vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Ingrid Kroes|Ik lust alleen snoep!

Ik lust alleen snoep!

Beoordeel dit item
(13 stemmen)
ik lust alleen snoep’Mama, mag ik een snoepje?’ ‚’Nee, we gaan zo eten.’ ‚’Eentje, eentje maar’ ‚’Nee, we gaan zo eten’. Waarom lusten alle kinderen snoep, ijs, koek, patat, pannenkoeken en chips, maar gaan de kleine mondjes op slot als er normaal eten op tafel staat? En hoe komen we zo de laatste maanden van dit jaar door?

Verantwoord moederen

Het begon goed. Ik, nieuwbakken moeder in 2011, begon met het beste wat een baby kan krijgen, borstvoeding. Dat vond gretig aftrek. Bij de voorlichting had ik nog heel even getwijfeld, toen ik hoorde dat je dan ook nog geen alcohol mocht drinken. Nou ja, het kon wel, maar dan ten minste 3 uren per glas wijn wachten, voordat het weer uit je systeem is. In de praktijk: bv geven, heel snel een wijntje achteroverslaan en dan hopen dat baby zich niet binnen die 3 uren meldt voor meer melk.
Dus mama appelsap (uit een wijnglas, dat dan weer wel) en baby borstvoeding. Bijkomend voordeel: wat er bij hem aan gewicht bijkwam ging er bij mij in het kwadraat af, iedereen blij.

Toen kwamen de hapjes. Mijn credo was: geen potjes, alles vers en pas koekjes, snoepjes en chips als ze 10 jaar zijn en alcohol als ze 21 zijn. Ik schafte allerhande babykookboeken aan en kookte de sterren van de hemel voor die kleine. Hij at zonder morren alles op wat ik hem voorschotelde.

Hij lust alles

Ja, in het begin lusten ze alles die kleine boeven, ze trekken de lepeltjes zo uit je hand en schuiven  alles met een vloeiende beweging naar binnen. Ik schepte bij vriend en vijand op over ons gemakkelijke kind, dat alles lustte en zag al voor me hoe hij later met ons mee uit eten zou gaan en iedereen bewonderend zou aanschouwen hoe hij garnalen, sushi en foie gras met mes, vork en stokjes zou eten.
Maar toen werd ’ie wat groter en ja, hij ging mee uit eten, maar dan slapend in de Bugaboo, voldaan na een lekker potje Olvarit.

Lekker goedkoop

Inmiddels is deze baby 3 jaar oud en heeft gezelschap gekregen van een nieuwe baby van 1 jaar. De oudste is ergens in 2013 gestopt met groente eten (brood, fruit, vlees en pasta eet hij gelukkig wel) en de restjes schuiven we keurig door naar zijn broertje, die tegenwoordig ’afvalbakje’ genoemd wordt. Benieuwd wanneer die stopt met eten.

Gefaald

Van mijn voornemen om onze kinderen alleen verantwoord voedsel te geven en helemaal geen ’slechte’ dingen is weinig terechtgekomen. Niet alleen Olvarit heeft goed aan ons verdiend, ook de jaarcijfers van Unilever stijgen enorm sinds 2011, want koekjes en chipjes zijn niet afwezig in dit huishouden. Nu staan de feestdagen voor de deur en ik hou mijn hart vast. Sint Maarten hebben we net gehad, zo meteen komt Sinterklaas (nog meer lekkers) en dan Kerst (zullen we dan de sushi, garnalen en foie gras introduceren?).

De oplossing?

Ik ’verslind’ menig mamablad en -nieuwsbrief vol met tips over hoe je je kinderen aan de groente krijgt. De meest heerlijke recepten van bloemkool vermomt als schaap, groente in de vorm van patat en zelfgebakken boekweitpannenkoekjes kwamen voorbij, maar het werkt niet, niet bij die van mij in ieder geval. De reacties varieerden van 'Ik lust geen schaap’ tot 'Patat is niet groen’ en gewoon kokhalzen.
Vergeet dat dus allemaal maar, uiteindelijk las ik dat het kieskeurig zijn in eten (geen groente eten, niks willen proberen) genetisch bepaald is. Zucht van opluchting: ik lustte vroeger ook alleen appelmoes en nu eet ik alles. Het komt dus goed, ooit.

Laatste tip

Tot slot, een tip. Neem de biologische maaltijdjes van Ella’s Kitchen, zit alles in en lusten ze allemaal. En natuurlijk de wortelchips en groenteknijpzakjes van Goodies. Krijgen ze toch nog wat goeds binnen. En het gaat allemaal vanzelf over, echt waar.
O ja, iemand nog belangstelling voor een babykookboek? Gratis af te halen.Ingrid Kroes is mama van van Hidde (11-07-11) en Jannik (26-09-13) en is eigenaresse van Des-ing.nl en Dollkissabird.blogspot.nl

Andere leuke columns:

Out of my comfortzone-avond

Een trein eerder


Heel anders

Ik kan niet goed zijn in alles

Het geheim van Sinterklaas

Controlfreak

Traktatiegekte

Mijn kind wordt gepest

Vacature ouder/verzorger

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Huilbaby

Altijd checken!