat het werk achter een bureau met actieve schrijf- en werkhouding tig keer sneller gaat, vertik ik dit. Het is verdorie al genoeg, dat ik zoveel thuis moet werken, ik ga er niet nog meer voor opofferen. Zuchtend en steunend begin ik dan ook eindelijk aan het nakijken en voorbereiden van de lessen om negen uur ’s avonds. Tja, wat zal ik zeggen, Binck gaat voor. Die moet slapen. Het huishouden laat ik verslonzen tot mijn vrije dagen zich weer aandienen. Dat fiks ik in een uurtje per verdieping, het liefst als Binck op de peuterspeelzaal vertoeft. Ook wil mijn liefste weleens helpen met de was doen, “asseblief Mama, soor jou om op te hangu.”

Zo opsommend, bedenk ik mij dat we het best goed voor elkaar hebben zo met z’n drietjes. Maar dat chronische slaaptekort en werkstressende monster dat mijn man dagelijks op de bank aantreft, worden er niet minder om. Helaas hoort dit nu eenmaal bij het vak als onderwijzer. Volgens Wikipedia hoort het onderwijs bij een Traditioneel "burn-out-gevoelige" beroepsgroep. Ook de gezondheidszorg moet eraan geloven.

Toch durf ik te beweren dat mensen met kinderen dit risico nog eens vergroten, misschien moet ik dat er even bij zetten op Wikipedia. Mijn vriendinnen (ook docenten) zonder kinderen, blijven langer op school, om het thuiswerk bij dezen te voorkomen. Toch kan ik het niet laten om mijn hielen te lichten zodra de laatste bel luidt. Ik wil naar mijn kind toe! Ik wil hem knuffelen, zoenen en bij hem zijn. Dus race ik naar huis en vervolgens verloopt iedere namiddag en avond hetzelfde: eten kopen, eten maken, met Binck puzzelen, spelen, dansen totdat het bedtijd is en ik mij rond acht uur met een doorbloed hoofd beneden op de bank nestel. “Eerst even Goede Tijden kijken hoor”, lieg ik mezelf nog even voor. What can I say, ik ben erg goed in uitstelgedrag. Dan om negen uur begint voor mij dus de hel, die hierboven terug te lezen is. Zodra ik de laatste toets heb nagekeken en heb ingevoerd op de computer, zit ik meestal zo tjokvol adrenaline dat ik vervolgens urenlang in mijn bed zit na te “genieten” van duizelingwekkende nakijkmodellen en talloze toetsresultaten.

Het werkt elkaar in de hand, I know. Van twee lieve collega’s vernam ik afgelopen week de geniale tip om toch te proberen zoveel mogelijk werk op school te doen en werkspullen zoals laptop, boeken en toetsen gewoonweg NIET mee te nemen naar huis. Zodoende heb ik dat advies opgevolgd en ben zo veel relaxter mijn weekend ingegaan. Bedankt Lisa en Floor!

Ik heb hierbij besloten dit voortaan te doen, maandagochtend heb ik het eerste uur vrij, dus red ik het net om mijn lessen van die dag dan voor te bereiden en die stapels toetsen kijk ik maandag- en dinsdagmiddag op school verder na. Ik laat mijn 120 andere kinderen (leerlingen dus), deze week maar even lekker smeken om hun cijfer. De juffrouw van Nederlands is namelijk ook nog mama en dat gaat boven alles!

Jaimie Ristovski is moeder van Binck Dimitri (13 december 2009) en woont samen met haar man Sasa en Binck in het mooie Haarlem. Ze werkt drie dagen in de week als juf Nederlands. Een leuke maar drukke baan, met veel thuiswerk met al het nakijken en voorbereiden. Ze is druk bezig om haar eigen huiswerkbedrijf Hippejuf op te zetten.

Lees hier meer columns van Jaimie Ristovski

Andere leuke columns:

Babyblues

GPS (Geen Paniek Spoorzoekend)

De lasten van een man

Afvallen met appelflappen

Modderwater

Doldwaze rit

Maandagochtendstress

Manlief is papa!

Maandagochtendstress

Sexy mama

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overig:

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan                      
      

      
Meer in deze categorie: « Boobies Zin(delijk)! »