vr23022018

vrijdag 23 februari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Dennis Dekker|Wennen op de basisschool

Wennen op de basisschool Speciaal

Beoordeel dit item
(7 stemmen)
wennen_basisschoolBijna 4 jaar, bijna basisschool. Jaja, met ingang van het nieuwe schoolseizoen gaat er het nodige veranderen in het leventje van onze spruit. En daarom heeft hij al een paar keer een wenochtendje gehad op zijn aanstaande school.
Die eerste keer was vreemd. Ik neem die woensdag graag even met u door. Want natuurlijk gaat er om die reden óók het nodige veranderen in het leventje van ons allemaal.


Ik begin even met ‘mijn normale woensdag’. Ook wel: de dag dat ik ‘vrij’ ben. Vrij staat met klem tussen aanhalingstekens, want een dergelijke dag bestaat uiteraard ook uit een aantal huishoudelijke activiteiten. Strijken, badkamer schoonmaken, bezoekjes aan de (super)markt boodschapjes bij allerhande kneuterwinkels, ramen lappen, stofzuigen. U weet wel.

Nu terug naar Jobs wenochtend. Hij zou een hele ochtend (!) niet thuis zijn. Ik had natuurlijk allang een alternatief lijstje gemaakt. Bijslapen, muziek luisteren, krant lezen, surfen naar interessante (!!) internetsites. In de zon zitten, sherry drinken met de overbuurvrouw. Van die dingen. Waar ik op zich best aan zou kunnen wennen.

Toch viel me dat hele gewen danig tegen. Een kind in een klaslokaal droppen dat al stampvol met andere kinderen zit; dat zorgt voor de nodige hoofdbrekens. Helemaal wanneer al die kinderen iets anders doen en als ons mannetje binnenkomt ineens alle aandacht naar één nieuw levend item in de ruimte gaat. Ik werd er zelfs verlegen van. Laat staan hij…
De eerste puntjes van mijn alternatieve lijstje konden doorgestreept worden. Ik zou hier niet binnen een stief minuutje weg zijn. Alleen een klapkus op de wang was in dit geval zeker niet afdoende. Alhoewel: School TV bood ineens uitkomst in dat klaslokaaltje. Och, wat fijn. Die mooie, lieve tv met haar verantwoorde programma’s… Ik had mijn eerste cd in gedachten al in de speler gelegd. Totdat hij, mij stiekem weg zag sluipen…

“Papaaaaaaa!”

Stevig omklemden twee wit aangelopen knuistjes mijn spijkerbroek. Hmm… Dit kost tijhijd!
Na de uitzending van School TV gingen de kids aan de slag. Knutselen, bouwen, tekenen, kleuren. Job speelde zelfs met het alleroudste jongetje van de klas. Dat ging goed. Ik nam mijn kans waar. Een sprintje en alleen de schooldeur scheidde me van een uur (jaja, de minuten tikten onverbiddelijk door) ultieme vrijheid. Even geen gesprekken over lieveheersbeestjes, houten fietsen en K3, maar juist die uitgebreide internettechnische zoektocht naar die ene illustere zanger van dat ene onbekende bandje. Had hij geen zelfmoord gepleegd? En waarom dan? Was zijn vrouw dat jaar daarvoor ook nog vreemd gegaan met zijn beste vriend? Vanwaar eigenlijk? Had dat overigens tussendoor nog goede songs opgeleverd? Héél érg belangrijk. Dat begrijpt u best.

Thuis gekomen trof ik een erbarmelijke stilte aan. Zelfs muziek kon het tij van die ijzige rust niet keren. Ik zag een speelhoek. Lego enigszins ruw achtergelaten. Ik begon dat op te ruimen. Ik liep naar boven en zag dat het licht in de badkamer aanstond. Ik ruimde er wat op, haalde en passant een doekje over de tegelmuur met opgedroogde druppels. Schrobde de wc en vouwde de schone kleren op die in een wasbak op de overloop stonden. Ik dacht aan hem. En aan hoe hij het had. Zou hij ook aan mij denken? Vast niet. Uit het oog uit het hart. Da’s altijd bij hem… Zo zit onze zoon in elkaar. Wil hij ineens alleen maar met leeftijdsgenootjes spelen. Is z’n vader niet interessant meer.

Ik. Moet. Nu. Naar. Hem. Toe.
Hevig zwetend, sprint ik het schoolplein op. Ik ros die deur open en tref een klas in relatieve rust en orde aan. Zoonlief kijkt me met grote ogen aan en spurt naar me toe. “Papaaaaaaa!!” Ik til hem op, klem hem seconden lang vast. Ik wil Dit Moment voor altijd en eeuwig koesteren.

Het is wennen: voor ons allemaal.

Dennis Dekker, vader van Job (11 augustus 2008)

Andere columns van Dennis Dekker

***
Overizicht plannen politieke partijen kinderopvang in verkiezingstijd

Andere leuke columns:

Als niets meer veilig is

Ik ben niet jouw mam!

Altijd checken!

Spiegeltje aan de wand

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Zij heet Floris

Kinderpartijtje hoera, of toch niet?

Overig:

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan

Meer in deze categorie: « Angelina Joblie