di12122017

dinsdag 12 december 2017

Je bent hier:Home|Columns|Jaimie Ristovski|Multi-me

Multi-me

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

papametkind_op_papadag.jpgOp mijn computer staat open: outlook webmail van werk, hotmail, facebook, fotootje van Binck en mij, worddocument (column die ik nu aan het schrijven ben) en een filmpje van youtube over een vlecht maken met vijf plukken haar (!).
Waarom en WAAROM ook echt in godsnaam moeten wij vrouwen altijd alles tegelijk doen! Waarom willen we dat en waarom doen we dat?


Dat is omdat wij dat kunnen! Wij wel en zij niet. En met ‘zij’  bedoel ik: het manvolk. Nee, mannen zijn niet gemaakt om te multitasken. Menig vrouw zal dit beamen, overigens de mannen ook. Als je ze vraagt om bij het boodschappen doen pastasaus èn Danoontjes mee te nemen, vergeten ze standaard één van de twee. Of heb ik ongelijk dames? En daarom zijn wij er. Om de mannen bij te staan bij hun eenzijdige gedachtegangen.

Of zijn zij er voor ons, om ons bij te staan in ons overdreven multitaskende gedrag?

Kind tandenpoetsen voor het slapengaan, ondertussen je eigen haar kammen (daar had je immers de hele dag nog geen tijd voor), zijn handjes tegenhouden want die tanden MOETEN gepoetst en dan nog naar beneden roepen of hij niet vergeet die elektrische tandenborstel van Cars te bestellen bij de Wehkamp.

Het kost ons geen enkele moeite. Uiteraard zijn we dan aan het eind van de dag bekaf en willen we het liefst, zodra we het slaapmuziekje horen van ons kind, gelijk naar bed om heerlijk te slapen. Helaas. Jamer genoeg ligt de huiskamer nog vol met speelgoed, ligt er hier en daar nog een verdwaalde vork, rozijntjes op de vloer en oja, de was moet nog opgehangen, want die had je heel slim aangezet op het moment dat je kind naar boven ging voor het avondritueel. Heel doordacht allemaal, maar tegelijkertijd wel heel vermoeiend. En de enige reden dat we dat doen omdat we dat nu eenmaal kunnen vind ik niet bevredigend genoeg. Nee, ik denk dat we het onszelf op de hals halen omdat we proberen het onszelf makkelijk te maken. Iets wat dus overduidelijk niet het geval is. Tandenpoetsend je haren borstelen werkt gewoon niet dames! Een ding tegelijk, dit kunnen wij dan weer leren van onze mannen.

Zij kunnen gerust een avondje voetbal kijken zonder zich druk te maken over wel of niet bestelde tandenborstels en correct complete ingepakte luiertassen.

En wij? Tegen de tijd dat wij een keer de trap af slenteren om beneden vervolgens alles nog in orde te maken en dan eindelijk eens gaan zitten, kunnen we vaak op zijn minst nog de laatste drie minuten van Goede tijden Slechte tijden kijken. Dat is toch jammer en daarin benijd ik onze mannen enorm. Zij nemen hun tijd of eisen hun tijd: “ik ga even voetbal kijken, schat!”


Even als hun papadag die vaak gemakkelijker verloopt dat onze mamadag. Hoe vermoeider wij zijn na zulke dagen, hoe energieker zij zijn na afloop. Ongelofelijk! Niet te missen is dan die torenhoge berg speelgoed en resten etenswaren midden in de huiskamer. Dat dan weer wel.


Nee hoor, zij hebben op zo’n dag heerlijk gespeeld met hun kind (en dus alles laten liggen) en ondertussen gewoon hun eigen ding gedaan. Ja, ons kind kijkt wellicht iets meer Barbapapa en Cars op zo’n dag, want papa’s vinden het volgens onderzoek erg lastig om hun i-Pad, i-Phone en Blackberry de hele dag te negeren. Maar ach, zijn ze daar slechter van geworden?


Binck noemt de kleur geel, BarbaBee en de kleur zwart, BarbaBob. Dat dan weer wel.
En wij, wij zouden best die was ook morgen wel kunnen draaien.

***

Jaimie Ristovski is moeder van Binck Dimitri (13 december 2009) en woont samen met haar man Sasa en Binck in het mooie Haarlem. Ze werkt drie dagen in de week als juf Nederlands op het Coornhert Lyceum in Haarlem. Een leuke maar drukke baan, met veel thuiswerk met al het nakijken en voorbereiden. Ze is druk bezig om haar eigen huiswerkbedrijf Hippejuf op te zetten.

Lees hier meer columns van Jaimie Ristovski

Lees hier meer columns van andere columnisten

Ga hier naar belastingtips voor werkende ouders

Ga hier naar informatie over babykamertrends, goedkoopste kinderstoeltjes en een overzicht van wat kinderen kosten